Cappadocia. Ați dormit vreodată într-un horn?

Cappadocia. Ati dormit vreodata intr-un horn?

Nu, nu e o întrebare pentru coșarii visători, ci pentru vizitatorii Cappadociei.

O „mare“ de tuf vulcanic care în urmă cu 3 milioane de ani se întindea pe circa 20.000 kmp, a fost modelată de vânt, ploi, și în cele din urmă de om, dând naștere unui peisaj de basm în Cappadocia.

Urcați scările care duc la vârful unui con stâncos gigantic și deschideți ușa grea de lemn – bun venit în camera 6 a hotelului rupestru Kelebek Încăperea, fostă hulubărie, a fost cioplită în masa moale de tuf vulcanic cu multe secole în urmă. Găurile prin care intrau și ieșeau păsările sunt încă deschise, deasupra ușii. Pereții nefinisați, văruiți, sunt curbați, toate colțurile sunt rotunjite. Patul de lemn, confortabil, încape tocmai bine. Camera își compensează spațiul limitat cu priveliștea: vi se întind în fața ochilor sutele de locuințe rupestre din valea Göreme, în Turcia.

Conform legendei, primii locuitori ai zonei credeau că în formațiunile stâncoase trăiesc zâne – de aceea coloanelor uriașe li se spune „hornurile zânelor”. Dar toate sunt formațiuni naturale: gerul și ploaia au erodat tuful până când au format un peisaj bizar, parcă populat de ciuperci enorme. De multe ori, la răsărit, se văd stoluri de baloane cu aer cald care plutesc printre primele raze de soare, la mare înălțime, deasupra locurilor incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Dacă aveți nevoie de ceva mai mult confort decât o cameră de pe vremea fosilelor, nu vă faceți griji. Unele peșteri sunt spațioase și au fost transformate în apartamente decorate în stil otoman, cu căzi mari, încălzire prin podea și televizoare cu ecran plat și recepție prin satelit.

Dar cea mai bună cavernă se ascunde în măruntaiele stâncii – e hamamul. Aici vă puteți relaxa pe marmura caldă, cu apa fierbinte curgându-vă pe trup în timp ce personalul vă freacă fiecare milimetru de piele. Ritualul este antic, dar rămâne o adevărată delectare și pentru omul peșterilor modern.

TEXT: Katharina Bota/ Foto: GEtty Images

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*