Vară în Copenhaga

Nyhavn este locul perfect unde poți încheia o zi lungă, mai ales pe timpul verii. Nyhavn a fost inițial un port comercial aglomerat, unde acostau navele din întreaga lume. Zona era înțesată de marinari, dame de companie și pub-uri. Astăzi, frumoasele case vechi au fost renovate, iar în vechiul port sunt mai mult restaurante. La numărul 9 este cea mai veche casă din zonă, care datează din 1681 și a cărei înfățișare nu a mai fost schimbată de atunci. Foto: Martin Heiberg

Vara în Copenhaga este frumoasă și aparent veșnică. Luna mai a fost luna cea mai însorită înregistrată vreodată aici – cu o medie de 11,5 ore de soare pe zi – și cea mai călduroasă lună de când se fac măsurători.

De la străzile înguste și palatele regale, până la arhitectura și atracțiile orașului, de la Grădinile Tivoli, unul dintre cele mai vechi parcuri de distracții din lume, la Muzeul Național care prezintă istoria daneză a vikingilor, Copenhaga are o istorie lungă, care îmbină perfect lumea veche cu cea nouă. Cartierele moderne, cum ar fi Nørrebro și Vesterbro, sunt locul unde vei descoperi cele mai noi baruri și magazine cu produse de designeri.

Danezii și-au dezvoltat un stil de viață care pune în centru stilul de viață eco. Mediul joacă un rol important în planificarea urbană, iar acest lucru poate fi văzut dacă te uiți la căile navigabile curate, la porturi, la cultura bicicletelor, la hotelurile prietenoase cu mediul și la alimente organice. 

Viața în Copenhaga se trăiește în șaua unei biciclete. Foto: Wonderful Copenhagen

Cultura bicicletelor din Copenhaga este un prim exemplu al stilului de viață al Danemarcei, cu sute de kilometri de benzi de biciclete și peste 55% din populație care circulă zilnic cu bicicleta. Acest stil de viață combinat cu numeroasele spații verzi și design eco au făcut din Copenhaga unul dintre cele mai verzi orașe din Europa.

Deseori numiți „cei mai fericiți oameni din lume”, danezii sunt cunoscuți pentru cultura lor urbană, pentru stilul de viață eco, pentru artele și designul modern, dar pentru unele dintre cele mai bune bucătării pe care le oferă lumii. Calitatea vieții aici este cu adevărat excelentă, spune Kathrine Lind Gustavussen.

Castelul Kronborg din Elsinore, de la nord de Copenhaga, este unul dintre cele mai frumoase castele renascentiste din Europa de Nord. Acesta este situat la intrarea în Øresund și a fost construit între 1574-1585. Castelul este probabil cel mai renumit castel danez, cunoscut în toată lumea din Hamlet. Foto: Thomas Høyrup Christensen
Christiania, orașul liber fondat în 1971, este fără îndoială una dintre atracțiile turistice cele mai populare din Danemarca. În acea perioadă, zona era cunoscută pentru strada Pusher, de unde puteai cumpăra hașiș și marijuana – dar nu droguri tari – de la tarabe. Mulți dintre cei care trăiesc aici și-au construit singuri locuințele, astfel că arhitectura zonei este extrem de interesantă. Aproximativ 1.000 de persoane locuiesc azi în Christiania și în fiecare an vin peste 500.000 de turiști. Foto: Ty Stange

Copenhaga este un oraș relativ mic, cu un sistem de transport public excelent, astfel încât poți acoperi majoritatea atracțiilor și a cartierelor pe parcursul unui weekend. Pentru cei interesați de excursii în afara orașului, există multe opțiuni. Louisiana, unul dintre cele mai importante muzee de artă modernă din Europa, uimitoarele White Cliffs of Møn, Castelul Kronborg.

Orașul este compact și este ușor să mergi pe jos spre atracțiile turistice unde nu trebuie să plătești intrare: Mica sirenă, Christiania, Nyhavn, Børsen (vechea clădire a Bursei de Valori) și Grădina Botanică. Există numeroase parcuri publice de care te poți bucura într-o după-amiază caldă, cu straturi de flori mari și pline de culoare, la Castelul Rosenborg din Grădina Regilor. Sau, poți ajunge la Cimitirul Assistens din Nørrebro, locul de odihnă al unor danezi renumiți, cum ar fi scriitorul Hans Christian Andersen sau filosoful Søren Kierkegaard.

Grădina Botanică din centrul orașului se întinde pe 10 hectare și este cunoscută pentru colecția de plante vii, uscate și ciuperci. Probabil, cea mai mare astfel de colecție din lume. Câteodată, Grădina este deschisă și pe timpul nopții. Foto: Astrid Maria Rasmussen
Copenhaga din barcă. Foto: Strömma Danmark
Zona de plajă din Copenhaga, Amager Beach Park, este ocupată toată ziua pe timpul verii. Acesta este unul dintre cele mai bune locuri unde localnicii își petrec zilele lungi de vară. Foto: Astrid Maria Rasmussen

Faci o baie în mare? 

Copenhaga are mai multe zone de înot în inima orașului, cum ar fi La Banchina, Insulele Brygge, Kastrup Sea Bath. Perfecte să te răcorești vara sau pentru o baie revigorantă pe timpul iernii. În portul Svanemølle (Swan Mill), există chiar și o plajă unde poți ajunge de la stația de tren Nordhavn S din apropiere.

Lacurile sunt și ele un loc popular pentru familii, cupluri și pentru cei mai sportivi, la fel și podul Dronning Louise, cunoscut și sub numele de podul hipster, care este și aproape de unele dintre cele mai bune cafenele precum Bevar, Kaffesalonen, Front Page Café și Den Franske, precum și de unele magazine excelente cu obiecte de epocă și second hand.

Închiriază un caiac sau un GoBoat pe canale. Perfecte pentru până la opt persoane, bărcile cu celule solare sunt echipate cu o masă în centru pentru un picnic pe apă.

Plimbare pe străzile cu case colorate ale orașului. Foto: Martin Heiberg
Răcorește-te la Brus cu o bere locală, produsă într-o veche fabrică de locomotive. Foto: Daniel Rasmussen
Cirkelbroen. Foto: Martin Heiberg

Se spune că există mai multe biciclete decât localnici în centrul orașului Copenhaga. Este ușor să închiriezi o bicicletă de la oricare dintre stațiile de andocare din jurul orașului. Apoi, pentru o experiență autentică, apropiată de viața localnicilor, poți utiliza rețeaua vastă de trasee de ciclism, cum ar fi podul Bryggebroen de 190 de metri (cunoscut sub numele de Bike Snake) care leagă Havneholmen de insulele Brygge. Asigură-te că te oprești la frumoasa pietonală Cirkelbroen (podul Circle), proiectată de artistul danez-islandez Olafur Eliasson. De asemenea, trebuie să vizitezi noile piețe de produse alimentare Reffen and Broens Gadekøkken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*