Descoperă locuri și orașe rezolvând ghicitori

Poarta Ecaterina din Brașov, locul de unde începe Apără Cetatea Brașovului, un traseu dinamic care durează aproape trei ore. Foto: Questo.

Questo, aplicația dezvoltată de o echipă de patru tineri din România și lansată oficial în luna mai a acestui an, își propune să îi antreneze pe utilizatorii ei într-o poveste în care ei sunt actorii principali care descoperă locurile și orașele rezolvând ghicitori. 

Ideea acestei aplicații le-a venit într-o vacanță la Roma, atunci când sătui de aglomerație și de cozile interminabile de la celebrele obiective turistice care nu mai semănau deloc cu spiritul la dolce vita pe care îl căutau, au apelat la gazda lor pentru a găsi Roma pe care o căuta: “E din ce în ce mai ușor să călătorești. Prețul unui bilet de avion a scăzut în ultimii ani considerabil, mai ales dacă îți planifici din timp călătoria, iar pentru cazare au apărut soluții de tip share economy sau couchsurfing. Cum costurile cele mai mari într-o călătorie le reprezintă, de obicei, transportul și cazarea, evoluția prețurilor și a ofertelor se traduce în creșterea constantă a turismului. Odată cu creșterea numărului de turiști, însă, obiectivele turistice arhicunoscute devin și mai comerciale, și mai aglomerate.  Și atunci cum găsești locurile mai puțin turistice, mai puțin cunoscute, locurile în care merg localnicii?  De la întrebarea asta s-a născut Questo, aplicația care te ajută să vezi orașele prin ochii localnicilor. În Roma, după mai multe zile de bifat obiective turistice, sătui de toată zarva, dornici să mâncăm și noi o pizza făcută de un italian și să savurăm un pic din la dolce vita, am întrebat gazda noastră de Airbnb unde am putea găsi asta. Ne-a îndrumat într-un cartier unde am putut să descoperim un alt oraș, cel pe care îl căutam de fapt, cel autentic”, spune Claudiu Petria, unul dintre fondatorii aplicației.

Aplicația Questo poate fi descărcată gratuit pe Andoid și iOS. Foto: Questo.

Fără muncă de teren și fără ajutorul localnicilor, aplicația nu ar fi posibilă

Pentru a construi traseele și poveștile care compun Questo, cei patru fondatori, Claudiu, Tavi, Lucian și Alex folosesc recomandări de la localnici, iar pe parcursul acestora recomandă mici afaceri locale, astfel încât să existe câștiguri de ambele părți: turișii au parte de experiențe cât mai autentice, iar banii pe care îi cheltuie rămân în comunitatea locală. Cei patru mai spun că își doresc să construiască trasee dinamice, care să fie cât mai interesante: aplicația nu o să te ducă în Piața Sfatului din Brașov, dar te va introduce într-o poveste cu inamici, bastioane și turnuri de apărare: “O iscoadă sosită la Poarta Ecaterina ți-a dat vestea că inamicii se apropie. E musai ca orașul să fie pregătit, iar pentru asta va trebui să mergi să le dai de veste tuturor celor care se îngrijesc de apărarea sa. Bastioanele și turnurile de apărare sunt cele mai importante obiective pe la care trebuie să treci”, așa sună unul dintre trasele pregătite pentru Brașov care poate fi parcurs în aproximativ trei ore. De-a lungul traseului primești diverse indicii care te vor ajuta să descoperi detalii interesante despre Cetatea Brașovului, pe care în mod normal cei mai mulți dintre turiști le-ar pierde din vedere.

“Traseele noastre sunt construite împreună cu localnicii, cei care știu cel mai bine locurile și poveștile care merită descoperite. Avem două tipuri de quest-uri: de tip misiune, în care tu ești personaj activ în poveste, și de tip plimbare, în care ești ghidat de un personaj. Fiecare quest îți arată 10-12 locuri autentice cu povești frumoase la care nu ai ajunge în mod normal pentru că nu sunt neapărat populare, ci un pic mai ascunse. Toată lumea știe să ajungă la Casa Poporului, dar nu toată lumea știe unde să găsească Bucureștiul liniștit. Te ducem în locuri care au o poveste și care îți pot oferi o experiență autentică. Pot fi străzi, curți, case, muzee, mici afaceri de familie sau ateliere meșteșugărești”, mai spune Claudiu.

