City break la Roma: trei locuri de vizitat care te vor inspira

Colosseumul, cel mai mare amfiteatru construit vreodată, este principala atracție turistică din Roma, și probabil unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Foto: 123rf

Într-un city break la Roma nu vei apuca să vezi mare parte din oraș, pentru că este uriaș, iar lucruri de făcut și de văzut sunt mai peste tot. Vrei să vezi artă? Ai la dispoziție o grămadă de muzee, cele mai cunoscute, chiar în aer liber, cu lucrări clasice sau moderne. Vrei să guști din bunătățile locale? Intră în orice restaurant, la cel puțin trei străzi depărtare de aglomerație și de obiective turistice și inspiră-te din farfuriile localnicilor. Vrei să faci cumpărături? Ianuarie și august sunt lunile cu reduceri la haine și accesorii, iar în Roma reducerile sunt reduceri.

Forumul roman. Foto: 123rf

Colosseumul & Forumul Roman

La Colosseum, cel mai mare amfiteatru construit vreodată, vei găsi mereu aglomerație. Este principala atracție turistică din Roma, și probabil unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume.

Pentru a evita aglomerația, vino în jur de la 18.15, când  intră ultimul grup sau mergi cu unul dintre ghizii autorizați care se învârt în zonă. Ghizii au prioritate la intrare, în plus știu cum să concentreze o istorie de aproape 2000 de ani, în 20 de minute.

În imediata apropiere a Colosseumului se află Forumul Roman – un complex impresionant, format din mai multe clădiri ale unor instituții publice, unde vechii romani se întâlneau să discute politică, religie, să ia parte la diferite procesiuni sau să facă negoț.

Vizita la Colosseum și la Forumul Roman nu ar trebui să îți ia mai mult de trei ore. Rezervă-ți restul timpului pentru plimbări lungi și liniștite pe străzile din împrejur. Așează-te la orice terasă și comandă o porție de paste, apoi admiră italienii cu stilul lor inconfundabil.

Capela Sixtină. Foto: 123rf

Capela Sixtină de la Vatican

Patru ani i-au luat lui Michelangelo să picteze tavanul Capelei Sixtine care ilustrează povestea Genezei. Personajele nud au stârnit controverse la vremea aceea, acum însă nu mai stârnesc decât emoție și admirație. Tot la Vatican, mai poți vizita Basilica Sfântul Petru sau o serie de muzee care expun unele dintre cele mai valoroase tablouri și sculpturi.

Evită restaurantele care sunt în zonă pentru că, de cele mai multe ori, prețurile sunt peste medie. Mai bine ia un autobuz către cartierele populare ale orașului (Trastevere, Testaccio, San Lorenzo) și ia masa acolo. Nu uita să te răsfeți la final cu o cupă mică plină cu fericire – celebrul gelato, pe care aici îl găsești în cele mai variate arome (cu busuioc și lămâie, cu mentă și banane, cu rozmarin și lime, cu multă, multă ciocolată).

Muzeul Capitoliu

Fragment din statuia colosală a lui Constantin cel Mare. Capul are peste 2m. Foto: 123rf

Acesta este celebrul muzeu ale cărui nuduri au fost ascunse cu ocazia unei vizite a președintelui iranian Hassan Rouhani. Picturi, fresce, sculpturi sunt adunate aici într-o colecție impresionantă, care îți va ocupa cel puțin jumătate de zi (asta dacă vei avea răbdare să studiezi fiecare lucrare în parte).

 

La Roma nu vei găsi doar artă clasică, veche. Fii cu ochii pe programele muzeelor de artă contemporană pentru că poți da peste expoziții ale unor artiști în vogă, care probabil nu vor ajunge pe la noi în viitorul apropiat. MACRO – Muzeul de Artă Contemporană din Roma și MAXXI – Muzeul Național de Arhitectură și Artă Contemporană sunt locurile unde vei vedea lucrări ale unor artiști contemporani celebri, precum Anish Kapoor, Francesco Clemente sau Mario Schifano.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*