În căutarea creveților uriași din Mozambic

În căutarea creveților uriași din Mozambic

De la Tropicul Capricornului spre Ecuator, prin Mozambic, în căutarea celor mai gustoși creveți din Africa.

Mărturisesc că nu credeam în sirene, dar la 6 și jumătate dimineața fix o zăresc. Stă dreaptă în valuri, sub cerul Oceanului Indian inundat pe tăcute de nuanțele de roz ale răsăritului. Câteva lovituri de vâslă ne aduc mai aproape. Sirena mea are sânii goi, negri ca abanosul, părul tuns aproape de scalp și chipul acoperit de pasta albă tradițională cu care femeile Makua își fac pielea catifelată. Ne salută: „Todo bem?“, apoi ne face semn să îndreptăm caiacul spre tovarășii ei de pe mal, care ne primesc cu zâmbetele timide specifice oamenilor din Mozambic.

Această parte a Africii, cunoscută mai mult pentru războaiele civile și statisticile sumbre din sănătate, dezvăluie rarilor săi vizitatori bogății neașteptate. Apele nu prea adânci și mai mereu calde din zona de coastă dintre provinciile Sofala, Zambezia și Nampula sunt printre cele mai generoase din lume. Pe plaja noastră, izolată de 33 de km de plantații de cocos de prima limbă de asfalt, se împarte o captură a zilei care ar putea stârni invidia oricărui bucătar cu stele Michelin: bibani de mare, calcan, macrou, calamari, ba chiar și un rechin mai mic. Spune-i piață de marți dimineața dacă vrei, deși în acest cătun sunt secole de când cele de-ale gurii nu s-au împărțit decât așa, din om în om. Chancha, un pescar tânăr cu ochi șăgalnici, nu pricepe de ce sunt dezamagită. Încerc să îi explic în rom-portugheza mea de baltă că noi am venit în Zalala după creveții uriași de Mozambic. Pescarul ridică din umeri. Să fie cele mai faimoase crustacee din Africa doar un mit?



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*