Târgul de Crăciun vienez

Târgul de Crăciun vienez

Walter Koblischke face parte din nobilimea târgului. Căsuța lui de turtă dulce n-a lipsit de la nici un târg de Crăciun din fața Primăriei, de la prima ediție (în 1975) până azi.

TEXT și FOTO: Luiza Puiu

Vata de zahăr roz cu care hipnotizează copiii, migdalele caramelizate, spuma și fructele învelite în ciocolată sunt specialitățile sale. Printre clienții fideli sunt și cei care aici și-au lăsat, cu ani în urmă, primii bănuți de buzunar primiți de la bunici.

De mai bine de 300 de ani, Viena în prag de Crăciun miroase a turtă dulce. Târgurile vieneze sunt loc de întâlnire pentru localnici și pentru călători, veniți special pentru atmosfera magică și bunătățile de aici. Documente păstrate în arhiva orașului povestesc istoria lungă a meșteșugarilor, a vânzătorilor de turtă dulce, vată de zahăr, de nuci aurii și decorațiuni tradiționale. Ei sunt cei care și astăzi bucură vienezii după o zi de birou și turiștii veniți înfometați din pelerinajul prin muzee și străzi de cumpărături.

Pentru copii au loc ateliere creative de gătit și meșteșugărit, iar punschul servit cu căpșuni, măr copt și portocale e fără alcool. Cântece de iarnă și colinde răsună ca un soundtrack general în filmul de Crăciun în care te afli din primul moment în care pășești la târg. Viena e probabil cel mai bun loc pentru a adulmeca din timp spiritul Crăciunului, având chiar și pentru sceptici efect garantat.

Bine de știut

De la mijlocul lui noiembrie până în ajunul Crăciunului, 17 târguri mari fierb vinul aburind și îl amestecă cu scorțișoară și mirodenii.

La alegere stau pe lângă târguri tradiționale, în ambiente istorice, ca Palatul Schönbrunn, târguri micuțe și romantice în Spittelberg sau târguri în varianta stilizată, alternativă, în Museums Quartier.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*