Atracții din Lagos. Ce să nu ratezi dacă ajungi în pitorescul oraș din Algarve

Atracții din Lagos. Ce să nu ratezi dacă ajungi în pitorescul oraș din Algarve (2)

Am ajuns în Algarve (sudul Portugaliei) cu barca, participând la Atlantic Rally for Cruisers, reușind astfel a doua traversare a oceanului. Nu am ratat ocazia să explorez pitorescul Lagos.

TEXT și FOTO: Ioan Cobzarenco

Numele Algarve provine din cuvântul de origine araba Al-Gharbe care înseamna “vestul”, regiunea fiind partea vestică a Emiratului maur de Cordoba intre secolele VIII si X

Până în anii ’60 locuitorii se ocupau în special cu pescuitul și prelucrarea industrială a peștelui când au apărut primii turiști, la început din Marea Britanie. Climatul blând, aproape de cel mediteranian, cele aproximativ 300 de zile însorite pe an și apa surprinzător de caldă a oceanului au făcut ca ei să fie urmați de olandezi, nemți și cei din țările scandinave. Odată cu aderarea Portugaliei la UE, ei au putut deține proprietăți, ca o a doua casă, sau chiar s-au mutat definitiv in Algarve.

Când, în anul 1966., marele jucător și antrenor de golf Sir Henrry Cotton proiecta Penina Golf and Resort, între Lagos și Portimao, acest sport era ca și inexistent în Portugalia. Astăzi mii de jucători de golf din toată lumea vin să se întreacă pe cele 42 de terenuri de 9 sau 18 găuri aparținând celor 35 de cluburi înșirate pe aproximativ 160 de km de coasta atlantică.

În explorare prin Lagos

Când am ajuns cu barca în Lagos, am crezut că orașul de pe coasta vestică a Algarvei  gravitează în jurul marinei, una dintre cele mai mari și bine protejată din regiune, însă m-am convins repede că marina este doar una dintre ofertele orasului, care mai de care atrăgătoare. Plimbându-mă pe străzile animate din zona veche am înțeles de ce site-ul TripAdvisor a clasat orașul pe primul loc în 2012 ca destinație turistică în lume în locuri aflate în dezvoltare.

Orașul vechi este astăzi o zona pietonală bogată în magazine, restaurante și cluburi. Atmosfera este una destinsă, plăcută, cu seri animate. La fiecare pas auzi o altă limbă straină. O plimbare pe sub bolta de intrare în vechiul castel, pe lângă ruinele zidului ce înconjura în trecut orașul,  trebuie să se încheie cu o masă cu pește preparat pe grătar cu cărbuni sau pregătit în mod tradițional într-un vas cu capac numit cataplana.

Plaje de vis

Atracții din Lagos. Ce să nu ratezi dacă ajungi în pitorescul oraș din Algarve

Plajele ce se întind de la intrarea în marină și până la Punta da Piedad alternează cu stânci cu forme stranii, săpate în calcar de către valurile oceanului și de vânturile ce suflă cu putere din vest în timpul iernii. Prima plajă, chiar la intrarea pe canalul ce duce la marina, este Praia da Batata, adica plaja cartofilor.

Cea mai renumită, de departe, este Praia Dona Ana, considerată cea mai frumoasă din Algarve și aflată la 30 de minute de mers pe jos din centrul orașului (un ghid local mi-a spus că este cea mai frumoasă din lume și că aici vin mari personalități să își petreacă vacanța).

Punta da Piedad este locul din care trebuie văzut un apus de soare, când rocile din calcar se colorează în zeci de nuanțe de roșu. Aici se află farul și o scară ce îți permite să atingi apa, colorată în nuanțe de smarald, de la baza rocilor ca să te convingi că este reală.

Puțină istorie

Istoria începe cu așezările triburilor celtice care s-au aliat cu Cartagina împotriva romanilor în războaiele punice, ulterior fiind integrate în regiunea romană Lusitania sub numele de Lacobriga. În sec. al VIII-lea au cunoscut ocupația maurilor care a redenumit locul Zawaia (lagună, lac) și au fortificat orașul construind un castel ce mai poate fi văzut și astăzi. Istoria evului mediu este zbuciumată, asezarea orașului fiind la confluența geografică și de interese a celor puternici.

Între 1576 și 1755, Lagos a fost capitala regiunii Algrarve până la cutremurul devastator ce a a avut epicentrul la 200 km VSV de Capul St. Vicente și o magnitudine estimată intre 8.5-9 pe scara Richter. Cutremurul a distrus aproape în întregime și Lisabona și a dus la accentuarea declinului Portugaliei ca mare putere maritimă.

De aici au plecat expedițiile de explorare și cucerire din epoca descoperirilor care au transformat Portugalia într-o putere colonială de prim rang.

În Lagos a fost și prima piață de sclavi din Europa începând cu anul 1444.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*