Lovech (Bulgaria), o destinație la îndemână

Lovech (Bulgaria), o destinație la îndemână

Dacă ești în căutare de destinații de weekend, ia în calcul Lovech, la doar 230 km de București (o necunoscută este vama de la Giurgiu unde nu știi niciodată cât o să stai: ori sunt lucrări la pod, ori se schimbă tura ori, pur și simplu, este coadă fără un motiv vizibil).

Text și foto: Ioan Cobzarenco

Lovech este dominat de fortăreața ce se ridică de aproape o mie de ani pe terasele dealului Hisaria.
La sfârșitul secolului XII aici s-a născut al doilea imperiu bulgar, orașul fiind unul dintre cele mai importante centre politice și comerciale din regiune în Evul Mediu. În 1446 orașul este cucerit de otomani locuitorii obținând privilegiul ca cetățenii turci să nu aibă voie să se stabilească aici ăi copiii născuți în oraș să nu fie luați în oastea ienicerilor.

O altă atracție a orașului o reprezintă Podul Acoperit ce leagă malurile râului Osam ce străbate orașul de la sud la nord și care se varsă în Dunăre lângă Nicopole. Podul a fost construit între 1872 și 1874 de către constructorul, arhitectul și sculptorul bulgar Nikola Fichev fiind singurul de acest fel din Balcani.
Podul a ars în 1925 si a fost reconstruit în 1931. Astăzi el atrage turiștii în cafenelele, resaturantele și magazinele de suveniruri care se întind pe ambele laturi ale podului.

La aproape 20 km de Lovech către Levski se află una dintre cele mai frumoase peșteri din Balcani, Peștera Devetashka. Ceea ce impesionează încă de la intrare în mod deosebit sunt marile deschideri și volumele uriașe ale peșterii. Intrarea se face pe sub o boltă în formă semi-eliptică cu dimensiunile de 30×35 metri.

Lovech (Bulgaria), o destinație la îndemână #2
După intrare, galeria principală se lărgeste, având o suprafață de 25.000 de metri patrati iar tavanul se ridică la 58 de metri. Întreaga galerie este luminată de șapte deschideri în tavan, cea mai mare având dimensiunile de 73×48 metri iar lungimea totala a peșterii fiind de 2442 metri.Exploatarea zonei a început în 1921 de către geologi, paleologi și arheologi, artefactele începând din paleoliticul mijlociu, trecând apoi prin cel târziu, epoca fierului, epoca bronzului până la cultura romană. În perioada Evului Mediu, peștera a fost folosită ca refugiu din calea invadatorilor.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*