Matera renaște

Matera renaște

În Matera oamenii trăiesc în aceleași încăperi cioplite de strămoșii lor cu mii de ani în urmă. Sassi, partea veche a orașului, este o rețea de locuințe săpate în stâncă, clădirile recente fiind doar fațade.

În anii ’50, materezii trăiau în mizerie și sărăcie extremă, fără apă curentă sau electricitate. În straniul oraș din piatră din sudul Italiei domneau malaria, malnutriția și analfabetismul. După ce guvernul italian i-a strămutat forțat pe cei aproape 20.000 de locuitori, Sassi di Matera a devenit un oraș fantomă, într-o zonă considerată improprie locuirii. Nu mult după aceea, câțiva studenți din familiile strămutate au format grupul Circolo la Scaletta ca să salveze localitatea. Ei au constatat că doar 35% dintre locuințe fuseseră declarate periculoase și că problema nu avea la bază siguranța oamenilor, ci sărăcia.

Materezii au început să se întoarcă prin 1993, când Sassi a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, și conectat la rețeaua de utilități. Deși există în continuare clădiri abandonate și degradate, majoritatea au fost restaurate, iar unele – transformate în mici hoteluri sau restaurante.

Film: Datorită aspectului unic al orașului care amintește de Ierusalimul antic, în 2004 Mel Gibson a turnat în Matera o mare parte din Patimile lui Hristos.

Biserici rupestre: Grupul Circolo la Scaletta a identificat peste 150 de biserici rupestre, unele cu fresce bine păstrate, din secolul al VIII-lea.

Țintă: „Rușinea Italiei” de acum 60 de ani, Matera candidează astăzi pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană 2019”.

TEXT și FOTO: Sorin Ghencea

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*