O zi prin viile de la Drăgășani

Crama Știrbey era în stare de degradare atunci când a fost recuperată de proprietari de la stat. Via, însă, fusese bine îngrijită, pentru că, indiferent de regimul politic, localnicii prețuiesc pământul. Foto: Alina Iancu

Nu trebuie să te duci până în Italia sau Franţa dacă vrei să deguşti vinuri adevărate. Avem şi noi, chiar aici, în România, crame pe care le poţi vizita oricând şi care au produse excelente.

Am plecat spre Drăgășani să vizităm câteva crame locale și să ne convingem că vinurile produse la noi sunt excelente, iar un turism viticol este posibil în zonă. Dimineața ploioasă în care am pornit din București nu avea nimic în comun cu ziua caldă și însorită care ne aștepta la Drăgășani, orașul de provincie, mic, cu străzile peticite și pavate prost, deloc pregătit pentru turiști. Când am trecut însă dealurile vălurite și ne-am depărtat de gălăgia orașului, am descoperit o lume despre ca habar nu aveam că există la noi. Cu câmpuri întinse de toate culorile, cu Oltul care curge lin, cu oameni care pur și simplu iubesc vinul bun și pentru care via a fost dintotdeauna principala preocupare.

Domeniul Vila Dobrușa este unul dintre cele mai căutate din zonă, iar vinurile AVINCIS sunt cu siguranță pe placul oricui. Foto: Alina Iancu

Din vârful dealurilor vezi Oltul, parcele cultivate și aracii de vie românească

Am vizitat doar patru crame, dar România are multe de oferit. La Avincis construcția modernă contrastează frumos cu conacul boieresc restaurat. Vinurile de aici poartă semnătura lui Ghislain Moritz, un tânăr oenolog francez, care își petrece cea mai mare parte a timpului chiar pe acest domeniu, având grijă ca fiecare sticlă care iese din cramă să fie la standarde înalte. Câteva dealuri mai departe, Alina Podiuc ne-a arătat locurile de cazare pe care le pregătește pentru cei care vin la Domeniul Drăgași. Numele cramei este nou-nouț, iar proprietarele de-abia așteaptă să își facă produsul cunoscut la târgurile de profil.

Dacă întorci privirea spre stânga, de aici, din vârful dealului, vei vedea crama Știrbey, iar dacă o întorci spre dreapta, vei vedea crama Bauer. În ambele cazuri, vinurile sunt făcute de Oliver Bauer și nu seamănă deloc unele cu altele. “La crama Bauer, am vrut să fac alături de soția mea, Raluca, un vin de nișă. Eu nu vreau să fac vin pe placul tuturor, ci un vin autentic, dacă vrei, mai extrem, iar cine vrea să bea o Crâmpoșie adevărată trebuie să vină la mine”, spune Oliver Bauer.

Zona Drăgășaniului este cunoscută pentru trei soiuri locale de struguri: Crâmpoșie, Negru de Drăgășani și Novac. Foto: Alina Iancu

Vinul românesc renaște – citește un articol amplu apărut în revista National Geographic.

Bine de știut

Prețurile pentru degustarea a trei vinuri încep de la câteva zeci de lei. Se oferă și mâncare, în funcție de disponibilitate.

La crame poți să mergi oricând și nu doar în perioada recoltei.

Nu subestima vinurile locale și ia în calcul pentru următoarea vacanță vizite pe la cramele din România. Verifică pe site-urile acestora prețuri și disponibilitate, sună și fă o rezervare.

Linkuri care s-ar putea să te ajute: www.avincis.ro, cramabauer.ro, www.stirbey.com, revino.ro, www.crameromania.ro.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*