Austria iarna. Recomandări de la localnici

Austria Iarna. Recomandări de la localnici
Relaxare la înălțime în SPA-ul Hanului Calul Alb, hotelul legendar de lângă lacul Wolfgang. / Foto: Tirol Werbung

Festin pregătit după rețete locale, în Austria, destinația de iarnă favorită a românilor.

Țin minte o seară din ajunul Crăciunului în Viena când am trăit un fel de epifanie. Dintre stelele și aripile de înger ce împodobeau partea de sus a străzii se cerneau fulgi nefiresc de mari și grei, grăbiți să se așeze pe drum, pe haine și pe nasul meu înghețat. A fost singura dată când l-am auzit: un zgomot de fond, un geamăt aproape uman. Mi-a luat secunde bune să mă dumiresc: ceea ce auzeam era zăpadă așternându-se. Îmi scosesem mănușile, dar aveam mâinile calde: în stânga țineam o pungă de hârtie cu cartofi fierbinți, în dreapta – castane coapte. Mariahilferstrasse fusese invadată de turiști înfofoliți ca și mine, atrași încoace și încolo de valurile de arome de la gheretele cu glühmost, glühwein sau punsch… Austria poate fi magică iarna. Am rugat câțiva localnici să ne povestească despre locurile și experiențele care îi fac fericiți, în speranța că îndemnurile lor te vor inspira în următoarea escapadă hibernală în Austria.

Distrează-te dincolo de nori

„Nu-ți uita hainele groase când urci aici“, spune studenta Melanie Pungg. La circa 2.000 m, Barul-iglu Cloud9 se ridică deasupra orașului Innsbruck, în vârful pistei de schi Nordkette/Seegrube. „În nopțile senine ai o panoramă uluitoare a orașului și senzația că te afli pe un nor mare și alb. E un loc unic unde poți să dansezi pe muzică bună și să bei un pahar cu prietenii.“ Alte atracții ale celui mai mare bar-iglu din Alpi: petreceri, DJ faimoși, dar și sculpturi în gheață ale unui artist local. Poți ajunge la Cloud9 pe linia Hungerburgbahn sau pe Nordkettenbahn. Petrecerile încep devreme, pe la 6 seara, și se termină înainte de miezul nopții. www.facebook.com/cloud9.iglubar

Acasă în Zauchensee

Michael Walchhofer, fost schior austriac de talie mondială, adoră excursiile cu prietenii, pe schiuri telemark, pe versantul estic din satul său natal Zauchensee. „Plecăm dimineața devreme, cu pielea de focă pe schiuri (e un drum de vreo oră și jumătate pe jos), ca să fim siguri că suntem primii pe pârtie. Seara îmi place să merg la cabana Garnhof, unde Hermann, proprietar și bucătar, servește mâncăruri austriece excelente; trebuie să gustați și mâncarea thailandeză incredibilă a soției lui (care e chiar din Thailanda)“, spune Michael care conduce, împreună cu fratele său, Rupert, trei hoteluri în zona de schi Zauchensee. www.walchhofer.at

Delicii de Crăciun în Stephansplatz, Viena

Târgul de Crăciun de lângă catedrala Sf. Stefan este deschis între 14 noiembrie și 23 decembrie. „Aici am băut cel mai bun punci gourmet din viața mea, la Vienna’s Gourmet Punch Stall. Acest stand, aflat sub patronajul unor bucătari austrieci celebri, ca Rudolf Obauer, Walter Eselboeck, Alexander Fankhauser sau Christian Domschitz, oferă o largă varietate de punciuri gourmet. Cel cu prune și ciocolată (preferatul meu, creat de Christian Domschitz), cel tirolez cu mere sau cel cu scorușe și migdale sunt memorabile“, spune Eva Draxler, freelancer, profesoară de yoga și actriță amatoare. Designul căsuțelor e inspirat de arhitectura gotică a catedralei. Evei i-a mers la suflet prima ediție a Târgului de Crăciun din Stephansplatz (de anul trecut): „Are un aer festiv, elegant și romantic, dar și o atmosferă liniștită, contemplativă, cu căsuțe frumos decorate sau tarabe specializate pe meșteșuguri de calitate, exclusiv austriece, și o varietate delicioasă de mâncăruri și băuturi fierbinți, printre care ceaiurile cu mirodenii, ciocolata caldă, vinul fiert și punciul, gustări sățioase și răsfățuri dulci.“  www.weihnachtsmarkt-stephansplatz.at

Bine ai venit în Innsbruck

Gazdă a două ediții ale Jocurilor Olimpice, Innsbruck e una dintre cele mai bune destinații de iarnă din lume. E ușor accesibil, cu o mulțime de mijloace de transport (pe autostradă, cu trenul, cu avionul). Innsbruck – un adevărat hub pentru peste 12 stațiuni de schi aflate la doar 30 de minute cu mașina – e recomandarea lui Martin Freinademetz, multiplu campion mondial de snowboard. Martin și-a petrecut copilăria în stațiunea Nordkette. Stația de telecabină era la câteva minute de casă, așa că putea pleca la schi sau snowboarding după orele de școală. „Nordkette e un munte abrupt, iar coborârile pe el au fost un antrenament excelent pentru cariera mea de profesionist. Azi trăiesc mai mult în afara Austriei, dar ori de câte ori se anunță o furtună de zăpadă mai serioasă la Innsbruck, îmi schimb programul și mă grăbesc să prind primul avion într-acolo“, spune Martin care în prezent conduce complexul Arena Platoș, în apropiere de Păltiniș.

