Vacanță în Bucovina! Case pictate, mocăniță și huțuli pentru o evadare pe care nu o vei uita

Vacanță în Bucovina! Case pictate, mocăniță și huțuli pentru o evadare pe care nu o vei uita

Bucovina îți rezervă experiențe unice. De la Ciocănești, „satul încondeiat”, la mocănița din Moldovița, herghelia din Lucina și salina Cacica, vei descoperi o zonă de care te vei îndrăgosti.

Ciocănești, satul încondeiat

Moda caselor pictate a început din 1950, când Leontina Țăran s-a hotărât să-și renoveze casa într-un mod aparte. Acum toate casele sunt decorate cu motive specifice tradiționale, asemănătoare cu cele folosite pe ouăle de Paște sau pe cămășile sătenilor. În Ciocănești au loc Festivalul ouălor încondeiate, în februarie, și Festivalul păstrăvului, în august. www.eco-romania.ro

Nu rata Poți vizita Muzeul ouălor încondeiate, să vezi o expoziție de unelte țărănești folosite în zonă și țesături specifice. Pentru ceva mai activ, încearcă plutăritul turistic pe Bistrița!

Mocănița din Moldovița

Mocănița Huțulca funcționează din anul 1888, fiind înființată pentru transport de masă lemnoasă de la pădure la gater. Din 2005, e folosită doar pentru transportul turistic. În prezent, linia are 10,5 km și parcurge un traseu spectaculos, printre case, din Moldovița la Argel,  o experiență cu adevărat deosebită. (sâmbătă și duminică, între 11:00 și 15:00, în perioada aprilie – octombrie). Info: [email protected], +4 0745 363 780.

Nu rata: În Moldovița și Vama sunt două centre de încondeiat ouă, cu o expoziție foarte mare de exponate din toată lumea și cu ateliere de încondeiat. Poate vrei să deprinzi și tu un meșteșug tradițional!

Herghelia de la Lucina

Herghelia de cai Huțuli din Obcinele Bucovinei, există din 1856, înființată de cavalerul colonel Martin Von Hermman. Caii Huțuli, foarte apreciați de armata austriacă, se pot strecura pe potecile de munte, pe marginea prăpăstiilor, încărcați cu multe bagaje, sunt nepretențioși cu hrana și adaptabili. Din 2002, Herghelia Lucina, administrată de Direcției Silvică Suceava, oferă cursuri de călărie, iar dacă vrei să călărești în natură, ai locuri de campare și numeroase trasee montane. http://www.herghelialucina.ro

Nu rata: Orice activitate în natură, alături de animale extraordinare, așa cum sunt caii, poate să-ți aducă beneficii nebănuite. Câteva ore petrecute în compania lor pot face minuni și ar trebui să treci mai des în programul tău astfel de zile speciale.

Salina Cacica

„Comoara albă a Bucovinei“, salina de la Cacica este pe locul uneia dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa (mileniul 5 î.H.). Destinul localității s-a schimbat odată cu anexarea teritoriului Bucovinei de Imperiul Austriac (1774-1918). Astfel, au venit la Cacica muncitori specializați din prin toate părțile imperiului și, treptat, a luat naștere o comunitate multietnică de români, germani, polonezi și ucrainenii. Numele localității provine de la termenul polonez „kaczika“, tradus prin „rață“, denumire ce sugerează cel mai probabil faptul că zona era populată de numeroase rațe sălbatice, ce trăiau în stufărișul mlaștinilor de aici.

Varietatea de culturi și tradiții e astăzi parte din specificul local, oferind vizitatorului, experiențe unice, surpinzătoare. Aceasta se poate vedea foarte ușor, dacă mergi pe strada principală, unde, destul de aproape una de alta, găsești trei biserici pentru trei confesiuni diferite: Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică și Biserica Ucraineană. În anul 2000, recunoscând importanța pelerinajelor mariane, de pe 15 august, de la această biserică, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii catolice titlul de Basilica Minor (a doua din țară).

Vizitarea Salinei Cacica este o altă experiență interesantă. Aici poți să te întorci în timp și să îți imaginezi viața minerilor și munca lor de zi cu zi, așa cum era acum 200 de ani. www.comuna-cacica.ro.

Text: Alina Alexa, Foto: Codruț Șerban, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu acordul RNP Romsilva – DCEAC (în imagine: Armasarul pepinier Hroby XXV, unul dintre starurile Hergheliei Lucina). Articol publicat în National Geographic Traveler, primăvară 2016

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*