Escală în Amsterdam. Prinde gustul metropolei olandeze dincolo de terminal

Escală în Amsterdam. Prinde gustul metropolei olandeze dincolo de terminal

Peste 52 de milioane de oameni trec anual prin aeroportul Schiphol din capitala Olandei. Dacă ești într-un tranzit prelungit, ce-ar fi să te aventurezi până în Amsterdam?  Calculează-ți bine timpul și încearcă.

Vizitează Rembrandthuis, la 15 minute de mers pe jos de gară, casa în care pictorul olandez a locuit și a lucrat aproape două decenii, înainte să fie evacuat și toate bunurile să-i fie vândute la licitație de creditorii săi. Muzeul e deschis zilnic, și ca să nu pierzi timp la coadă, îți poți cumpăra biletul online. Tot în fiecare zi specialiștii muzeului îți demonstrează cum se printau gravurile în secolul al XVII-lea și cum își prepara vopselurile Rembrandt van Rijn. Unde: Jodenbreestraat 4.

Dă magazinele moderne de pe Sciphol pe bazarul Waterlooplein, cel mai vechi târg în aer liber din oraș. Cele peste 300 de standuri sunt deschise de luni până sâmbătă și vând de toate, de la viniluri și tricouri de motocicliști la porțelanuri, magneți de frigider și haine vintage. Piața de vechituri a fost inițial dominată de negustorii evrei care și-au găsit sfârșitul în lagărele naziste și a renăscut abia după cel de-al Doilea Război Mondial. Unde: Waterlooplein 2.

Fă un tur al localurilor din Nieuwmarkt, cartierul care flanchează districtul roșu, include Chinatown-ul local și are atat de multe baruri și cafenele, că e peste puterile tale să alegi. O idee bună ar fi să încerci înghețata celor de la Ijscuypie (Nieuwmarkt 30), singurii care mai prepară desertul după tradiția olandeză, folosind smântană pură, și nu lapte, cum se face în Italia. Specialitățile includ sorbetul de soc și rubarbă, cel de curmale sau stroopwafel-ul, o cremă cu gust de napolitană caramelizată. Atenție însă, iarna, Ijscuypie devine Stamppotje și înlocuiește înghețata cu piure de cartofi și tocană. Găsești cafea bună și cheesecake pe măsură la Latei (Zeedijk 143), unde aproape toate obiectele sunt second-hand și sunt de vânzare, iar dacă mâncarea de avion te-a lăsat mai mult flămând, Poco Loco (Nieuwmarkt 24) oferă sendvișuri oneste cu cașcaval Old Amsterdam, ceapă roșie și muștar, dar și tapas spaniole.

Descoperă brânza olandeză dincolo de supermarketul inodor la Kaashandel Wout Arxhoek, unul dintre paradisurile roților din laptele animalelor crescute tradițional la ferma cu același nume. Degustarea e de la sine înțeleasă, așa că dacă te miști inocent de câteva ori prin magazin, s-ar putea să ieși sătul de acolo și cu un cadou pentru cei de acasă, mai ieftin ca în duty-free. Gouda și edam-ul merg foarte bine cu miere și muștar, iar Ruscello, o specialitate tânără de gouda, e aromată și colorată cu pesto cu busuioc, chilli sau roșii uscate. Unde: Damstraat 19.

Când ieși din Centraal Station, o să vezi în dreapta un garaj pe 3 etaje cu mii de biciclete parcate. Dacă ți se face poftă de o tură pe două roți, modul de transport emblemă al orașului, dă o fugă până la MacBike, unde pentru 11 euro poți închiria o bicicletă clasică pentru 3 ore. Mai poți alege și biciclete în tandem sau pentru copii și le poți rezerva din timp, online. Unde: Centraal Station East Rental, Stationsplein 5.

Foto: 123RF, Text: Alexandra Popescu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*