Mâncarea, cel mai bun pretext pentru un tur ghidat în Roma

La Roma, turiștii găsesc mereu câte un pretext să facă un tur ghidat. Al meu a fost unul culinar.

Sâmbătă dimineața, am întâlnire cu Ema, ghidul de la Eating Italy și cu grupul de turiști alături de care urmează să îmi petrec aproape patru ore. Cei care locuiesc în piața Testaccio din Roma, își văd de treburile lor obișnuite, așa cum probabil aș fi făcut și eu dacă nu eram în vacanță: fac cumpărăturile de weekend, întind ruferele și își strigă isteric copiii de la balcon.

Testaccio, Il cuore di Roma

Testaccio nu este în centrul orașului, dar este cunoscut drept Il cuore di Roma (inima Romei). În trecut, când proviziile erau transportate pe râu, aici ajungeau primele și tot aici era și cel mai mare abator din Europa (acum, transformat în muzeu de artă contemporană).

Turul culinar prin minunatul cartier Testaccio începe la Barberini, cu un tiramisu într-o ceașcă de ciocolată și o gură de cafea pe care o dăm pe gât în stil italian. Italienii nu se întind la cafele, și cred în continuare că au cea mai bună cafea din lume.

Volpetti, cel mai cunoscut magazin gourmet al Romei, a fost deschis acum mai bine de 40 de ani și este o afacere de familie.

Cel mai cunoscut magazin gourmet al Romei

La doi pași de Barberini, se află probabil cel mai cunoscut magazin gourmet al Romei. Volpetti a fost deschis acum mai bine de 40 de ani și este o afacere de familie. Partea de magazin care dă spre Via Marmorata este un adevărat loc de pelerinaj pentru gurmanzi: pereții sunt tapetați cu peste 150 de tipuri de brânză, vinuri și uleiuri, salamuri, borcane cu măsline etc. Prețurile nu sunt mici, dar pentru un răsfăț de vacanță merită.

Volpetti Piu, pizzeria unde am mâncat pentru prima oară pizza bianca.

Imediat după colț, sunt tot de ei. Volpetti Piu este pizzeria unde am mâncat pentru prima oară pizza bianca, adică un aluat simplu, crocant presărat cu sare și uns cu ulei de măsline.

E cald și asfaltul se topește de tălpile noastre, iar turul nostru continuă pe jos, spre piață cu o oprire la Piramidă (care are o stație de metrou dedicată și despre care se spune că este mai veche decât cele din Egipt) și la mormântul poetului John Keats.

În fața unei tarabe cu legume din piață, Ema, ghidul nostru, ne povestește cât de norocoși sunt italienii pentru că au roșii coapte tot anul.

Cele 103 standuri din piață sunt toate afaceri de familie. Aici, Ema ne plimbă pe la tarabele măcelarilor, ne lasă să ne facem singuri bruschetele și ne face cunoștință cu celebrele cannoli din Sicilia.

Prânzul într-un deal de lut

Penultima oprire este într-un deal de lut (sic). Romanii obișnuiau să își aducă aici amforele sparte, iar în timp mormanul s-a transformat într-un deal pe care au crescut iarbă și copaci. La baza lui sunt mici restaurante, iar noi ne oprim la Flavio al Velavevodetto unde vom lua și gustarea principală: paste de trei feluri, vin și apă.

După masă, urmează firesc și desertul. La gelateria lui Armando ne alegem aromele preferate, învățăm cum să recunoaștem un gelato autentic și ne tragem sufletul după ce am cutreiaerat cartierul Testaccio mai bine de patru ore, pe jos.

Costuri

Eu am ales să fac turul Taste of Testaccio. Prețurile variază în funcție de sezon. Vara, pentru un adult prețul este de 84 de euro și scade la 72 pentru adolescenți (13 – 18 ani) și 50 pentru cei sub 13 ani. În preț aveți inclus un ghid vorbitor de engleză, care vă presară incursiunea prin cartier cu tot felul de povestioare locale, 12 degustări de mâncare italinească (destul cât să nu mai mâncați toată ziua apoi) și apă (e bine să aveți extra la voi, mai ales vara).

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*