Atacă tarabele verzi

Philipp Naderer este un web designer care își petrece timpul liber prin cafenele tradiționale, în căutarea celor mai bune prăjituri și dulciuri din Viena. Dar Philipp nu ocolește nici târgurile de Crăciun unde tarabele cu dulciuri sunt omniprezente.
„Multe vând produse de patiserie și biscuiți obișnuiți, dar sunt și câteva remarcabile, cum e Konditorei Reschinsky“, spune el.
Reschinsky e o cofetărie faimoasă din orașul Scheibbs, în sudul Austriei. A fost fondată de Vincens Reschinsky în 1888 și azi e o afacere de familie la a patra generație. „Reschinsky vine în fiecare an la Viena în săptămânile dinaintea Crăciunului. O recunoști după tarabele verzi sau după camioneta verde de epocă. Specialitatea lor e turta dulce, în tot felul de varietăți. |ncercați și Scheibbser Kugel care, în comparație cu bomboanele Mozart, sunt produse manual, ceva mai mari și indiscutabil mai bune“, spune Philipp. www.reschinsky.com

 Gonește cu sania pe sub stele

Pe Valea Zillertal sunt la modă serile de săniuș pentru toată familia. Coborârile se pot face și ziua, dar experiența e mult mai intensă noaptea. Cele mai multe piste din Valea Zillertal sunt iluminate. Alexandra Ruhfass, 41 de ani, consultant de resurse umane, s-a mutat la München pentru serviciu, dar revine des în Zillertalul natal. „Multe piste de săniuș asigură urcare fără efort pentru leneși. Noi însă preferăm să urcăm pe jos; prima parte a traseului e prin pădure. Abia aștept să ajungem sus, la o cabană caldă, primitoare și rustică, la un glühwein (vin fiert), șnaps și un meniu tradițional.“ Alexandra recomandă cabana Goglhof, care are pistă proprie de săniuș, în satul Fügen. După o seară îmbelșugată, încalecă cu toți pe sănii și îi dau bice la vale. „Aceasta este partea cea mai distractivă, adorată de copii și adulți deopotrivă“, spune Alexandra.

Austria iarna. Recomandări de la localnici
Cornelia Dlabaja citește Der Standard în Cafe Sperl din Viena. Aici lumea nu vine la o cafea, ci la o după-amiaza/ Foto: Luiza Puiu

Cuibărește-te într-o cafenea

„Când afară e frig și ninge, iar soarele nu l-ai mai văzut de săptămâni, nu e nimic mai frumos decât să te cuibărești într-o cafenea vieneză cu o carte bună. În Cafe Sperl sau în Cafe Jelinek, lumina gălbui-aurie, mobila veche, tapițată cu stofă roșie și tavanul înalt oferă gândurilor timp“, spune fotografa Luiza Puiu, stabilită în Viena. Suflarea artistică (și nu numai) a Vienei se întâlnește de sute de ani la cafenea, o adevărată instituție a relaxării unde nimeni nu se grăbește; și cel mai puțin – chelnerul. „Aici lumea nu vine la o cafea, ci la o după-amiază. Un Einspenner, jumătate cafea tare, jumătate frișcă, servit întotdeauna alături de un pahar cu apă, e făcut să-ți fie mai mult timp alături. Birjarii Vienei vechi obișnuiau să comande un Einspenner, al cărui strat gros de frișcă ar fi păstrat cafeaua caldă până s-ar fi întors, în caz că un client i-ar fi întrerupt ritualul. Alături de cafea, te poate însoți o Sachertorte sau o Mozartschnitte. Uneori, în Cafe Sperl un pianist acompaniază seara și te face să uiți de frigul de afară“, spune Luiza. Sociolog și specialistă în media, Luiza are argumente profesionale că modul cel mai bun de a cunoaște cultura vieneză nu este alergatul între muzee și palate, ci să te relaxezi într-o cafenea. www.cafesperl.at

O zi în Sattelalm

Tirolezul Andreas Koler își iubește ținutul natal și e oricând mândru să-și ghideze prietenii veniți în vizită. El îți propune o excursie de o zi departe de stațiunile aglomerate.

