Skopelos, insula celor 365 de biserici

Capela Agios Ioannis, aflată pe vârful unei movile de pământ, este una dintre cele mai populare de pe insulă. Foto: 123rf

Despre insula Skopelos din arhipelagul Sporades se spune că este cea mai verde insulă a Greciei, și chiar a Mării Egee.

Insula Skopelos este recunoscută pentru cele nu mai puţin de 365 de biserici pe care le are. Localnicii spun, mai în glumă, mai în serios, că au o biserică pentru fiecare zi din an. Motivul pentru care au aşa de multe biserici pe o insulă de numai 96 km pătraţi şi cu o populaţie stabilă de 5000 de oameni este că localnicii sunt foarte credincioşi, iar cu banii pe care îi câştigă muncind, mai ales în afara Greciei, preferă să ridice câte o biserică pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu.

Seara în portul Skopelos: tavernele se animă, iar pescarii își vând captura direct din bărcile cu care au fost în larg. Foto: 123rf

Cum ajungi în Skopelos

În Skopelos ajungi dacă iei feribotul de pe continent, din orașul Volos sau dacă iei avionul până pe insula Skiathos, iar apoi iar feribotul. Odată ajuns aici, vei găsi multe variante de petrecerea a timpului. Plajele sunt accesibile cu autobuzul, cu o mașină sau un scuter închiriat, sau pe jos, dacă îți place plimbarea. Cu siguranță că vei găsi o plajă diferită în fiecare zi a vacanței tale. Cele mai frumoase sunt în sudul insulei şi sunt perfecte dacă vrei puţină intimitate şi marea doar pentru tine.

Unde întorci privirea, vezi turla unei biserice. Foto: 123rf

Orientare printre străzile fără nume

Apoi, merită să petreci cel puţin o zi în labirintul de străzi albe al oraşului Skopelos. Atenţie, aici străzile nu au nume, iar oamenii se ghidează după hramurile bisericilor din zonă. De aici, nu trebuie să ratezi Castelul Veneţian sau Mormântul Piraţilor din Sedoukia. Cel mai bine te poate îndruma un ghid pentru care nu vei plăti mai mult de 20 de euro de persoană. După ce cobori din oraş şi ajungi în port, ai intrat în zona tavernelor, a magazinelor de suveniruri sau a cafenelelor.

O parte a plajei pe care s-a filmat „Mamma Mia”. Foto: 123rf

Alături de biserici şi de pădurile de pini, această insulă se mai laudă cu ceva: aici s-a turnat în proporţie de 80% filmul „Mamma Mia”, care îi are ca protagonişti pe Meryl Streep şi Pierce Brosnan. De altfel, plaja pe care s-au filmat cele mai multe scene din film a luat deja numele acestuia, la fel şi beach-barul.

Alte variante de petrecere a timpului, sunt croazierele în jurul insulei sau spre insulele din apropiere și drumețiile în pădure. De fapt, pădurea de aici este cea care le permite localnicilor să mai prelungească un pic sezonul turistic.

Variantele de cazare sunt de la „cazare la particulari” până la hoteluri de cinci stele sau vile. Tavernele grecești nu mai au nevoie de nici o prezentare, iar transportul dintr-o parte spre alta a insulei este la îndemână.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*