Salzburg, noul „cool” al Austriei

Fortăreața emblematică Hohensalzburg și Orașul Vechi. Foto: Salzburg Tourismus

Îmbibat de istorie, Salzburgul, cu al său Oraș Vechi inclus în 1997 în Patrimoniul Universal UNESCO, își prezintă și latura contemporană, de o diversitate fascinantă. 

Orașul Vechi, văzut de pe Râul Salzach. Foto: Salzburg Tourismus

Orașul lui Mozart este gazdă pentru aproape 24.000 de studenți, care își imprimă propria marcă de creativitate asupra sa, adăugând o amprentă tinerească și colorată. Ceea ce la o primă vedere ar părea contrastant, se potrivește, de fapt, perfect: dans contemporan în Grădinile Mirabell, alergători de parkour peste acoperișurile din Orașul Vechi și volei pe plaja amenajată în centrul orașului. 

Schi, escaladă și surf

Șic, sportiv și tradițional totodată, Salzburgul te atrage cu surprize neașteptate: iarna poți vedea schiori în echipament complet așteptând autobuzul în centru pentru a-i duce pe Untersberg, unul dintre cei cinci „munți” ai orașului, ușor accesibil cu mijloace de transport în comun, ideal pentru schi alpin sau drumeții vara. Dacă vrei aventură, sporturi cool îți stau la dispoziție. Pe Kapuzinerberg, „City Wall”, o via ferrata pe cablu fix, oferă perspective extraordinare asupra Râului Salzach. Curajoșii pot face escaladă pe Mönchsberg, iar din 2010, surferii sunt fascinați, pe tot timpul anului, de valul artificial generat pe Almkanal. www.almkanal.at   

La schi, pe Untersberg. Foto: Salzburg Tourismus

Dans, skating, ciclism și yoga 

Renumită internațional, SEAD (Academia experimentală de Dans din Salzburg) are studenți de pe tot globul, care însuflețesc „Serile de Salsa” săptămânale. Cool este și Flovourama Stand-Up Dance Battle din toamnă, la care participă dansatori din toată Europa. www.sead.at

Cu o impresionantă rețea de piste pentru biciclete, de 178 km lungime, bine întreținute și marcate, ce se întind de-a lungul Râului Salzach, prin oraș și împrejurimile sale, Salzburgul este unul dintre locurile preferate de cicliștii din Austria. Detalii despre închiriere (inclusiv biciclete electrice) și despre piste se pot afla la toate birourile locale de informații turistice și pe site-ul www.salzburg.info/radfahren.   

Skatepark Cage 2.0 de sub Podul Hellbrunn a devenit o nouă destinație pentru iubitorii de skating, iar vinerea, pe timpul verii, poți participa la ședințe de yoga în parcul Palatului Hellbrunn. 

Plimbare cu bicicleta pe malul Râului Salzach. Foto: Salzburg Tourismus

Festivaluri și artă modernă pentru toți

Cele 4.000 de evenimente anuale găzduite de Salzburg sunt foarte diverse, de la obiceiurile populare tradiționale și cultură clasică până la evenimente speciale pentru tineri. Cel mai important dintre ele, aflat la cea de-a 98-a ediție, este faimosului Festival de vară din Salzburg. În acest an va avea loc în perioada 20 iulie – 30 august și va transforma orașul într-o scenă gigantică, unde vor fi prezenți artiști renumiți din întreaga lume. Un lucru mai puțin cunoscut este că te poți bucura de o mare parte dintre evenimente la un preț foarte mic sau chiar gratis. Printre acestea, Concertul Absovenților Universității Mozarteum este un prilej excelent de a asculta muzică clasică de cea mai bună calitate. Un festival în aer liber cu acces liber, de asemenea, e Siemens Fest>Spiel>Nächte, unul dintre cele mai mari evenimente culturale de vizionare publică din Europa, ce va începe pe 27 iulie în Kapitelplatz, chiar lângă catedrală și cu vedere la Cetatea Hohensalzburg. Cinci săptămâni, în acest cadru feeric vor răsuna arii celebre, în direct sau înregistrate. Iar Walk of Modern Art, de vineri 13 iulie, este o altă ocazie de a vedea gratuit lucrările unor artiști contemporani expuse în diverse locuri din oraș.

Siemens Fest>Spiel>Nächte. Foto: Salzburg Tourismus
Kapitelplatz, unde în fiecare an are loc Siemens Fest>Spiel>Nächte. Foto: Salzburg Tourismus
Walk of Modern Art. Foto: Salzburg Tourismus

Noua viziune culinară

În ultimii ani, pe lângă restaurantele ce servesc mâncăruri tradiționale au apărut și unele frecventate în special de tineri, precum cele vegetariene și vegane. Green Garden din Nonntal este preferat, dar concepte originale găsești și într-unele mai mici: Pommes Boutique, Café 220 Grad, Afro Café, Glüxfall, sau în food truck-uri răspândite prin oraș. Cultura modernă a berii este bine reprezentată în localuri precum Trumerei, Fuxn și Die Weisse, unde, pe lângă berile austriece, este servită și bere artizanală delicioasă. 

Mic dejun la Afro Café. Foto: Salzburg Tourismus
Grădina de la Die Weisse. Foto: Salzburg Tourismus
Beer Garden. Foto: Salzburg Tourismus

Viața de noapte

Vibrantă și colorată – așa s-ar putea caracteriza distracția nocturnă, fie în barurile tradiționale, rustice, fie în cluburile moderne în care poți dansa toată noaptea. Pe Rudolfskai, găsești baruri trendy sau pub-uri irlandeze, cu senzații unice ale țării de origine, toate deschise până la 4 dimineața. Orașul e foarte sigur, iar transportul nocturn cu taxiuri și troleibuze garantează un drum spre cazare necomplicat. De asemenea, BusTaxi circulă până la 3 dimineața în weekend, pe 12 trasee și cu tarife fixe – doar anunți șoferul și cobori oriunde dorești. 

Cardul Salzburg și wi-fi gratuit

O modalitate extrem de convenabilă de a explora orașul, Cardul Salzburg asigură utilizarea gratuită a mijloacelor de transport public local și intrarea liberă în muzee și alte obiective turistice. Este disponibil pentru 24, 48 sau 72 de ore. www.salzburg.info/salzburgcard

Și pentru ca serviciile să fie complete, orașul Salzburg oferă propriul acces gratuit la Internet pe malurile Salzach-ului și în cele mai importante locuri din Orașul Vechi,  pe lângă numeroasele cafenele și baruri cu wi-fi liber. 

Mai multe informații despre Salzburg pe: www.salzburg.info, www.austria.info/ro/vara/salzburg

și cu hashtag-ul #visitsalzburg.

Text: Luminița Georgescu. Sursa: Oficiul Național de Turism al Austriei
Foto: Salzburg Tourismus

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*