În Madrid, mâncarea e bună peste tot

Madrilenii își încep ziua cu churros con chocolate, un aluat prăjit, înmuiat în ciocolată fierbinte. Foto: 123rf

După o vară întreagă în care ne-am trezit în fiecare dimineață de la 7 am și am muncit până seara târziu, nu ne-am dorit decât o pauză de câteva zile într-un oraș oarecare din Europa. Când Raul, prietenul nostru care pare să știe orice loc secret din Madrid, ne-a spus că mâncarea bună este peste tot aici, nici nu am mai stat pe gânduri și am ales destinația scurtei noastre vacanțe.

„Am trecut mai jos câteva recomandări cu baruri, cafenele și restaurante în care eu merg tot timpul. Partea mișto în cartierul în care stați e că e făcut pentru joie de vivre, mâncare și alcool. De altfel, de aici a pornit la movida. Mâncarea e bună cam peste tot. Iar vinul excelent, chiar și cel mai ieftin. Micul dejun începe târziu, după 10.00, chiar la 11.00, în week-end când toți sunt mahmuri. Cina e la 21.00, 22.00 și partea mișto e că în Madrid poți mânca și la miezul nopții,” atât de bine suna mailul de la Raul.

Pe feliile de pâine rumenite se pune acest piure de roșii proaspete, care apoi se asezonează cu ulei de măsline, sare și piper. Foto: 123rf

Visam la churros, dar am găsit ceva poate mai bun

Citisem că madrilenii își încep diminețile cu churros con chocolate, așa că primul gând a fost să găsim un loc unde să ne săturăm cu acest aluat prăjit înmuiat în ciocolată fierbinte. În primul bar în care am intrat, nu am găsit nici churros și nici ciocolată caldă, iar foamea ne spunea că trebuie să rămânem acolo. Bar Gaser (Calle Santo Tome, 10) nu e de găsit prin ghidurile turistice care circulă pe internet. Când am întrebat de churros, Rodrigo, tipul cu părul alb care servea, a râs la noi și ne-a pus pe tejghea două farfurii micuțe cu pâine prăjită, un piure de roșii proaspete și ulei de măsline. Pan con tomate este probabil cel mai simplu tapa spaniol, pe care noi am învățat să îl mâncăm cum trebuie trăgând cu ochiul la vecinii de bar. Pe feliile de pâine rumenite se pune acest piure de roșii proaspete, care apoi se asezonează cu ulei de măsline, sare și piper.

Mai departe, nu am făcut decât să ne ghidăm după lista cu recomandări de la Raul. La El Buho (Calle Gravina 4) locul cu „mâncare spaniolă 100%, porții enorme, tapas, prăjeli, ulei, tone de cartofi”, după cum ne scria Raul, ne-am săturat cu trippa madrileña, o tocăniță densă și foarte sățioasă de burtă. Iar la Vacaciones Cocktail Bar (Calle Espiritu Santo, 15) am descoperit vermutul, consumat la orice oră din zi, și mi-am amintit brusc de sticla de Cinzano roșu, pe care ai mei, la începutul anilor ’90, au păstrat-o pe bibliotecă mult timp după ce se golise.

Într-o după-amiază toridă, doi tineri se savurează tapas la o terasă. Foto: 123rf

După două zile, am descoperit că în Madrid, mâncarea este bună peste tot

Dacă vrei un vin bun și tapas, Vinoteca Vides, (Calle Libertad, 12) este locul unde poți veni cu încredere. În week-end, barmanii deschid sticle de vin de colecție și vând la pahar. Aici poate fi cel mai bun vin pe care îl vei bea vreodată, iar prețul pentru un pahar începe de la 3 euro. Pentru un brunch, poți merge la Ojala  (Calle de San Andres, 1), iar pentru sushi foarte bun și la un preț ok, încearcă Izakaya HAN, (Calle San Bartolomé, 10). La Bicicleta Café, (Plaza de San Ildefonso, 9) e atmosferă de birou pe tot timpul zilei, iar seara se umple cu tineri în căutare de distracție. Mâncarea și vinul sunt bune în orice moment al zilei.

De fapt, în Madrid nu trebuie decât să te lași purtat de val, pe străduțele înguste, și vei găsi un loc care să ți se potrivească. Cartierele sunt înțesate de baruri și restaurante, iar cele mai cunoscute și vibrante sunt Malasaña și Chueca, unde se află și localurile recomandate mai sus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*