În căutarea creveților uriași din Mozambic

Tură în Mozambic

Deși este una dintre cele mai frumoase și nepoluate destinații din Africa, Mozambicul este vizitat de relativ puțini turiști. Infrastructura deficitară te poate pune la încercare. Vei fi recompensat cu plaje paradisiace și ospitalitatea localnicilor extrem de prietenoși.

Cum să ajungi și cât să stai în Mozambic
Mozambicul e mare și departe de Europa. Ai nevoie de cel puțin o săptămână, pe care e de preferat să o petreci fie în sud, fie în nordul țării. Calculează o zi în plus petrecută pe drum la dus și una la întors, pentru că deocamdată nu există zboruri directe din București. Cu Ethiopian Airlines ai escală în Roma și Addis Ababa, iar cu Qatar în Doha și Jonannesburg (poți combina vacanța în Mozambic cu un safari clasic în faimosul Kurger Park din Africa de Sud).

Viza

Se obține la sosirea pe aeroportul din Maputo contra unei taxe de 65 de Euro. Necesită bilet de întoarcere și rezervare la hotel.

Vremea este perfectă tot timpul

Între Tropice și Ecuator apa Oceanului Indian este caldă, iar soarele nu se încruntă niciodată. Pentru pasionații de scufundări, luna august oferă cele mai bune condiții.

Capitala pentru gurmanzi

Pentru o masă memorabilă în Maputo, negociază direct cu particularii din gălăgioasa piață Mercado de Peixe. Apoi caută restaurantele în aer liber din spatele pieții, alege unul dintre grătarele care nu se opresc niciodată din fumegat și lasă bucătarii să îți gătească peștele. Cei mai buni creveți din Africa se pot savura la numai 38 km de coastă, pe Insula Inhaca. Ajungi în 15 minute cu avionul sau în 2 ore și jumătate cu bacul (plecări din Porto de Pesca: luni, miercuri și în weekend la 7,30, vineri la 13). Drumul de la piață în port cu laranjinha, un tuk-tuk vopsit în roșu și galben, va completa experiența.

Scufundări

Mozambic este o mecca pentru oricine a auzit de diving. Vizibilitatea nu scade sub 10 m, apa are 22-28°C și întâlnirile spectaculoase cu mega-fauna marină sunt garantate. Unele situri de scufundare au devenit legendare pentru adâncimea extremă: „The Gap“, Pemba (80-120 metri), „Edge of Reason“ în Insula Medjumbe (850 m!). Tofo se laudă cu cea mai mare populație de pisici de mare din lume (Manta Reef), iar la 80 de km, în Zavora sunt situri de până la 45 m adâncime vizitate de diferite specii rare de rechini. Pemba Dive & Bush Camp organizează ture, închiriază echipament și asigură cazare în cort sau bungalouri romantice. (www.pembadivecamp.com)

Nu rata arhipelagul Bazaruto 

Rezervația naturală este o destinație cu adevărat exclusivistă, potrivită pentru luna de miere. Dacă bugetul te împiedică să stai în arhipelag, închiriază din Vilanculos o barcă dhow pentru doar 20 de Euro pe zi. Tariful include propriul căpitan, care îți va arăta cele mai spectaculoase locuri pentru snorkeling, iar seara îți va prepara un grătar cu fructe de mare proaspete chiar pe plajă. Sailaway Dhow Safaris, Vilanculos (sailaway.co.za)

Eco-turism în Quirombas 

Este inevitabil să nu te îndrăgostești nebunește de arhipelagul declarat rezervație marină. Cazările sunt cu adevărat princiare și construite cu grijă pentru mediu. Savurează o cină romantică pe plajă, fă scufundări, bronzează-te toată ziua în hamac sau explorează mai multe insule. Un safari cu barca tradițională dhow începe de la 1.250 de Euro și include 3 zile pe mare, cazare 2 nopți la lodge și restul pe plajă în corturi de lux, toate mesele și serviciile, activități diverse și transfer retur (avion + jeep) din Pemba. Prețul e estimat pentru un grup de 2 persoane și scade în funcție de numărul de participanți. Contactează Ibo Island Lodge (iboisland.com) care este și unul dintre cele mai frumoase hoteluri din arhipelag.

Precauții

Nu există vaccin pentru malarie, iar profilacticele (cu excepția Malarone) au numeroase efecte adverse. Dacă vizitezi Mozambic în perioada de transmisie (durează din decembrie până în mai), folosește sprayuri cu DEET și monitorizează-ți temperatura. Noaptea dormi obligatoriu sub o plasă impregnată special împotriva țânțarilor. Cele mai multe hoteluri și pensiuni o au montată deasupra patului. Certificatul de vaccinare împotriva febrei galbene este obligatoriu.

Text: Ana Hogaș, Foto: Ana Hogaș și Ionuț Florea Prima imagine: Biserica Santo António de pe plaja cu același nume este unul dintre ultimele vestigii din epoca de glorie a Insulei Mozambic, cândva capitala mondială a comerțului cu sclavi, bumbac și condimente/Articol publicat în National Geographic Traveler, primăvară 2016

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*