3 recomandări de călătorie cu atmosferă, savoare și istorie

3 recomandari de calatorie cu atmosfera, savoare si istorie.

Idei de călătorii și descoperiri pentru îndrăgostiții de Mexic, pentru gurmanzi și pasionații de istorie.

#1 San Miguel de Allende (Mexic)

La peste 200 km de cele 20 de milioane de suflete din capitală, orășelul San Miguel de Allende urcă și coboară pe străduțe înguste, flancate de case simple, stropite în pasteluri. N-o fi la fel de popular printre turiști ca apropiatul Guanajuato, dar San Miguel, parte dintr-un val de mici destinații mexicane care prind avânt, te rupe de rutina turistică. Acordă-i măcar o zi.

Ce să vezi: Puțin înainte de ora 4 după-amiază, urcă pe Cuesta San Jose, până la numărul 32. Sună la interfon și vei fi întâmpinat de Bill, americanul stabilit în Mexic acum 20 de ani, care a transformat clădirea în bed&breakfast, muzeu și galerie de artă. Pasionați de antropologie, el și soția sa sunt curatorii Muzeului Măștilor, care adună sute de măști ceremoniale din întregul Mexic. Toate au fost folosite cândva în ritualuri tradiționale. Hostelul numără șapte camere tradiționale, plus o bucătărie tapetată cu azulejos albastre și cuptor cu lemne, unde câteva bucătărese pregătesc zilnic tortillas de porumb, fasole bătută tradițională și suc de mango.

Nu rata: E greu să găsești o cafenea bună în orașele mici, dar la Cafe de la Mancha, patronii nu glumesc cu aparatura care-ți dă doza de cofeină numai bună pentru abruptul pavajelor din San Miguel. Soarbe un espresso și răsfoiește revistele Algarabia – îndrăgite în întreaga țară – din biblioteca localului.

Suvenire: Cumpără o mască tradițională de la Museo de las Mascaras.

Mic dejun: Cu 15 pesos, cumpără-ți de la vânzătorii stradali din centru un pahar de plastic umplut până la refuz cu mango, papaya și ananas.

De știut: Coboară până în piața de artizani a orașului, deschisă zilnic, unde bijuteriile din argint și standurile cu ardei iuți se întind pe trei niveluri  – Alexandra Popescu, Foto: Guliver/ Thinkstock

#2 Bucătăriile Londrei ies la rampă (Marea Britanie)

3 recomandari de calatorie cu atmosfera, savoare si istorie

Londonezii nu se sinchisesc de prejudecățile privind dizgrațioasa bucătărie britanică. Capitala Regatului răsfață orice gurmand și, la nevoie, încropește ceva pentru orice buzunar. De la supermarketuri la patiserii, de la bucătari celebri la restaurante, toți își împărtășesc rețetele și ajută publicul să pună de un meniu à la carte în propria bucătărie.

Ce poți face: Rezervă online un curs de brutărie la BREAD AHEAD, care și-au deschis laboratorul în toamna lui 2013 în Borough Market. Ore întregi sunt închinate elusivelor foitaje de croissant sau ciabbatei italiene. ATELIER DES CHEFS ridică ștacheta și oferă ore între udonul japonez și snobul macaroon francez, dar și sesiuni în urma cărora o să tai pătrunjelul la milimetru. Nu în cele din urmă, în Notting Hill, mii de oameni s-au îndrăgostit de RECIPEASE, deschis de Jamie Oliver ca să închege pasionații de mâncare într-o comunitate cu apetit pentru diversitate și noi abilități. Copiii au la dispoziție cursuri de sushi sau pizza, iar companiile pot să rezerve bucătăria pentru petreceri sau team buildinguri. Tot ce gătești merge mâncat pe loc sau poți lua la pachet.

Nu rata: Londra are unele dintre cele mai irezistibile magazine cu ustensile de bucătărie. La Divertimenti te pierzi printre oale și espressoare, și dacă ți-e lene, poți comanda totul online. Altfel stau treburile la Kitchen Ideas, în vestul Londrei, unde doi frați au deschis în 1985 un magazin în care cunoscătorii vor recunoaște cele mai strașnice cuțite japoneze. ­

De știut: Ia în calcul un curs culinar de o zi sau, de ce nu, un imbold gastronomic pe termen mai lung atunci când vii la Londra – Alexandra Popescu, Foto: Guliver/ Thinkstock

#3 Ringstrasse (Viena, Austria)

3 recomandari de calatorie cu atmosfera, savoare si istoriePe 20 decembrie 1857, prin decretul „este voința mea“, publicat în Wiener Zeitung, Franz Joseph ordona demolarea zidurilor care înconjurau centrul Vienei. Opt ani mai târziu, împăratul inaugura bulevardul Ring, un plan urbanistic unic la vremea lui. Centrul orașului era deschis ca „loc de joacă“ și pentru marea burghezie, care a construit aici palate și case grandioase. Banii strânși din vânzarea terenurilor astfel obținute au fost investiți în infrastructură și clădiri publice – Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie a Artei, Opera de Stat, Burgtheater, Neue Burg, Parlamentul, Universitatea, Primăria, Biserica Votivă sunt doar câteva dintre construcțiile reprezentative pentru Ringstrasse.

Cu tramvaiul pe Ringstrasse O călătorie de 25 de minute cu tramvaiul galben, de la Schwedenplatz, te poartă pe întregul Ringstrasse. Informațiile audiovizuale sunt oferite în opt limbi și există inclusiv un program audio destinat copiilor.

Cafenele istorice Fă-ți timp să savurezi o cafea la una dintre cele trei cafenele reprezentative pentru Ringstrasse: Café Schwarzenberg, deschisă în 1861, când Ringstrasse era încă în construcție, Café Landtmann, inaugurată pe 1 octombrie 1873 (Universitatea și Primăria nu erau încă finalizate) sau Café Prückel, deschisă în 1903 de un fost campion european de ciclism.

De știut: 20 ha de parcuri sunt amplasate chiar în jurul Ringstrasse. Acesta este mărginit de 2.300 de arbori. – Adina Brânciulescu, Foto: WienTourismus/ Christian Stemper

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*