Locuri din România care merită văzute, strânse într-o singură aplicație

Amazing Romania App te va purta printr-o serie de locuri speciale din România, dincolo de litoral și de Valea Prahovei.

Silviu Lung, un tânăr programator care lucrează în Timișoara, a dezvoltat timp de patru luni o aplicație de mobil prin care își propune să promoveze turismul sustenabil și de aventură. Cu un conținut 100% original, Amazing Romania App te va purta printr-o serie de locuri speciale din România, dincolo de litoral și de Valea Prahovei. Despre aceasta, povestește chiar Silviu în continuare.

Ce este Amazing Romania App

Noi i-am spus Ghidul Turistic de Aventură al României. Mai pe larg, aplicația Amazing Romania e o colecție de locuri faine care merită văzute în România și despre care poți afla informații utile și verificate chiar de pe telefonul mobil. Ne axăm în special pe locuri mai puțin cunoscute și promovăm turismul sustenabil și de aventură: trasee montane, trasee pentru mountain bike, sate și locuri speciale. Toate acestea văzute și descoperite de noi și de colaboratorii din  ghid. Așadar, conținutul e 100% original.

Dezvoltarea aplicației a durat cam 4 luni pe care nu prea le-am simțit pentru că munca pe care a presupus-o a fost doar pasiune. Din punct de vedere tehnic, am și învățat lucruri noi întrucât e prima aplicație pentru telefonul mobil pe care o creez. Cel mai anevoios a fost procesul de scriere a textului și de selectare a fotografiilor din arhiva noastră. Doar asta a luat peste o lună.

Cum a fost concepută și cum funcționează

Am încercat să o gândesc astfel încât să fie foarte simplu de folosit. Design-ul e minimalist și util astfel încât utilizatorul să obțină informația repede și într-un mod plăcut. Am pus accentul pe imagini de calitate, dar și pe text cât mai puțin, dar care prezintă informații utile, chiar și câteva detalii tehnice în cazul traseelor montane astfel încât utilizatorul să știe exact ce îl așteaptă pe teren.

Există două modalități de a vedea locurile din aplicație: ca o listă sau pe o hartă. Dacă pornești GPS-ul vei vedea locurile cele mai apropiate de tine și poți vedea inclusiv distanța aproximativă față de fiecare.

În momentul acesta, sunt 86 de locuri prezentate în aplicație așa că există și posibilitatea de a căuta după un anumit loc, chiar și folosind expresii. Dacă vrei să afli ce locuri interesante se află în apropierea Brașovului, de exemplu, poți căuta „attractions near Brasov” și vei vedea destul de multe. Primești și sugestii de căutare în momentul în care începi să scrii.

Când ai ales un loc anume vei vedea imagini frumoase și informații utile despre acesta, dar mai ai și posibilitatea de a naviga direct la acel loc folosind diverse aplicații de navigare instalate în prealabil pe telefon precum Google Maps sau Waze. În cazul traseelor montane există posibilitatea de a vedea traseul GPS pe hartă. Tot traseele montane conțin și scurte informații tehnice precum: durata, marcajul, distanța și dificultatea.

Apoi mai există setările unde poți specifica cum vrei să fie ordonate locurile în listă (cele mai noi primele, după distanța față de poziția unde te afli, alfabetic sau aleator).

Poți să și filtrezi locurile care apar în listă sau pe hartă. Există șapte filtre: trasee montane, cicloturism, chei și peșteri, cascade și lacuri, fortificații și cetăți, sate și orașe și locuri de schi.

Un aspect important e faptul că vrem ca această aplicație să funcționeze și cu ajutorul contribuțiilor călătorilor. Astfel oricine are imagini frumoase și un text de calitate despre un loc fain vizitat de el/ea în România ne poate contacta direct din aplicație și contribuția respectivă va fi publicată în ghid după ce trece de recenzia noastră.

Îmbunătățiri pentru viitor

Această aplicație este o extensie a site-ului nostru, amazingromania.net și a paginii de Facebook Amazing Romania, unde activăm din 2014. Folosind toate aceste platforme încercăm să le prezentăm oamenilor ce locuri frumoase pot vizita în România.

Chiar avem o țară extraordinară doar că de multe ori se promovează aceleași locuri veșnice în care oamenii se înghesuie și se enervează. Avem mult mai mult decât litoralul și Valea Prahovei!

Ideea cu aplicația a apărut la începutul anului 2017 când mi-am dat seama că turiștilor le-ar fi mai ușor să descopere locurile extraordinare în care noi am fost și pe care le-am prezentat deja pe site prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil. E mult mai la îndemână astfel. Adică să vadă simplu și rapid imagini și informații despre locuri pe care să le viziteze în România.

În viitorul apropiat vreau să aduc mai multe îmbunătățiri printre care și introducerea Limbii Române fiindcă mulți utilizatori ne-au rugat acest lucru. Momentan e disponibilă doar în Engleză. Vom mai adăuga alte funcții foarte utile și, bineînțeles, adăugăm constant locuri noi în ghid.

Dorința noastră e să ajungă la cât mai mulți turiști străini findcă cei pe care noi i-am întânit ne-au mărturisit că România e o bijuterie ascunsă a Europei și suntem convinși că pe măsură ce alți turiști străini ar descoperi țara noastră lucurile în turismul românesc s-ar îmbunătătți simțitor.

Un traseu recomandat de Silviu

Preferatul meu e Canionul Valea lui Stan. Culmea e că puțină lume știe de el deși se află chiar pe marginea Transfăgărășanului în apropiere de Lacul Vidraru.

Valea lui Stan e universul stâncii, apei și vegetației. E un loc foarte spectaculos și impresionant prin prisma multitudinii de cascade, a canionului în sine cu pereți înalți și apropiați de stâncă printre care te strecori și te cațeri pe scări și podețe montate în niște poziții ce par imposibile.

E un traseu foarte diversificat și garantăm că cine merge pentru prima dată sigur va rămâne cu uimit.

Despre echipă

Efectiv atât site-ul amazingromania.net, pagina de Facebook și aplicația Amazing Romania cât și textul și fotografiile pe care acestea le conțin sunt realizate doar de mine.

Echipa extinsă e formată din 4 oameni:

Silviu Lung

Silviu Lung (subsemnatul, 30 de ani, responsabil cu fotografiile, textul și crearea aplicației Amazing Romania, programator, din Arad, acum în Timișoara).

Anca Micoară (28 de ani, responsabilă cu o parte din logistică și cu răbdarea față de mine din cauza zecilor de fotografii pe care trebuie să le fac oricând mergem într-un loc nou, inginer geodez, din Păuliș, jud. Arad, acum în Timișoara).

Norbert Senteș (28 de ani, participant în aproape toate excursiile care apar în ghid, responsabil cu buna dispoziție și fericit când fac pauze de poze – e leneș & comod, programator, din Arad, acum în Timișoara).

Călin Rotar (28 de ani, cam ca și Norbert, dar în plus e viteazul grupului și ne bazăm pe experiența lui montană în fiecare excursie, programator, din Deva, acum în Timișoara).

Poți descărca gratuit aplicația din Google Play sau App Store.

 

Text, foto: Silviu Lung

1 Comment

  1. Felicitări Silviu. Mi-ar place să am posibilitatea financiară și timpul liber necesare să explorez România. Sunt sigur că avem locuri foarte frumoase. Am să citesc mai atent site-ul vostru. Pe telefon și facebook nu mai intru fiindcă e cumva obositor, time consuming. Intru online doar în weekend.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*