Latitudinea relaxării

Plaje fierbinţi. Soare. Nisip. Splendoare. La pagina 45 ți-am pregătit un reportaj despre unele dintre cele mai frumoase plaje din lume. Foto: www.123rf.com

Editorialul ediției de vară 2017 a revistei National Geographic Traveler România.

Sunt un tip hiperactiv. Latitudinile tropicale au darul însă să mă anestezieze. De fiecare dată am plecat cu o grămadă de proiecte în cap, în care plănuiam să-mi investesc măcar o parte din vacanţă. Totuşi, vedeam cum zilele mi se scurg printre degete fără să pot scăpa de vraja rea a hamacului, indiferent de plaja pe care ne aflam.

Ce se întâmplă cu oamenii la latitudinea asta? De unde această dulce toropeală, acest efect hipnotic al valurilor oceanului care ajunge să te confişte ore întregi întorcându-ţi privirea spre interior?

„Ohh” Kirat Wongprakob, amicul meu latifundiar din Chumphon care stătea la un minut de plaja perfectă, recunoştea că îi e lene să meargă până la golfulețul lui privat să înoate.

Ben, cel mai apropiat vecin din resortul Jungle House, de pe Koh Phangan, venise pe insulă cu nu ştiu ce proiect fotografic pentru un client. Nu l-a terminat niciodată.

La fel şi eu – o grămadă de lucruri de scris, timp berechet, ba chiar şi 2-3 idei, dar nu reuşeam să mişc un deget.
Ben, care ne vizita destul de des, se îndrăgostise de hamacurile de pe veranda noastră. Şi legănându-ne în vânt, aveam meciuri amicale cu Ben, care susţinea că băștinașii sunt leneși, că relaxarea asta cumulată de-a lungul a multe generații i-a făcut inferiori nouă, ambițioșii cu piele albă. Eu îi reproşam că, deşi locuieşte de 15 ani în ţara lor, arogantul meu fotograf englez nu i-a înţeles deloc pe thailandezi…

Poate aici ajunge să îţi fie suficient verbul A FI, sau în orice caz, devine mult mai important decât auxiliarele „a avea” sau „a face”.

Evident, fericirea şi IQ nu merg împreună la drum lung, inteligenţa presupune chin şi nefericire sublimate. Dar tu ce-ai alege între fericire și inteligență?

Băteam câmpii amândoi, de prea multă relaxare… Probabil niciunul nu avea dreptate. Aş avea în schimb o curiozitate. Dacă aş reuşi să-l iau cu mine la tropice pe prietenul Tudor Șmalenic, creative directorul de la Harper’s Bazaar, care e de 10 ori mai hiperactiv decât mine, oare şi-ar găsi aici liniştea?

Cătălin Gruia, redactor șef NGT Ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*