Svalbard

Turiștii privesc un urs polar care se scutură de apă. Foto: Roy Mangersnes - wildphoto.no / www.nordnorge.com / Longyearbyen

Svalbard, teritoriul insular aflat la trei ore de zbor de Oslo, este singurul loc locuit de pe planetă de unde se poate observa Aurora Boreală chiar și pe timpul zilei (de-a lungul nopții polare, din noiembrie până în ianuarie). Linn Cecilie Blekkerud, o localnică care lucrează aici în domeniul turistic, ne spune ce au aceste insule mai bun de oferit.

Foto: Roy Mangersnes – wildphoto.no / www.nordnorge.com / Longyearbyen
Papagalul-de-mare (sus) și foca pot fi observate în arhipelagul Svalbard. Foto: Marcela Cardenas / www.nordnorge.com / Longyearbyen

De ce Svalbard

Pentru că puteți vedea o viață sălbatică unică, cum ar fi urșii polari, morsele și balenele, păsările, vulpile polare, natura arctică pură cu ghețarii și munții înalți, un patrimoniu cultural interesant și așezări pline de culoare.

Turiștii care ne vizitează vin să vadă fenomene precum Aurora Boreală și soarele de la miezul nopții. Longyearbyen, care este cel mai nordic oraș din lume și așezarea principală din Svalbard, este singurul loc locuit de pe planetă de unde puteți vedea Aurora Boreală și în timpul zilei de-a lungul noptii polare, din noiembrie până în ianuarie.

Pe tot parcursul anului există numeroase festivaluri și evenimete culturale în Longyearbyen, la participă atât turiștii, cât și de localnici. În orașul nostru mic sunt și două dintre cele mai bune restaurante din Norvegia!

Foto: Jarle Røssland / Visit Svalbard / Longyearbyen
Drumeție printre ghețarii arctici (sus) și plimbare cu barca pentru turiști. Foto: Roy Mangersnes – wildphoto.no / www.nordnorge.com / Longyearbyen

Lucruri de făcut în Svalbard

Activitățile se schimbă odată cu anotimpurile, însă există întotdeauna activități deosebite (cele mai populare sunt traseele cu sănii trase de câini, cele cu snowmobilele, excursii cu barca, cu caiacul, drumeții, vizitarea muzeelor). 

În Longyearbyen aveți sălbăticia extremă la ușă. Dar Svalbard și Longyearbyen înseamnă mai mult decât o natură frumoasă. Aveți o viață culturală bogată și cumpărături fără taxe! 

Ce mâncăm și ce bem

În Svalbard și Longyearbyen veți găsi ceva pentru fiecare gust. Avem două dintre cele mai bune restaurante din Norvegia în Longyearbyen, Restaurantul Huset și Funken Lodge, iar de curând s-a deschis un gastropub, Stationen. Avem chiar și un brand local de ciocolată, Fruene și bere locală de la Bewery Svalbard. În așezările rusești, Barentsburg și Pyramiden, veți fi serviți cu mâncăruri și băuturi tradiționale rusești.

Foto: Frank Andreassen / www.nordnorge.com / Longyearbyen
Casele colorate din Longyearbyen (sus) și soarele de la miezul nopții. Foto: Frank Andreassen / www.nordnorge.com / Longyearbyen

Ce trebuie să știm înainte de a veni aici

Trebuie să rezervați cazare și activități în avans. Avem urși polari pe insulă, așa că atunci când părăsiți locul de cazare, trebuie să mergeți într-o excursie organizată, cu un ghid care să aibă grijă de dumneavoastră.

De asemenea, este important să știm că suntem o destinație sustenabilă. Acesta este modul în care oaspeții pot experimenta Svalbard. Nu uitați să verificați temperaturile și să vă îmbrăcați bine. E rece în Svalbard pe tot parcursul anului. Și … nu uitați să vă aduceți pașaportul!

Când este momentul potrivit să venim

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim, dar este practic imposibil să oferim o recomandare clară. Fiecare sezon are farmecul său! 

Pe timpul verii polare puteți vedea soarele de la miezul nopții și puteți face excursii cu barca, cu caiacul sau drumeții. Iarna vedeți Aurora Boreală și vă plimbați cu snowmobilul și cu săniile trase de câini.

en.visitsvalbard.com

Text: Linn Cecilie Blekkerud
Foto: sursele citate

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*