Carte poștală din Limnos

Am ajuns și am plecat din Limnos cu revista National Geographic Traveler în mâna. Foto: Carla Pervu Milostean

V-ați gândit vreodată ce impact are presa și media in general asupra cititorilor? În cazul în care mai sunt cititori de ziare și reviste pe la noi. Da, și eu cred că are un impact pozitiv, dar presa bună e pe cale de dispariție.

Antonimic pentru fake news este exact NG Traveler care venea cu un breaking news foarte interesant: ,,Ce să vezi acum in Grecia?” Cinci insule amărâte, ar spune unii. Totuși alții au pus mâna și au făcut rezervările.

Am ajuns și am plecat din Limnos cu revista National Geographic Traveler în mâna. Am purtat-o cu mine prin toate satele și pe toate plajele pe care am fost.

Din deșert (dunele de nisip), în Antarctica (nu era rece, dar îmi place sa numesc lacul Aliki așa, datorită peisajului arctic) am recitit fiecare mărturie a localnicilor care m-au ajutat sa descopăr cu adevărat Limnosul.

Da, e plată ca o farfurie și da, plângi de două ori în ΛΙΜΝΟΣ, când ajungi (totul e plat și plictisitor) și când pleci (cu un bagaj fabulos de amintiri).

Foto: Carla Pervu Milostean

Aproape o săptămână, cât am bântuit aici, am rămas aproape șocați de cât de transformată e viața grecească în majoritatea locurilor și cât de împăcat și de fericit te simți în Limnos. 

Am avut parte pe plaje curate, oameni drăguți care chiar dacă nu erau obișnuiți cu turiștii erau obișnuiți să fie oameni în adevăratul sens al cuvântului. Am gustat din preparate locale, am vorbit greaca și mers pe drumuri off-road.

Am stat într-o moară de vânt, în Kontias, bucurându-ne de micul dejun autentic din fiecare dimineață, dar am avut și parte de surprize. Ne doream să îl întâlnim pe Teo Sarikilis, cel cu ale cărui vorbe începe articolul din National Geographic Traveler.

În ultima zi a șederii la Limnos Windmills am mers la brutăria Σαρικλις să vedem cine e totuși domnul care s-a întors în Limnos după o viață în care a fost inspector naval fiind convins că acesta e locul cel frumos de pe Pământ. Era aceeași persoană cu proprietarul morilor de vânt în care am stat. Și aici eram tot cu revista în mâna, povestindu-i istoria întortocheată. Își amintea de interviul acordat National Geographic România.

Foto: arhiva personala

Pe toți cetățenii Limnosului cu care am legat prietenii i-am înștiințat de puterile magice ale revistei care constau în capacitatea de a crea conexiuni între persoane necunoscute. 

Ce să mai, o adevărat aventură într-o insulă greceasca adevărată. Are tot ce vrei, de la înghețată artizanală la situri arheologice, bun gust și simplitate. 

Carla Pervu Milostean este călător și cititor al revistelor National Geographic România și National Geographic Traveler.

 

 

 

Text și foto: Carla Pervu Milostean

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*