Ce muzee vizitezi într-un city break la Viena

Muzeul de Istorie Naturală din Viena. Foto: 123rf

Desemnat în 2017, pentru a opta oară consecutiv orașul cu cea mai bună calitate a vieții, Viena este una dintre cele mai potrivite destinații pentru un city break. Și cum un city break fără cel puțin o vizită la muzeu nu se poate, am făcut o selecție cu trei muzee pe care le-am vizitat de curând.

Covoare, sticlărie și mobilier baroc la MAK

Selecție de scaune din diferite perioade, care poartă semnătura unor designeri celebri. © MAK/Georg Mayer
Colecția permanentă de covoare de la MAK. © Rupert Steiner/MAK

La MAK am ajuns mai mult întâmplător, doar pentru că prietenii noștri localnici l-au menționat într-o discuție. MAK este un muzeu al artelor decorative, ale cărui baze au fost puse încă din 1863, de către Împăratul Franz Joseph, inspirat la rândul lui de Muzeul South Kensington (azi Victoria and Albert Museum). Era un muzeu modern la vremea respectivă, care susținea producătorii și artiștii, iar colecțiile găzduite nu aparțineau vreunei familii nobile, ci erau construite de la zero.

Misiunea muzeului a fost încă de la început să sprijine cunoașterea și industriile, dar și să cultive gustul poporului. După dispariția Imperiului în 1918, muzeul a fost însărcinat cu păstrarea colecțiilor imperiale.

Azi, vei găsi aici colecții impresionante de obiecte de artă decorativă: de la interioare baroce decorate cu porțelanuri aduse tocmai din China, până la scaune Thonet, covoare sau sticlărie prețioasă de la începutul secolului al XX-lea.

“MAK este un muzeu al artelor și al lumii de zi cu zi,” spune Christoph Thun-Hohenstein, Director al muzeului.

Preț bilet: 9,90 euro.
Adresă: Stubenring 5, 1010, Viena

Pop Art la mumok

MuseumsQuartier din Viena se întinde pe o suprafață de 60,000 m², fiind unul dintre cele mai mari complexuri culturale din lume. Clădirile baroce, unde înainte erau grajdurile curții imperiale, găzduiesc acum muzee, restaurante și baruri.
Lucrările artistului american Roy Lichtenstein (1923 – 1997), expuse la mumok. Foto: 123rf

Dacă ești la Viena și vrei să iei pulsul artei contemporane, trebuie să vii la mumok. Cubul din bazalt gri închis, cu volume generoase și colțuri aproape brutale, contrastează cu restul clădirilor baroce care îl înconjoară.

Încă de la înființarea sa (1962), muzeul și-a propus să conserve și să expună pentru public o colecție consistentă de lucrări din secolele al XX-lea și al XXI-lea, punând accentul pe curentul Pop Art. Aici vei avea ocazia să vezi lucrări care aparțin unor clasici precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein sau Hannah Black și Jakob Lena Knebl.

Preț bilet: 11 euro
Adresă: Museumsplatz 1, 1070 Viena

Dinozauri și meteoriți la Muzeul de Istorie Naturală

Păsări din toate colțurile planetei pot fi studiate de aproape la Muzeul de Istorie Naturală.
Scheletele uriașe ale dinozaurilor sunt atracția principală pentru copiii care vizitează Muzeul de Istorie Naturală. În dreapta, plan îndepărtat, este și osul original al unui dinozaur care poate fi atins. Foto: 123rf

Cele mai vechi colecții ale muzeului ne duc înapoi în timp cu mai bine de 250 de ani, când Împăratul Francisc I Ștefan de Lorena, soțul Mariei Teresa, a cumpărat cea mai mare colecție din lume (la vremea respectivă) de obiecte naturale de la savantul Jean de Baillou. Colecția cuprindea 30.000 de obiecte, între care fosile, șerpi, corali sau pietre prețioase.

Muzeul de Istorie Naturală din Viena este ca o călătorie în timp, în care te învârți printr-o serie te obiecte unice, de la schelete originale de dinozauri, la Venus din Willendorf (statueta din calcar din Paleoliticul superior), până la bucăți de meteoriți (aici se află cea mai veche și cuprinzătoare colecție de meteoriți din lume) și la numeroase specii de animale, păsări și pești.

Dar acest muzeu nu  este încremenit în timp. Instalații interactive îi distrează pe cei care vin aici și le fac vizitele memorabile. Vizitatorii pot ciocni digital două fascicule de protoni sau pot vedea cum ar fi arătat chipurile lor în preistorie sau pe vremea Imperiului.

Preț bilet: 10 euro.
Adresă: Maria-Theresien-Platz, 1010 Viena

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*