Escală în Cambodgia. În căutarea rămășițelor Imperiului Khmer

http://www.natgeo.ro/traveler/10470-escala-cambodgia. In cautarea ramasitelor Imperiului Khmer

Cambodgia așteaptă să fie descoperită repede sau încet, mecanizat sau tradițional.

„Awe coon!”, „Mulțumesc!”, așa ne-am pregătit, încă din avion, să-i răspundem ghidului care ne aștepta în aeroportul din Siem Reap să ne ducă la Lotus Blanc Hotel, unde, după un welcome drink (suc de nucă de cocos) și niște minunății exotice (fructul dragonului, mango, longan și lyche), am băut cel mai bun Mai Tai.

La piața de noapte (Noon-Night Market) din apropiere, am cheltuit câțiva dolari, acceptați la fel ca rielul, moneda locală. Tot în dolari am plătit la un restaurant din zonă – mai exact 28 $ pentru 7 feluri de mâncare și multă bere Angkor (50 cenți paharul). Bun, bun, totu foarte bun, chiar și florile de banan despre care puteai să juri că sunt fâșii de ceapă albă.

O nouă zi în Cambodgia: vizita la Angkor Wat (20 $/ persoană), „orașul-templu“, cel mai mare monument religios din lume (întins pe 200 de hectare) închinat zeului Vishnu, cel cu 8 brațe. Construcția a început în secolul al XII-lea (sub domnia lui Suryavarman II). Principalul templu in complex este o reprezentare a muntelui sacru Meru, reședință a zeilor, iar zidul-galerie cel mai impresionant este cel de est, cu mitul hindus al creației Universului (Separarea Mării de Lapte). Dansatoare celeste apsara durate în piatră, bazine cu apă, foste biblioteci, Terasa Elefanților de-a lungul Pieței Regale și rămășițe ale Angkor Thom („marele oraș“ construit în inima capitalei Imperiului Khmer) – precum Templele Bayon (primul templu de stat dedicat lui Buddha, ridicat din ordinul regelui Jayavarman II și având drept semn distinctiv turnurile cu fețe zâmbitoare) și Ta Phrom ((îngropat parcă sub vegetația ce l-a cucerit, în cele din urmă, cu gheare rădăcinoase) –, toate te întâmpină ca acum secole în urmă. Elemente de exotism actuale? Există! Copiii încearcă să-ți vândă brățări hand-made, instrumentiști (victime ale minelor de câmp) sunt dornici să te încânte, elefanți sau tuk-tuk-uri te plimbă pe cărările Angkor Wat-ului.

După-amiază, din dorința de ceva mai profan în călătoria noastră în Cambodgia, la Chon Kneas, am închiriat o barcă cu motor, cu doi însoțitori cambodgieni, până la satul plutitor de pe Lacul Tonle Sap. Dacă faci abstracție de elementul acvatic, ai crede că ești într-o așezare obișnuită din Asia (cu case, magazine, restaurant, teren de baschet, fermă de crocodili, școală ș.a.). Am oprit la un magazin, unde ni s-a explicat că ar fi bine să cumpărăm alimente pentru copiii orfani. Normal că vrem! Am ales niște saci cu orez și când să plătim… ce să vezi!?!… Prețuri mai mari ca-n Europa. Iată-ne surprinși pe un lac, departe de orice autorități, cu 3-4 localnici care insistau să cumpărăm, să cumpărăm. Am cedat, am luat un bax cu supă de pui la 25 $, care pe uscat (și în siguranță) nu ar costa mai mult de 2-3 dolari. Cum se termină? Cu happy end! Am ajuns înapoi la hotel, hotărâți ca, data viitoare, să luăm cu noi din start alimente pentru copii.

TEXT: Oana Moldovan, FOTO: Ovidiu Moldovan

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*