Destinația Mara – Cosău – Creasta Cocoșului, un traseu ecoturistic prin nordul țării

Pornind la pas prin satele destinației, veți descoperi arhitectura clădită în lemn a Maramureșului: gospodării cu monumentale porți sculptate, vâltori și pive, biserici de lemn din secolul al XVII-lea. Foto: Emil Pop.

National Geographic Traveler sărbătorește, împreună cu ONU, 2017 ca An Internațional al Dezvoltării Turismului Sustenabil. Pentru că și România are multe zone frumoase unde se practică ecoturismul, am vorbit cu Bogdan Papuc, Director Executiv al Asociației de Ecoturism din România (AER) și cu Edit Pop de la Asociația EcoLogic, care ne-au recomandat un traseu prin nordul țării și ne-au spus mai multe despre ce înseamnă o destinație ecoturistică.

Ce este o destinație ecoturistică în câteva cuvinte

Destinația de ecoturism este un concept inovator de dezvoltare unitară  în zonele  unde există arii protejate precum parcuri naționale, parcuri naturale sau situri Natura 2000. În aceste destinații,  comunitățile locale sunt încurajate să dezvolte afaceri de familie în turism și să folosească produse locale. Astfel, zona promovează un brand turistic unitar ce utilizează imaginea naturii și a comunităților locale într-un mod responsabil. Respectul pentru natură și comunitate reprezintă o valoare esențială a acestui tip de dezvoltare, ce începe să fie integrată atât în mediul local de afaceri, cât și în administrația publică.

Statutul de destinație de ecoturism este oferit oficial de către Ministerul Turismului în urma unei evaluări conform unor criterii dezvoltate pe baza experienței internaționale în domeniul ecoturismului.  De 10 ani, Asociația de Ecoturism din România (AER) sprijină dezvoltarea și promovarea diverselor micro-regiuni din România folosind modelul de destinație de ecoturism.

Biserica de lemn din Budești Josani datează din 1643. Foto: Emil Pop.

O destinație ecoturistică recomandată pentru cititorii National Geographic Traveler

Destinația Mara Cosău – Creasta Cocoșului sau EcoMaramureș, aflată la granița de nord a României, în munții Gutâi, care îmbrățișează colinele blânde dintre râurile Mara și Cosău, este faimoasă pentru moștenirea rurală, pajiștile și pădurile sale neatinse.

Peisajul cultural inconfundabil e dovada înțelepciunii ancestrale ce respectă natura ca sursă de trai într-o zonă izolată de forfota civilizației, unde viața se desfășoară plină de pace, în simplitate, dictată doar de anotimpuri, vreme și tradiții.

Pornind la pas în satele destinației, veți descoperi arhitectura clădită în lemn a Maramureșului: gospodării cu monumentale porți sculptate, vâltori și pive, biserici de lemn din secolul al XVII-lea ce păstrează bogățiile sacre ale localnicilor, parte din ele fiind incluse în patrimoniul UNESCO.

Alături de moștenirea culturala ce-i conferă identitate, explorarea naturii este invitația pentru vizitare, 6 rezervații naturale și două monumente ale naturii așteaptă să le descoperiți. Formaţiunea stâncoasă Creasta Cocoşului este însă principala atracție turistică a destinației, un valoros monument geologic, atât prin aspectul unic cât şi prin procesele vulcanogenetice, fiind constituită din cele mai tinere roci extruzive din acest areal muntos.

În zonă veți descoperi 10 trasee marcate totalizând 164 km și peste 70 de biciclete disponibile pentru închiriere la pensiuni. Foto: Emil Pop.

Destinația Mara Cosău – Creasta Cocoșului este un loc perfect pentru turismul activ care permite:

 • practicarea drumețiilor pe 6 trasee marcate, totalizând 60 de km ce accesează ariile naturale protejate din destinație;
 • practicarea cicloturismului pe 10 trasee marcate, totalizând 164 km, peste 70 de biciclete disponibile pentru închiriere la pensiuni;
 • escaladă pe 37 de trasee de cățărare amenajate pe fața vestică a stâncăriei Crestei Cocoșului;
 • zborul cu parapanta din zona Crestei Cocoșului;
 • fotografierea și observarea florei și faunei – zona dispune de o diversitate de specii remarcabilă, cu specii de floră rară, răpitoare precum acvila de munte, acvila țipătoare mică și carnivore lupul, râsul și ursul brun;
 • schi de tură, 3 ghizi specializați asigură descoperirea peisajelor montane de iarnă în condiții de siguranță;
 • călărie – 6 cai de rasă și instructori la centrul de călărie din Budești;
 • experiențe culturale prin vizitarea bisericilor de lemn, arhitectura specifică – cultura lemnului, tradiții și obiceiuri legate de natură ;
 • 3 evenimente eco-activ organizate anual – ziua Crestei Cocoșului cu activități outdoor în aria protejată și unul din satele destinației, Village Warrior Camp – tabără de mountainbike (pe urmele lui Pintea Haiducu’) și alergare montană (semimaraton) Creasta Cocoșului Trail Race.

