Cu ochii pe Bristol! Vizitează cu încredere metropola britanică

Cu ochii pe Bristol! Vizitează cu încredere metropola britanică

Bristolul nu e primul oraș care-ți vine în minte când te gândești la Marea Britanie. Metropola din sud-vestul insulei are însă un CV mai solid decât ai crede.

Cărțile poștale din Bristol sunt monopolizate de imaginea podului suspendat Clifton, și nu degeaba merită văzut și în 3D. Primul proiect al inginerului britanic Brunel, terminat către sfârșitul secolului al XIX-lea, podul se ridică la 75 m deasupra defileului râului Avon și recent s-a descoperit în contraforturile sale o rețea de tuneluri și camere secrete. Pe pod a început istoria bungee jumping-ului, când membrii clubului de sporturi periculoase al Universității Oxford au sărit cu coarda în 1979 – după care au fost arestați.

Podul e și mai memorabil după ce ai urcat dealul din Clifton Village, una din cele mai bine cotate zone ale orașului. Cartierul dominat de casele în stil georgian, ridicate cu profiturile din afacerile cu tutun și sclavi, mustește de baruri, cafenele și alte afaceri de familie. Oprește la Coronation Tap, cel mai vechi furnizor de cidru din oraș care oferă și concerte live, dar și la Primrose Cafe pentru o salată caldă de chorizo și o prăjitură marquise cu rom.

Banksy, celebrul autor al graffiti-urilor și stencil-urilor satirice de pe zidurile multor orașe ale lumii, a crescut și s-a lansat pe scena underground în Bristol. Nimeni n-a aflat până acum cum arată artistul ale cărui opere sunt licitate pentru sute de mii de euro în Europa și SUA, dar un tur stradal prin Bristol îți va spune multe despre convingerile și talentul său și ale altor artiști care i-au urmat exemplul – ghizii specializați îți arată peste 50 de lucrări stradale, explică diferitele tehnici murale și-ți dezvăluie un Bristol controversat în fiecare joi și sâmbătă.

Comisia Europeană a acordat Bristolului titlul de Capitală Verde în 2015. Orașul a crescut mult la capitolul ecologie și practicile sale au devenit un exemplu pe bătrânul continent. N-a fost doar meritul noilor turbine eoliene și al izolării termice a clădirilor; un rol important l-au jucat și cei peste 16.000 de cicliști, un record pentru o metropolă britanică și de Make Sundays Special, inițiativa săptămânală a primăriei, când în fiecare duminică, centrul Bristolului devine zonă pietonală și scenă pentru artiști stradali, spectacole de comedie și teatru de păpuși.

În portul din Bristol, istoria navală nu e singurul magnet. M Shed este noul muzeu al orașului, deschis în 2011 într-un fost hangar pentru marfă, iar Lime Tree Gallery oferă expoziții de artă contemporană și sticlărie. Acvariul e punctul de oprire pentru mai toate familiile cu copii, iar pista de alergare Run Harbourside Sports Trail e perfectă pentru jogging în lumina apusului. Seara, localurile de pe mal prind viață și îți mai rămâne doar să te decizi unde te oprești. Un loc care nu face discriminare între mâncare și băutură e The Stable, un restaurant cu mese și bănci de lemn lungi, care încurajează socializarea între străini; podeaua de teracotă și bucătăria deschisă plusează la atmosfera familiară, iar lista cu cidru e lungă. O pizza în spirit portuar este cea cu macrou, somon și spanac, iar una neconvențională este cea dulce, cu mascarpone și ciocolată.

TEXT: Alexandra Popescu, Foto: 123RF

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*