De la Innsbruck, conduci pe autostrada Brenner spre Valea Obernberg (trecând peste Europabrücke, cel mai înalt pod cu autostradă din Alpi). În sătucul Vinaders, chiar din spatele bisericuței, pornește o pârtie de sănii până la Sattelalm. (|n fosta mică stațiune de sporturi de iarnă, toate facilitățile și telecabinele au fost demontate, iar locul a devenit o oază de liniște). „Ajungi la cabană după vreo oră de urcuș. Luis, proprietarul, servește mâncăruri tiroleze tradiționale, gătite cu ingrediente locale, de la ferma lui din vale. După un pahar de Zirbenschnaps, rachiul tipic tirolez, continuăm drumul încă o oră, până la vârful Sattelberg (2.119 m). O cruce din lemn se înalță pe granița dintre Austria și Italia, iar priveliștea e spectaculoasă. |n Sattelalm există cazare, de la camere de hostel la apartamente complet echipate. După o experiență de spa alpin, recomand o coborâre pe sănii sau schiuri înapoi la Vinaders. Noi încheiem ziua la Gasthof Vinaders (ceva mai jos de biserică), cu o sticlă de bere bună și o vedere frumoasă spre ceilalți munți din Valea Obernberg“, spune Andreas.

Plimbă-te prin parc

În Viena, după ce ninge, de obicei iese repede soarele și cerul închis al iernii se limpezește. E o plăcere să te plimbi prin parcurile orașului în aerul care miroase, dintr-odată, atât de proaspăt. Toate monumentele sunt îmbrăcate în zăpadă și se aude croncănitul ciorilor în orașul altfel foarte tăcut – spune Gerhard Strassgschwandtner, directorul Dritte Mann Museum din Viena.

Prinde răsăritul la cabana de pe Vârful Venet

„Nu-i tocmai o cabană în sensul tradițional, dar să nu vă așteptați nici la lux de 4 stele“, spune Christian Klingler, din Imst, care lucrează pentru Asociația de Siguranță Alpină din Austria. La etajul doi sunt camere premium, cu vedere panoramică, unde adormi privind creste celebre, ca Arlberg, Zugspitze, Alpii Lechtal și vârfurile din Parcul Natural Kaunergrat. După o noapte petrecută la cabană, Christian s-a trezit dis-de-dimineață și a ieșit pe terasă să prindă răsăritul. „Toate vârfurile străluceau în nuanțe de roșu și turcoaz. Aveam degetele atât de înțepenite de la rafalele reci, încât de-abia mai puteam folosi aparatul foto. Valea era ascunsă de o ceață nu foarte joasă, așa că cei de jos probabil nu vedeau soarele deloc. Două ore mai târziu, ne-am încălzit cu micul dejun. |mi place cappuccino-ul de aici (granița cu Italia e la doar 50 km) și pâinea cu gem aromat“, spune Christian. www.venet.at

Relaxează-te în băile termale din Loipersdorf

Bernadette Maierhofer povestește cum a reușit să dizolve la Schaffelbad o zi rece și stresantă, din perioada de dinaintea Crăciunului. „Am intrat încet în piscina care duce la zona neacoperită. Căldura plăcută a apei m-a cuprins treptat. Se auzea muzică în surdină. Mă simțeam din ce în ce mai relaxată. A început să ningă domol; puzderie de fulgi mărunți coborau ca niște cristale minuscule și în apropierea apei se prefăceau în picături mici. |mi simțeam corpul alunecând încet în starea de bine departe de agitația vieții de zi cu zi“, spune Bernadette, angajată la Biroul Național de Turism al Austriei din Viena. www.therme.at/mein-schaffelbad

Prima lecție de schi la St. Jakob im Walde

Pentru prima zi de schi a copiilor ei, Katharina Wacker, profesoară din Viena, a ales o stațiune mică, St. Jakob im Walde. Dar avea emoții. S-au trezit cu toții foarte devreme, plini de nerăbdare. La schi-liftul pentru copii, i-a întâmpinat Seppi, un instructor de schi plin de poante, și copii au început să râdă din prima clipă. „Am început să mă relaxez, convinsă că se vor distra în timpul cursului.“ |ntre timp, Katharina și soțul ei au putut să schieze singuri – fiind primii pe pârtie. „Simțeam furnicături în picioare, având ocazia să cobor pe o pistă proaspăt pregătită, bucurându-mă de zăpada de un alb imaculat. O senzație formidabilă! Pe copii îi puteam vizita oricând, ceea ce mi-a dat o oarecare siguranță. I-am supravegheat, văzându-i cum schiază pentru prima oară alături de personaje din povești.“ www.familienschiberg.at

Fă o drumeție pe „Baumoos Kogel“

Într-o sâmbătă dimineață, cum la biroul de rezervări al unei școli de schi din Kirchdorf, Tirol, nu era multă treabă, managerul David Bichler s-a hotărât să-și încerce noile schiuri de fond urcând împreună cu câinele lui până la Baumoos Kogel (1.500 m). Primii metri de pantă au fost perfecți pentru stabilirea ritmului. „Curând cărarea s-a bifurcat într-o zonă împădurită, unde am avut ocazia să-mi aleg singur drumul“, spune David. „De acolo a început adevărata experiență de schi-fond: departe de civilizație, doar cu provocarea de a-ți croi drum până la destinație. După 350 m altitudine, am ajuns la un luminiș. Cât mă orientasem prin pădure nu observasem schimbarea vremii, așa că la ieșirea de sub copaci m-a întâmpinat brusc soarele. Zăpada scânteia și mi se părea că am ajuns în paradis.“

 



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*