Tel Aviv, colina primăverii

Pe promenada largă ce duce spre Yafo, omul și marea se regăsesc în permanență. Este locul preferat pentru fotografii panoramice iar marea este mereu personajul principal. Foto: Horia Mihai Gligor.

Odă în metru modern orașului israelian al tuturor posibilităților.

Chiar înainte să aterizezi vezi Mediterana și entuziasmul tău crește. Abia aștepți să te afli în fața ei, să o asculți, să simți cum valurile înspumate îți învăluie tălpile și te atrag în larg. La Tel Aviv, Mediterana e atât de frumoasă! Și oamenii atât de relaxați. Și mâncarea atât de bună. Iar orașul este atât de frumos și primitor.

E greu de crezut că bazele orașului modern au fost puse în anii 1870-1880 de către imigranți evrei veniți din Europa de Est (mulți din România) și din Orientul Apropiat. Astfel, în urma întâlnirilor ce au avut loc pe dunele din jurul străvechiului port Yafo (Jaffa) – yaffá, frumoasă – noua așezare a primit numele de Tel Aviv (colina primăverii) și a început să crească precum în poveste, dezvoltându-se într-un an cât altele în șapte. În 1950, orașul Tel Aviv s-a unit cu Yafo și au format o singură municipalitate: Tel Aviv-Yafo. Primul primar al orașului a fost Meir Dizengoff, iar piața centrală a Tel Aviv-ului modern îi poartă, astăzi, numele.

Îmi place să cred că la Tel Aviv toate străzile se varsă în mare. Case colorate, hoteluri cochete și blocuri la parterul cărora găsești magazine, restaurante și cafenele șic deschise până târziu în noapte, bulevarde largi, străduțe umbrite de copaci mereu înfloriți, parcuri și locuri de întâlnire și pentru relaxare, piețe ce oferă o abundență de poveste, mirosuri îmbietoare de la restaurantele sofisticate sau de la tonetele cu street-food, sunete fine și zâmbete largi pe fețele oamenilor. Acesta este Tel Aviv-ul de astăzi, o metropolă modernă ce pulsează de viață.

În Yafo, culturile se întâlnesc și oferă un regal al simțurilor. Un popas pe platoul larg din fața Bisericii Sf. Petru îți oferă o experiență unică. Simți briza mării, auzi rugăciunile și tânguirea gravă a imamului de la moscheile din jur (Al-Bahr și Muhamadiya) și vezi Tel Aviv-ul în depărtare. Tufele de oleandri roz sau albi parfumează aerul, iar cântecul păsărilor completează tabloul. Și ca totul să fie perfect, e musai să încercați un falafel sau o șaorma. Se găsesc peste tot la micile restaurante din jurul pieței din Yafo și sunt super delicioase.

Cei 14 kilometri de plajă ai Tel Aviv-ului pot fi străbătuți lejer într-o zi. Însă trebuie să știți că Tel Aviv-ul e mai mult decât plaja sa minunată. E un oraș al muzeelor și galeriilor de artă. Și dacă vă aflați acolo e păcat să nu vizitați măcar câteva. Spre exemplu, Muzeul Rubin,  ce se găsește pe strada Bialik la numărul 14, în inima Tel Aviv-ului. De ce acest Muzeu? Pentru că Reuven Rubin, cel mai important pictor al Israelului, s-a născut în România, la Galați. Odată cu înființarea Statului Israel, în 1948, Reuven Rubin a fost cel dintâi reprezentant diplomatic, cu rang de ministru plenipotențiar, al statului Israel în România. Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de picturi, multe din ele reprezentând peisaje din țara natală a pictorului. Muzeul e vizitat zilnic de sute de elevi și studenți israelieni, dar și de turiști din toate colțurile lumii, Rubin fiind, de altfel, unul dintre cei mai bine vânduți pictori, lucrările sale fiind expuse inclusiv la Knesset, parlamentul israelian. De neratat ar trebui să fie și Tel Aviv Museum of Art, Bialik House, Muzeul Eretz Israel, Yitzhak Rabin Memorial sau Beit Hatfutsot, aflat în campusul Universității din Tel Aviv, instituție la care au predat, de-a lungul vremii, și mulți români.

Și dacă vă plictisiți de plajă sau muzee, Rothschild Boulevard Tel Aviv vă oferă o lecție de istorie și bun gust. Declarația de independență a statului Israel a fost semnată într-o casă de pe Rothschild Boulevard. De altfel, în această zonă se găsesc foarte multe clădiri istorice construite în stilul Bauhaus, specific zonei. E bine de știut și că Tel Aviv-ul este numit Orașul alb și este inclus, din anul 2003, în patrimonial mondial UNESCO pentru cultura, arhitectura și istoria sa.

Cât despre gusturi și arome, piețele Tel Aviv-ului sunt o adevărată încântare, fie că este vorba despre Old Yafo Market; celebra Shuk HaCarmel, situată chiar în centrul orașului; Nahalat Binyamin Craft Market, de unde puteți cumpăra o varietate de lucruri tradiționale, făcute manual; piața din portul vechi Tel Aviv, ce e deschisă inclusiv de Șabat; moderna Sarona Market sau Piața de vechituri deschisă în fiecare zi de marți și vineri în Dizzengof Square, în jurul fântânii colorate, loc de întâlnire între prieteni și spațiu dedicat multor evenimente culturale.

E imposibil să nu iubești Tel Aviv-ul și să nu îți dorești să te reîntorci. E orașul tuturor posibilităților și e deschis non stop.

Text: Mihaela Gligor

Standurile cu fructe proaspete și sucuri din fructe sunt foarte populare în Tel Aviv și le găsiți pe fiecare stradă. Produsele sunt 100% naturale și recomandate pentru un plus de energie. Foto: Horia Mihai Gligor.

 

Fântâna colorată din Piața Dizengoff este locația perfectă pentru fotografiile de nuntă. Foto Mihaela Gligor

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*