Satele viticole ale Germaniei

Panoramă asupra regiunii Moselle. Foto: GNTB

Tijana Djuričić ne conduce pe drumul vinului din Germania. Descoperă alături de ea zone viticole pitorești, soiuri locale de struguri și atracții turistice.

Regiunea viticolă Baden. Foto: GNTB

Germania are câteva mari zone viticole. Ne poți recomanda câteva dintre ele?

De secole, oamenii produc vin aici și îl celebrează ca parte a modului lor de viață. Deci, nu este deloc surprinzător să descoperim că în Germania peste 80.000 de producători cultivă în prezent viță-de-vie, inclusiv unele soiuri internaționale premiate, pe aproximativ 102.000 de hectare.

Germania are nu mai puțin de 13 regiuni viticole diferite, unde vizitatorii pot experimenta această cultură: regiunile Ahr, Rheinhessen, Moselle, Nahe, Palatinate și Rheinhessen, Rheingau și Hessische Bergstrasse, Franconia (nordul Bavariei ), Baden și Württemberg, Saale-Unstrut (Saxonia-Anhalt / Turingia) și Saxonia (regiunea viticolă cea mai mică și cea mai estică, de pe valea Elbei, de lângă Dresda). Zona mea viticolă preferată este Moselle.

Statuia Imperia din portul orașului Konstanz, cu vedere spre Lacul Constance. Foto: 123rf

Ce fel de struguri sunt populari în Germania pentru producția de vinuri?

Voi încerca să îți răspund la întrebare prin împărtășirea unui traseu viticol. Începe astfel … Cu Riesling din podgoriile din Valea Rinului Mijlociu, care sunt foarte populare datorită climatului mediteranean blând. Cu Trollinger și alte vinuri splendide de pe pantele invariabil abrupte din Baden-Württemberg, unde veți da peste sferturile de măsuri servite în Swabia, pe drumul spre Swabian Jura. Cu vinuri de top și o atmosferă de vacanță. Lângă lacul Constance, din Konstanz, unde se termină și acest traseu viticol, localnicilor le place să le spună vizitatorilor povestea despre cum a fost cultivat pentru prima dată soiul Pinot Noir, în satul Bodman din apropiere, de către strănepotul lui Charlemagne.

Să luăm, de exemplu, regiunea viticolă Moselle, despre care ai spus că este preferata ta. Cum este aici?

Tijana Djuričić. Foto: Dragan Asanov

Râul Mosela șerpuiește pe aici, infuzat cu vin, de parcă nu ar putea să se desprindă de peisajul frumos. Sate viticole, taverne tradiționale și nenumărate comori culturale de toate formele și dimensiunile pot fi găsite aici la fiecare colț. Este o frumusețe aproape feminină, care pe vremuri le-a luat mințile chiar și romanilor cu splendoarea sa. Peisajul este caracterizat de dealurile Munților Rhenish-Westphalian Slate, de castele, podgorii, sate viticole și de o bogată diversitate culturală.

Pe drumul vinului din Moselle merită să mergi cu mașina mai degrabă decât cu bicicleta sau pe jos. Valea Moselle poate fi explorată și cu autobuzul, trenul sau barca. De exemplu, cramele locale de pe Valea Moselle (Straußwirtschaften) oferă și mâncăruri simple, cum ar fi Schmalzbrot (pâine unsă cu slănină), Speckplätzchen (pateuri cu șuncă) și Zwiebelkuchen  (tartă cu ceapă și șuncă) alături de o selecție de vinuri bune. Indiferent că veți vedea o cramă cu bolte tradiționale, ținuturile pitorești sau prese de vinuri, va exista întotdeauna ceva care să vă stârnească apetitul.

Ce altă atracție turistică putem vizita în această regiune?

Ca parte a campaniei sale “Germania culinară” din 2018, Consiliul Național German de Turism (GNTB) se alătură echipei Institutului German de Vin pentru a face cunoscute regiunile viticole din Germania pentru cunoscătorii din întreaga lume. Numeroasele oportunități pentru vacanțe în regiuni vor fi promovate. De exemplu, itinerariile tematice pentru pietoni și bicicliști combină crame moderne sau sălile de degustări tradiționale, cu peisajele uimitoare, și trec prin podgorii abrupte, văi pitorești sau dealuri molcome. Turiștii pot răspunde provocării de a parcurge traseul Römersteig pe Mosela, un drum frumos, de 15 km care urcă până la 600 de metri. Ei sunt recompensați pentru efortul lor cu o perspectivă asupra istoriei de 2000 de ani a viticulturii din regiune și cu peisajele spectaculoase ale râului Mosela.