“Foarte frumos, mi-a plăcut mult cum ați legat obiectivele, poveștirile, datele istorice. Deși am mai umblat pe multe dintre străzile implicate, am mai descoperit o grămadă de lucruri interesante pe care nu le-am observat înainte”, spune L, un utilizator Questo.

În căutarea celor șapte turnuri ale Sibiului, pe un traseu de 3 km care nu durează mai mult de o oră. Foto: Questo.

Cei care au folosit până acum aplicația spun că sunt încântați de ea și chiar vin cu propuneri de colaborare. “Feedback-ul primit de la utilizatori este foarte promițător. La momentul de față, nu am apucat să dăm drumul la promovare pentru străini, așa că tot feedback-ul primit a venit de la români, dar vom începe în săptămânile care urmează și o promovare în acest sens. Până atunci, tot primit mesaje de la utilizatorii din orașele din România în care suntem prezenți, mesaje de mulțumire, dar și propuneri de colaborare de la oameni care sunt încântați de locurile și poveștile din aplicație. Un fapt foarte îmbucurător pentru noi este gradul foarte mare de oameni care mai vor să facă și un al doilea quest: 95%, dar și de oameni care vor ei să creeze un quest: circa 30%”, mai spune Claudiu.

“Am făcut liceul la 20 de metri de această casă. Abia acum am aflat cât de veche și ce istorie are aceasta. Mulțumesc @questoapp!”, spune G.C, un alt utilizator Questo.

Iașiul de poveste se numește traseul pe care îl poți parcurge în acest oraș. Cele nouă indicii te vor purta timp de o oră și jumătate prin locuri pline de istorie. Foto: Questo.

15 trasee în 8 orașe din România și planuri de dezvoltare

În prezent, vei găsi în aplicație 15 trasee în 8 orașe din România, iar în perioada următoare vor fi lansate primele două trasee din afara țării: Budapesta, un oraș foarte ofertant din punct de vedere turistic și Cracovia, un important centru universitar.

“Planurile de viitor sunt legate de deschiderea platformei Questo către localnici, care își pot promova locurile lor dragi, către ghizi, care pot găsi o soluție pentru situațiile în care nu pot face tururi fizic, pentru micile afaceri locale care pot oferi experiențe autentice și care pot fi incluse în traseele noastre, pentru muzee dar și pentru administrația locală”, concluzionează Claudiu.

Fondatorii Questo: Lucian Gruia, Tavi Angheluș, Claudiu Petria, Alexandru Govoreanu. Foto: Ovidiu Udrescu.

Despre Questo: Questo a fost construit de o echipă de 4 tineri antreprenori români, care locuiesc în București, dar sunt de loc din toate părțile țării. Claudiu și cu Tavi s-au născut în apropiere de Râmnicu Vâlcea, Lucian la doi pași de Deltă, iar Alex în Cisnădie, lângă Sibiu. Aplicația este disponibilă gratuit pe Andoid și iOS. Bucureşti, Braşov, Craiova, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca, Sighișoara şi Timişoara sunt orașele în care sunt disponibile, până în acest moment, quest-uri.
O poți descărca de aici: questoapp.com/download-app
Facebook: https://www.facebook.com/questoapp/

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Doris Moldovan propune digitalizarea turismului în Bistrița-Năsăud! Vrea o aplicație cu toate traseele turistice și locurile frumoase din județ! | ZIARDEBISTRITA.RO
  2. Radu Moldovan i-a pregătit o surpriză la ședință și i-a arătat că se lucrează la turismul on-line! Doris NU se lasă și își urmează visul: o aplicație deșteaptă, GRATIS pentru toată-lumea! Acum se întrec între ei! | ZIARDEBISTRITA.RO

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*