Servicii turistice care respectă natura şi tradiţiile locale

În zonă veți găsi 11 pensiuni certificate Eco-România, 6 pensiuuni cu servicii specializate pentru cicliști, 3 pensiuni membre ale rețelei Patrimoniului Culinar Carpatic, 17 ghizi din care 12 orientați pe experiențe în natură, 2 păstrăvării, restaurante cu clădiri și bucate tradiționale.

Drumeție spre Creasta Cocoșului

Cel mai frecventat traseu și cel mai ușor este cel marcat cu bandă roșie și pornește de la hanul Pintea din pasul Gutâi (1000 m altitudine). O drumeție reconfortantă, pe curbă de nivel, cu o durată de 2,5 ore,  prin pădurea de fag, traversând apoi Câmpul Boilor spre zona de creastă a Masivului Gutâi.

Traseul parcurge zona de platou, sub vârful Secătura (1390.4 m), cu o porțiune de ascensiune la Creasta Cocoşului (1394.7 m) pe poteca amenajată prin pădurea de protecție. Formațiunea de stâncă crenelată este punctul de belvedere perfect către depresiunea Maramureşului, de unde puteţi să urmăriţi șiragul de sate așezate de-a lungul râurilor Mara și Cosău și crestele semețe ale Munții Maramureșului și ale Ucrainei în zare.  Ajunși în zona de culme, puteți să continuați drumeția până la Vf. Gutâiul Doamnei (1426,2 m), care continuă spre SE cu o creastă îngustă prin Vf. Gutâi (1443.0 m) şi Apostolii (1397.7 m).

Pt explorarea patrimoniului cultural, Bogdan Papuc vă recomandă traseul marcat pentru biciclete pe Valea Cosăului.

Ce mâncați și ce beți după drumeția pe munte

 • Păstrăv și preparate din hribi la cele două păstrăvării așezate la intrarea în destinație: Păstrăvăria Alex pe DN 18 la intrarea în satul Mara și hanul lu Cobâlă pe DJ109F înainte de Budești;
 • Plăcinte pufoase la Pensiunea Irina din Desești;
 • Preparate din carne de porc Mangalița crescut în ogradă (singura carne de porc cu colesterol scăzut) și brânzeturi maturate, la Pensiunea Mara din Desești;
 • Ciorbă de fasole cu costiță afumată și tocană cu carne și afumături la pensiunea Mărioara din Breb;
 • Horinc din fructe și afânata sunt băuturile tradiționale cu care sunt întâmpinați oaspeții în Maramureș.

Cum ajungeți aici

Cu mașina: dinspre Baia Mare, pe DN18 prin Pasul Gutâi sau pe DJ109F prin Cavnic.

Cu trenul până în Baia Mare, apoi cu mijloc de transport în comun sau cu mașina.

Cu avionul până în Cluj Napoca, apoi pe șosea. (Aeroportul din Baia Mare este încă închis pentru extinderea pistei de aterizare și modernizare – deschiderea este prevăzută pentru această toamnă.)

Scurtă oprire în natură. Foto: Emil Pop.

Eco-România, un proiect de promovare a României ca destinație de ecoturism

Descoperă Eco-România este un proiect al AER de promovare a României ca destinație de ecoturism, atât pentru piața externă, cât și pentru piața internă. În cadrul acestui proiect de promovare AER și membrii săi participă anual la aproximativ 8 târguri internaționale din Europa (Destinations Londra, ITB Berlin, CMT Stuttgart, FESPO Zurich, Ferien Messe Viena, UTASZ Budapesta, Photo + Adventure Viena etc.) și aproximativ 4 evenimente alternative de promovare din România (Bookfest, Salonul Bicicletei și Street Delivery în București, EcoMarathon în Moeciu de Sus, Transylvanian Horse Show în Prod etc.).

Platforma Eco-romania.ro este parte a acestui proiect de promovare a destinațiilor de ecoturism și a serviciilor ecoturistice. Aici se găsesc informații detaliate pentru planificarea unei vacanțe în România, inclusiv sugestii de cazare, trasee de bicicletă sau trasee tematice, activități cu ghid sau evenimente turistice locale. Toate serviciile, evenimentele și activitățile au fost atent selecționate astfel încât să ofere experiențe deosebite turiștilor.

Acest program este susținut financiar cu fonduri oferite de Fundația pentru Parteneriat, Romanian-American Foundation, Programul de cooperare Elvețiano-Român, Fondul ONG în România și alții.

Eco-romania.ro
Facebook
Ecomaramures

 

Foto: Emil Pop
Surse: Bogdan Papuc, Edit Pop, Asociația EcoLogic

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*