Ce soiuri de struguri sunt populari în această regiune?

Strugurii, în special soiul Riesling, se dezvoltă printre pantele abrupte ale munților, înclinați la un unghi de 50 °, care îți taie respirația. Astăzi există peste 100 de sate viticole, aproximativ 5.000 de viticultori și aproximativ 9.300 de hectare de teren cu  70 de soiuri diferite de struguri în acest peisaj romantic al râului, care a fost folosit de chiar și de către celți și romani pentru a produce vinul acum 2000 de ani.

Castelul Cochem din Moselle. Foto: Deutsches Weininstitut

Unde dormim?

O alegere perfectă ar fi un castel! Castelul Moselle găzduiește banchete medievale și oferă vizitatorilor locuri de cazare, în timp ce alte evenimente culturale precum festivalurile de iarnă, Moselfestwochen, festivalurile medievale, festivalurile de mâncare și festivalul de ciclism “Happy Moselle” se desfășoară, pe tot parcursul anului. Sunt multe motive să vizitați zona Moselle și să aruncați o privire ca un adevărat pelerin modern al vinului.

Un grup de prieteni se bucură de vinurile germane. Foto: Jens Wegener

Ce mănâncăm și ce bem?

Sparanghel alb și verde. Foto: GNTB

Acum peste 2000 de ani, când romanii au adus vinul în Germania, au adus și sparanghelul. În multe regiuni viticole, cum ar fi Rheinhessen, Baden, Pfalz și Sachsen, vița-de-vie și sparanghelul cresc alături. Vinurile albe elegante ale Germaniei se armonizează perfect cu aroma delicată a sparanghelului alb. “Atunci când alegem un vin, trebuie să avem grijă să nu lăsăm aromele lui să  copleșească sparanghelul delicat și picant”, spun reprezentații Wines of Germany. “Partenerii ideali sunt soiurile cu o aciditate ușoară precum Silvaner, Weißburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) sau Müller Thurgau”, mai spun aceștia. De asemenea, ele se potrivesc cu nuanțele amărui pe care sparanghelul le aduce în farfurie. Un Silvaner, cu aromele sale picante și de plante, este o recomandare deosebită, mai ales când sparanghelul alb este pregătit în mod tradițional german: al dente, alături de o porție sănătoasă de sos hollandaise sau de unt topit și șuncă. În această combinație, nu numai sparanghelul, ci și salinitatea șuncii creează un echilibru perfect cu aromele fine ale vinului. Peștele este un alt favorit alături de sparanghel alb, pe grătar sau tras în unt. Pentru o combinație cu adevărat delicioasă, încercați un elegant Weißburgunder (Pinot Blanc), notele sale ușoare de nucă completează perfect mâncarea. Germania are cele mai mari plantații de Pinot Blanc din întreaga lume. Acest soi popular se combină, de asemenea, frumos cu creveți sau alte crustacee, alături de sparanghelul alb.

Bernkastel-Kues, un sat pitoresc situat de-a lungul râului Moselle. Foto: 123rf

Când este cel mai bun moment să venim în zonă?

Primăvara și vara. Deci, doar “Urmați gustul” și #EnjoyGermanyFood.

Să încheiem cu o experiență care nu trebuie ratată de niciun turist care ajunge în regiunea Moselle.

Să îți propun câteva:

Alf: Castelul Arras

Beilstein: ruinele castelului

Bernkastel-Kues: casele cu acoperișuri din lemn

Bremmer Calmont, cea mai abruptă podgorie din Europa

Metternich: biserica mănăstirii

Cochem: telecabina, Castelul Reichsburg

Koblenz: Deutsches Eck (German Corner)

Perl / Nennig: vila romană

Piesport: presa romană de vin

Traben-Trarbach: stațiunea balneară, muzeele

Trier: poarta Porta Nigra, amfiteatrul

Zeltingen-Rachtig: mănăstirea Machern, ecluza Moselle

1 Trackback / Pingback

  1. Zelist Blog » Blog Archive » 24 – 30 mai 2018 – Saptamana in Social Media

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*