Birdwatching: vino să vezi păsările cu alți ochi!

Birdwatching: vino să vezi păsările cu alți ochi!

Minicurs introductiv de birdwatching în România.

Te provocăm să înveți ceva nou: despre natură, despre păsări, despre tine. Birdwatching-ul, activitatea de a observa (vizual și auditiv), fotografia sau filma păsările, este o combinație ecoturistică perfectă: plimbare în natură, relaxare, emoție, descoperire, bucurie. Pasiunea pentru păsări este unul dintre cele mai cunoscute hobbyuri la nivel mondial și sunt amatori care doresc cu ardoare să vadă toate speciile (peste 9.000 la nivel global/384 la nivel național) și sunt gata să dea o grămadă de bani pentru asta.

Perioadele recomandate pentru birdwatching sunt primăvara și toamna, iar cele mai spectaculoase specii, pe care le poți observa pe teritoriul României sunt: două specii de pelican, cormoranul pitic, rața roșie, fluturașul de stâncă, șoimul călător, vânturelul de seară și un mare număr de păsări cântătoare. (www.wildlife.org)

Elemente de bază în birdwatching

Ai nevoie de câteva lucruri: echipament sport, de teren (ajungi ușor prin bălți sau pe ceva culmi mai abrupte, depinde pe cine vrei să vezi), un binoclu, de preferat unul cu putere de mărire de 10X, o lunetă, un determinator (ghid de identificare specii) și multă răbdare. Ideal este să începi aventura împreună cu un ghid specializat, care știe foarte multe despre speciile din zonă, unde le poți vedea și îți poate răspunde cam la toate întrebările. Nu uita că este și o activitate sportivă: trezirea de dimineață, zilele lungi petrecute prin păduri, prin văi sau pe lângă lacuri sunt în program. Musai să ai aparatul de fotografiat cu tine! (www.photolife.ro)

Zone recomandate

Pe lângă Delta Dunării, care rămâne locul pentru cea mai complexă experiență de birdwatching, poți să alergi Munții Măcinului și alte zone din Dobrogea, Prăpastiile Zărneștilor sau complexul de heleștee de la Dumbrăvița și Rotbav. Diferitele forme de relief, flora și fauna specifice sunt câteva elemente care îți pot asigura o călătorie fascinantă și diversificată în universul naturii. (http://eco-romania.ro/tour-romania/tours-and-activities/birdwatching)

Text: Alina Alexa, Foto: Dan Dinu, Articol publicat în National Geographic Traveler, primăvară 2016

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*