Alături de un ghid român la Colosseum

De mai bine de zece ani, Ștefan lucrează aici și le povește mereu cu aceeași răbdare turiștilor despre excentricițățile romanilor și luptele cu gladiatorii.

De obicei, am un fel de teamă atunci când zbor. Nu pot să mă simt în siguranță când știu că sub mine e un gol de 11.000 m și să nu mă gândesc cum ar fi dacă ar crăpa avionul cu noi. Dar zborul de după-amiază de la București la Roma a fost ca un vis în care mă rostogoleam prin aer și îmi treceau prin fața ochilor numai lucruri frumoase. După ce am trecut de granițele României și mi-am închipuit cum sunt deasupra Craiovei, Timișoarei, am văzut pe rând țărmurile Mării Adriatice, umbrelele colorate de pe plajele din Pescara, apoi malurile Mediteranei albastre și lunga pistă de aterizare de pe aeroportul Fiumicino. 

Mii de turiști vizitează anual Colosseumul din Roma, iar înghesuiala din imagine o vei întâlni în orice zi din sezon.

La Roma nu e timp de răgaz, pentru că o săptămână, două de vacanță aici pur și simplu nu ar fi de ajuns. Trebuie să îți faci bine documentarea înainte să pleci de acasă, iar Colosseumul va fi cu siguranță între primele obiective de pe listă. Uriașul ăsta încă trăiește și parcă îți suflă în ceafă când ești în apropierea lui. Îl simți acolo mare și compleșitor, și te gândești cum cauți cu privirea poarta timpului spre arena cu gladiatori. Suntem în 2017 și cumva asta e posibil. Intrarea pe poarta timpului costă 12 euro și se poate cumpăra inclusiv de pe internet.

Pe lângă renumitele lupte între gladiatori, aici se țineau și spectacole foarte elaborate cu scenografii desprinse din realitate, execuții publice cu mult sânge, sau reconstituiri ale unor bătălii celebre.

Construcția Colosseumului a început în timpul împăratului Vespasian, în anul 72 și, cu ajutorul sclavilor, a durat doar opt ani. În Evul Mediu, Colosseumul devenise un adevărat complex rezidențial, cu locuitori și magazine, după care a servit drept castel fortificat pentru familia Frangipani. În prezent, în Vinerea Mare are loc anual o procesiune religioasă condusă de Papă.

Sunt multe povești și istorii pe care merită să le afli despre Colosseum. Despre unele afli citind pe internet, cărțile de istorie sau ghidurile turistice. Dar, câteodată, mai ales dacă ești pe fugă, parcă e mai practic să ai alături un ghid care știe pe unde să te plimbe și îți explică lucrurile esențiale despre un anumit obiectiv. Ghidul nostru la Colosseum a fost Ștefan, care lucrează aici de mai bine de zece ani. Știe să spună povești cu gladiatori și romani, așa că dacă ai norocul să îl prinzi la muncă, vei înțelege despre ce vorbim.

Pe locurile unde cu aproape 2000 de ani în urmă stăteau cei care urmăreau luptele cu gladiatorii, acum mișună turiștii din toată lumea.

Colosseumul este principala atracție turistică din Roma, așa că rândul lung care se formează în jurul lui încă de la primele ore ale dimineții este firesc. Există și metode prin care poți să îl sari: vii după 14.00 sau aproape de ora închiderii (la 18.15 intră ultimul grup) sau și mai bine iei un ghid. Skip the line, skip the line așa strigă ajutorii de ghizi care strâng turiști din coada lungă și îi duc mai departe la ghidul-șef, maestru în depănarea poveștilor cu împărați și gladiatori romani. Mergi cu încredere pe mâna lor, vei economisi timp și vei avea șansa să înțelegi, poate, mai bine istoria Romei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*