Acasă, în Dubai

Insula artificială Palm Jumeirah și hotelul Atlantis, unul dintre cele mai luxoase din Dubai. Foto: 123rf

Ponturi din interior pentru o zi de neuitat în Dubai.

Big Bus, metrou, taxi, mașină închiriată

Varianta cea mai comodă, dar scumpă, pentru a vizita Dubaiul e Big Bus (83 $). Taxiul este perfect dacă știi exact unde vrei să ajungi, însă pe distanțe mai mari e destul de piperat. Recomand și metroul, cu două mențiuni: nu-ți vine să mergi pe jos între stații când sunt 50 de grade Celsius afară, și orașul are o parte neacoperită de metrou. Închirierea de mașină cu GPS e cea mai bună o idee bună (în jur de 25-30 $ pe zi).

Atenție la vagoane

La metrou, primul vagon e Gold (echivalentul vagonului VIP). Biletul pentru acesta este mai scump și vagonul este mixt. Urmează două vagoane numai pentru femei și copii, unde bărbații nu au voie. Restul sunt pentru toată lumea. Fii atent în ce vagon urci, să nu nimerești în cel dedicat femeilor, pentru că riști amenzi usturătoare!

Ia în calcul traficul

În Dubai trebuie să te organizezi în funcție de trafic și să vezi cât mai mult în prima parte a zilei. Ține cont că pe la orele 16-17 traficul devine deja aglomerat! Îți propun să începi cu Al Fahidi, Jumeirah, iar pe la 18.00-19.00 să te retragi în Dubai Mall, pentru a-ți încheia ziua.

Muzeul Dubai. Foto: 123rf

Pentru o lecție de istorie, mergi în Al Fahidi

Muzeul Dubai și fortul Al Fahidi sunt printre cele mai importante obiective turistice ale metropolei. În primul descoperi diferitele moduri de viață specifice Dubaiului (rural, urban, din deșert, agricol etc.), de asemenea are aripi dedicate souk-urilor, caselor tradiționale, oazelor și deșertului, folclorului, armelor, fortificațiilor, afli cum se construiau navele și echipamentele de navigație. O vizită prin liniștitul cartier istoric Al Fahidi (numit și Bastakiya), cu străzi înguste, labirintice, în care descoperi ascunse muzee și grădini interioare este ca o călătorie în timp și spațiu. Și totuși, nu departe, de pe zidurile cu modele dantelate, peste Dubai Creek, vezi arhitectura viitorului și clădirile de sticlă ale Dubaiului contemporan. Din apropiere, de la Abra Station, poți lua o bărcuță de lemn (abra), pentru numai 1 aed, ca să traversezi canalul. În drum spre Abra Station, treci printr-un souk din lemn, cu arhitectură clasică, și produse din Orientul Mijlociu, ideale pentru suvenire.  După ce treci canalul, ajungi în souk-ul de aur și mirodenii – souk-ul de mirodenii este cel mai mare de acest fel din Dubai, iar cel de aur, cel mai vizitat (în souk-ul de aur, ai stația de metro Al Ras.)

Fă un tur al Jumeirahului

Ridicată numai din piatră albă în tradiția medievală Fatimid, cu două minarete gemene care încadrează un dom central mare, Jumeirah e cea mai populară moschee din Dubai. Ea poate fi descoperită și în tururi ghidate care încep la Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Mercato, aflat în inima Jumeirahului, e un mall cu decorațiuni și finisaje superbe, cu arhitectură italiană, care te poartă înapoi în timp, în perioada Renașterii. Despre Medinath Jumeirah, un resort care te duce cu gândul la o cetate arabă, cu zeci de restaurante, cafenele, spa-uri, grădini impresionante, și hoteluri exclusiviste se spune că este Veneția Dubaiului. Îl poți descoperi într-un tur cu o bărcuță abra de la stația Souk Abra, din apropiere de Trattoria Toscana la Souk Madinat Jumeirah.

Plimbă-te prin mall-uri

Pe lângă shopping, la Mall of Emirates poți admira (și încerca) prima pârtie de schi din Orientul Mijlociu, iar dacă mai ai timp și puteri, îți recomand să mergi la Ibn Battuta Mall, un mall cu o combinație interesantă de arhitecturi, inspirate din specificul țărilor prin care a ajuns cunoscutul explorator arab din secolul al XIV-lea. Nu rata Dubai Mall (stația de metrou Dubai Mall/Burj Kalifa), unde seara își încep spectacolul Fântânile Cântătoare și de unde poți ajunge la Burj Kalifa, cea mai înaltă clădire din lume. Dacă te-a răzbit foamea, cu siguranță vei găsi ceva pe gustul tău la food court din Dubai Mall – cu bucătărie diversă, gustoasă, pentru orice buzunar. Sau poți să mergi la plaja Jumeirah unde vei găsi mâncare tradițională și prețuri acceptabile.

Despre autoare

Andra Madelena Manea, din Brașov, trăiește în Dubai și marea ei pasiune sunt călătoriile, de care are parte atât în vacanțe, cât și la serviciu, fiind însoțitoare de zbor la compania Emirates.

Text: Andra Madelena Manea

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*