3 destinații culinare din Europa

Foto: Adrian Câtu
Foto: Adrian Câtu

Destinații culinare din Europa în care papilele tale gustative vor fi răsfățate! Pregătește-te să fii ispitit cu ce au mai bun bucătăriile din Budapesta, Viena și din întreaga Serbie.

Budapesta

Gozsdu este un ansamblu de clădiri pavilion și curți interioare de la începutul secolului al XX-lea, cu locuințe la etaj, ateliere și magazine la parter, abandonate și apoi recondiționate într-un furnicar de localuri cu personalitate. Vesela clănțănește din diverse părți, sugerând că se apropie ora prânzului, dar mulțimea care se încheagă acum nu e mare lucru – boom-ul uman se petrece în general pe la miezul nopții. Barry Schwartz e un psiholog american care studiază paradoxul alegerii și care susține că, cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât suntem mai nefericiți, pentru că odată ce ne hotărâm la ceva, ne gândim și la ce am pierdut. Iar curtea Goszdu te poate face foarte nefericit, dacă n-ai timp să iei la rând toate cele 250 de restaurante și cafenele care ocupă numai jumătate de kilometru pătrat.

Într-o rochie roșie care îi urmează exact formele, Rachel Raj ne primește în magazinul ei de prăjituri pe care-l folosește ca laborator și atelier. Fiica unui rabin persecutat în timpul comunismului, tânăra cu un zâmbet ce amintește de Anne Hathaway duce mai departe, de peste un deceniu, rețetele evreiești ale familiei sale, cu ajutorul soțului său, Miklos. Astăzi, în cofetăria micuță de pe străduța Veres Palne, Rachel combină jobul de designer și cel de artizan al dulciurilor, realizând ilustrații în stil art déco în marțipan, insistă ea, nu în fondantul generic care mustește de zahăr. Aici prăjiturile și torturile sunt însă centrul de greutate; așa m-am retras, pe viu, într-un colț al magazinului cu flodni, piesa de rezistență a dulciurilor evreiești. E ca dilema unghiului sub care trebuie să înclini biscuitul în ceai astfel încât să nu se fractureze – cu ce forță lași furculița să coboare între umpluturile care alternează cu straturile rumene de matza, aluatul tradițional nedospit, astfel încât să rezulte o îmbucătură dozată just cu măr, nuci tocate, cremă de mac și gem de prune? Calculul e greșit, implozia din farfurie cere o abordare de puzzle, însă tot mozaicul de gusturi e surprinzător, nu mă face să caut zahărul din următorul dumicat, ci mă lasă să observ această întâlnire de gusturi familiare, în care prunele au ultimul cuvânt. Descoperă mai multe despre restaurantele din Budapesta și ingredientele care dau savoare frumoasei capitale europene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*