Destinațiile anului 2017

Editorialul ediției de primăvară 2017 a revistei National Geographic Traveler România

Cartea de colorat primită la îmbarcare pare foarte interesantă. Sau, mă rog, mai interesantă decât cartea mea… Şi zborul către Otopeni e lung. Trag cu coada ochiului la fiul meu Vladimir, care pe scaunul de alături colorează cu migală anumite desene cu orele, ignorându-le cu desăvârşire pe altele. Dibuiesc după laptop cu gând să-i arăt lui „Ce-i mai bun din lume”, țintele noastre pe 2017. Dar pleoapele mi se îngreunează, „iară ochiul închis afară, înăutru se deşteaptă”. Și-mi pare că văd cum aceiaşi carte de colorat o primim cu toţii la naştere. E plină de cele mai diverse contururi, şi toate-s goale, fără viaţă, până nu intră sub creionul simpatiei, antipatiei sau indiferenţei noastre. Noi dăm culoare, volum, sens tuturor lucrurilor. Aceleaşi desene ale mâinii divine pe teme de, să zicem, modă, călătorii, fotbal sau politică ce pentru o stilistă, un explorator, un microbist, sau un activist politic sunt cele mai pasionante pagini din viaţă, pentru un altul vor rămâne probabil pentru totdeauna nişte hașururi fără volum, fără culoare, fără sens. Orice colorezi cu pasiune e o binecuvântare. Orice faci fără să ai un scop, o misiune – e un chin.

La National Geographic Traveler pasiunile noastre sunt călătoriile, explorarea și protejarea planetei. Iată de ce pentru mine acest top cu locuri de văzut în 2017 – obținut cu hârtia de turnesol a crezului NGT: relatăm despre destinații cu personalitate și ne străduim să le ajutăm să și-o păstreze, convinși că un „spirit al locului“ autentic e atât în beneficiul turiștilor, cât și al comunităților vizitate – e tot ce poate fi mai bun pe lume. La fiecare final de an sutele de experţi, autori, editori internaţionali, exploratori ce formează reţeaua globală a Nat Geo Traveler trimit la Washington – ca o poetică dare de seamă a descoperirilor ce le-au rămas în suflet din ultima perioadă – nominalizări de destinaţii pe care le-au identificat ca superlative pentru anul următor. Pentru a asigura o bună diversitate atât din punct de vedere geografic, cât şi a notorietăţii, redacţia americană distilează totul în aceste 20 de recomandări pe care le pândesc un an întreg.
„Lista noastră e mai inteligentă, mai profundă, mai cuprinzătoare” – spune Amy Alipio, Features Editor la National Geographic Traveler SUA. Convingeţi-vă singuri la pag 28

Cătălin Gruia, redactor șef NGT Ro

P.S.: A 6-a ediţie a Superlativelor culturale, urbane și din natură aduce noutăţi în ceea ce priveşte formatul: nu 20, ci 21 de destinaţii sunt scoase la rampă. Trei dintre ele (Seul, Malta, Banff) au primit mai mult spațiu, să vă puteți bucura de câte o poveste mai consistentă din aceste locuri.

Foto: Jenn Ackerman și Tim Gruber (1), Adam Dean (2), Alex Webb (3)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*