Riga în 20 de minute

Casa Capetelor Negre (în trecut, breasla negustorilor medievali germani necăsătoriți) este un simbol al orașului. Aceasta a fost construită în 1334, bombardată de germani în 1941 și demolată de sovietici. A fost reconstruită începând cu 1995. Foto: 123rf

Călătoria noastră la Riga a fost scurtă și spontană, fără liste făcute de acasă, așa că am luat orașul prin surprindere, la fel cum și el ne-a luat pe noi.

Orașul Riga a fost fondat în 1201 de către episcopul Albert, iar înainte de acesta, negustorii germani au început să se stabilească pe aceste locuri pentru că tocmai ce descoperiseră noi piețe de desfacere, dar și o serie de triburi păgâne pe care de abia așteptau să le convertească la creștinism cu forța. Câteva sute de ani mai târziu, Riga se afla sub dominația Uniunii Statale Polono-Lituaniene, apoi a Suediei, apoi a Rusiei lui Petru cel Mare. Din 1918, orașul își recapătă independența, urmând să cunoască o perioadă de înflorire culturală și economică.

Din păcate, Al Doilea Război Mondial a dus o nouă perioadă grea de ocupație sovietică și deportări ale populației letone, în special în Siberia. Letonia și-a recâștigat independența în 1991. Țara face parte din ONU, NATO și UE, iar în 2011, Riga a aniversat 810 ani de când a fost întemeiată.

În 2008, economia Letoniei a fost puternic lovită de criză, însă din 2012 își revine ușor-ușor și țara chiar este lăudată de FMI pentru politicile anticriză pe care le-a adoptat. Sunt mai puțini decât noi – toată Letonia are o populație cam cât Bucureștiul – iar forța lor de muncă înseamnă aproximativ 800 de mii de persoane cu un salariu mediu net de 535 de euro (în 2014), iar asta nu îi împiedică să pună preț pe valorile locale.

Trei Frați, așa se numește cel mai vechi complex de clădiri locuibile din Riga, ce a fost construit începând cu sec al XV-lea. Clădirea albă, în stil gotic este și Muzeul de Arhitectură Leton, cea galbenă a fost construită în stil renascentist, iar cea verde, în stil baroc. Foto: 123rf

Panorama orașului din care răsar turle de biserici, planificarea urbană (ce datează din perioada medievală), dar și clădirile în stil Rococo, Gotic, Clasic, Baroc, Art Nouveau sau cele din lemn, absolut perfect conservate au o valoare universală uriașă, motiv pentru care au și fost incluse în patrimoniul UNESCO. În acest sens, Letonia are un sistem puternic de legi și a aderat la o serie de convenții stricte privind protecția patrimoniului național.

Străzi pietruite și case tradiționale, prin centrul vechi al Rigăi. Foto: 123rf

Centrul istoric al orașului este un muzeu viu cu informații valoroase despre dezvoltarea Rigăi. Ghidurile turistice pe care le-am răsfoit susțin că în 20 de minute de plimbare, puteți vedea sute de ani de istorie nealterați de timp. Așa cum spuneam și la început, chiar dacă nu am plecat cu liste și trasee de acasă, străzile pietruite ale orașului ne-au purtat spre toate atracțiile orașului.

Riga are clădiri clasice din lemn (aproximativ 4000) conservate din sec. al XIX-lea. Foto: 123rf

Povestea clădirilor din lemn

După ce am traversat podul Vansu, am lăsat în urmă centrul orașului și am ajuns pe Insula Kipsala, unde de o parte și de alta a străzilor pavate încă cu piatră cubică am văzut clădirile din lemn. Din acest punct de vedere, Riga este unică în Europa: nici un alt oraș mare nu are clădiri clasice din lemn (aproximativ 4000) conservate din sec. al XIX-lea.

Povestea clădirilor din lemn a început din  sec. al XVII-lea, în satul Āgenskalns de lângă Riga. Localnicii aveau motivele lor pentru care le construiau: în caz de război le dădeau foc ușor, iar inamicii ajungeau mai greu către zidurile fortificare ale orașului.

Chiar așa s-a întâmplat de vreo două ori: o dată Āgenskalns a ars în timpul Răzobiului Nordic (1700 – 1721), apoi în 1821, când trupele lui Napoleon se apropiau de Riga. Din fericire, Napoleon nu a mai atacat, casele de lemn au fost reconstruite, iar unele dintre ele pot fi vizitate și azi (mai exact le găsiți pe străzile Talsu, Nometņu, Eduarda Smiļģa și Slokas, unde ajungeți cu tramvaiul 4).

În prezent, aceste clădiri din lemn fac și ele parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO și au diverse funcțiuni: unele sunt locuite, altele sunt restaurante sau magazine, iar altele sunt lasate să moară.

Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*