5 activităţi călare în Cheile Râşnoavei

5 activităţi călare în Cheile Râşnoavei

Eşti pasionat de natură şi cai? Atunci trebuie să ajungi în Cheile Râşnoavei!

Nerăbdarea lui Vladimir, fiul meu de 4 ani, ne-a adus la Centrul de Echitaţie „Diana” cu o oră mai devreme decât anunţasem. S-a trezit dis-de-dimineaţa întrebând cu sufletul la gură: „Când mergem la căluţi?”. Ştiu de ani buni acest loc şi, nu o dată am urmărit fascinată caii alergând pe la poalele Postăvarului.

Proprietarul Constantin Ducar este medic veterinar, iar pasiunea pentru cai e moştenită din familie. Fata cea mică, Diana, care a şi dat numele fermei, a încălecat prima oară la trei ani şi acum, la 17, participă la concursuri ecvestre. Centrul de Echitaţie Diana (www.pecailarasnov.ro) se întinde pe 30 de hectare într-una dintre cele mai frumoase zone din ţară, în apropiere de Cheile Râşnoavei. Sunt lipiţani, friesieni, pursânge spanioli (andalusian), pursânge arab, metişi şi ponei.

Iniţiere pentru copii şi adulţi

Ai nevoie de o pereche de pantaloni pe picior şi încălţări care ţin bine glezna. La Centrul de Echitaţie Diana primeşti tocă de călărie (cască) şi vestă de protecţie coloană şi cutie toracică. Cursurile de iniţiere în echitaţie încep de la vârsta de patru ani.

Plimbări de grup Cheile Râşnoavei, cu însoţitor (minimum 3-4 persoane)

Călăreşti 3-4 ore prin Cheile Râşnoavei, pe la poalele Postăvarului, sau pe traseul Cabana 3 Brazi – Predeal – Bran.

Excursii ecvestre de câteva zile

Traseele includ opriri în Bran, Zărneşti, Plaiul Foii şi Poiana Mărului. De asemenea, poţi să traversezi Piatra Craiului, să ajungi la Poiana Mărului, pe drumul „pe sub munte” (Ohaba, Buciu, Dejani) şi, în final, la Sâmbăta de Sus (Făgăraş). Este un drum de trei zile, cu 10 ore de călărie, pauză la două ore şi mese câmpeneşti. Grupurile au însoţitor şi se înnoptează la case de oaspeţi.

Viaţa la fermă

Familiile care doresc să trăiască la fermă pot să participe la activităţile cotidiene, învaţă cum se îngrijesc (ţesălare, curăţarea copitelor) şi harnaşează caii (înşeuare şi înfrâiere).

Plimbări cu sania

Centrul de Echitaţie rămâne deschis vizitatorilor iarna, când Cheile Râşnoavei, înzăpezite şi maiestuoase, pot fi admirate din sania trasă de cai. Temerarii pot încerca şi varianta schiorului tras de cal. Plimbările durează 2-3 ore şi includ vin fiert şi grătar. Vara, plimbările se fac cu trăsura.

Cum ajungi: de pe drumul naţional DN73A, Predeal – Râşnov, intră pe drumul care duce spre Cheile Râşnoavei (traseul este marcat cu indicatoare).

Text, foto: Adina Brânciulescu

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*