3 invitații în Parcul Natural Apuseni

3 invitații în Parcul Natural Apuseni

Parcul Natural Apuseni te îmbie cu locuri de o frumusețe rară, chei spendide și fenomene carstice grandioase.

#1 Cătunul Casa de Piatră Este o așezare tipic moțească, pe cursul superior al văii Gârda Seacă, nu departe de Poiana Călineasa. Doar 16 familii de moți trăiesc aici din lucrul la pădure și creșterea animalelor. În sat există posibilități de cazare și ghizi locali. Casa de Piatră e unul dintre punctele de acces spre Ghețarul de la Vârtop, Poiana Călineasa și Coiba Mare. NU RATA! Mergi și la Cetățile Ponorului din Padiș, probabil cel mai grandios fenomen carstic al României. (www.apuseniexperience.ro).

#2 Cheile Galbenei Cele mai spectaculoase chei din Munții Apuseni au o lungime de circa 6 km și sunt mărginite de pereți înalți de peste 150 m. Poți vedea un sector sălbatic cu marmite și cascade, pereți verticali, parcurși cu ajutorul unui cablu de oțel, și tumultuosul râu care se prăbușește, după un tunel, în Cascada Evantai. (www.apuseniexperience.ro) NU RATA! La celălalt capăt al cheilor se află Izbucul Galbenei, spre care poți ajunge pe un traseu turistic ce include mici treceri suspendate pe cabluri.

#3 Peștera Scărișoara Celebrul punct de atracție adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România (foto) și unul dintre cei mai mari din Europa, cu un volum de aproximativ 100.000 metri cubi. Accesul se face printr-un aven de 48 m adâncime și 60 m în diametru. Peștera, deschisă publicului tot anul, are o lungime totală de 720 m și adâncimea de 105 m. NU RATA!

Dacă vrei să explorezi și alte peșteri, în zonă se poate practica speoturism și escaladă (www.outdoorexperience.ro).

TEXT: Alina Alexa, FOTO: Andrei Posmoșanu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*