Plajele din Galápagos

Tortuga Bay: una dintre principalele atracții ale Insulelor Galapagos. Foto: Radu Vladislav

Situate în Oceanul Pacific, la aproximativ două ore distanță cu avionul de Guayaquil, Insulele Galápagos te vor surpinde prin peisaje unice, plaje superbe și o faună rar întâlnită. 

Am ajuns în acest loc într-o zi însorită de iunie. Ce-i drept, era cam greu să nu ne bucurăm de momente însorite aici, având în vedere că în sezonul ploios sunt în medie cinci ore de soare pe zi.

Aventura noastră a început pe insula Santa Cruz, în Puerto Ayora, cea mai populată zonă din arhipeleag, cu 12.000 de locuitori. Sunt 18 insule principale în Galápagos, iar printre cele mai populare se numără: San Cristobal, Espanola, Floreana, Santa Fe, Santa Cruz, Isabela și Bartolomé. 

În cele 8 zile pe care le-am petrecut aici am ales să explorăm în detaliu insulele Santa Cruz și San Cristobal. 

Centrul de Cercetare Științifică “Charles Darwin”

Înființat în 1959, acesta este centrul principal pentru cercetări științifice din Galápagos și cel mai potrivit loc pentru a admira țestoase uriașe. Am văzut aceste impresionante vietăți în diverse stadii, de la cele care de-abia au ieșit din ou, până la cele care au peste 100 de ani și o greutate de până la 150 de kilograme. Tot aici, am înțeles mult mai bine cum funcționează ecosistemul din Galápagos și cât de multă atenție este dedicată conservării florei și faunei care l-au inspirat pe Darwin în scrierea “Teoriei Evoluției”.

Broască țestoasă de la Centrul de Cercetare Științifică “Charles Darwin”. Foto: Radu Vladislav

Plaja Tortuga Bay

Tortuga Bay este una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut până acum, în aventura noastră în jurul lumii. A meritat să parcurgem în plimbare un drum de aproximativ trei kilometri.

Cu nisip extrem de fin și alb, precum făina, și apă turcoaz, Tortuga Bay nu surprinde doar prin frumusețe, ci și prin speciile care conviețuiesc acolo. Este un loc perfect pentru a admira înspăimântătoarele iguane în toată splendoarea lor. 

O iguană surprinsă pe plaja Tortuga Bay. Foto: Alina Petcu

Piscina naturală Las Grietas 

Cu o adâncime de 10-12 metri, Las Grietas este o piscină naturală formată între două stânci foarte înalte care dau senzația unui tunel. Este locul potrivit pentru o baie rece și revitalizantă.

Pentru pasionații de viața acvatică recomandăm închirierea echipamentelor de snorkeling pentru a putea admira diversele specii de pești care populează apele transparente. Am ales să facem și o plimbare pe drumul care duce pe vârful stâncilor pentru că am vrut să vedem o perspectivă de ansamblu asupra acestei formidabile piscine naturale.

El Garrapatero, una dintre cele mai frumoase plaje ale Insulei Santa Cruz. Foto: Radu Vladislav

Plaja El Garrapatero

Nisipul alb, apa albastră, pădurea de mangrove din jur și atmosfera relaxantă ne-au făcut să ne îndrăgostim pe loc de această plajă.

El Garrapatero este un loc mai puțin turistic, situat la aproximativ 20 de kilometri de Puerto Ayora. Noi am ales să închiriem biciclete pentru a parcurge această distanță, dar se poate parcurge mai ușor cu mașina. E unul dintre puținele locuri din Galápagos unde poți admira păsări flamingo. 

Pe lângă o zi liniștită de plajă noi ne-am bucurat și de o plimbare cu caiacul. Am vâslit până la plajele din apropriere unde am văzut țestoase de mare, iguane marine, crabi portocalii și diverse specii de păsări. 

O atracție în sine este și Puerto Ayora – un orășel cu străzi cochete pline de restaurante, magazine de suveniruri și chiar galerii de artă. Aici am vizitat și piața de pește, unde am fost întâmpinați nu doar de vânzători ci și de câțiva lei de mare și pelicani.

După experiența inedită din Santa Cruz, am pornit mai departe spre San Cristobal – o călătorie cu barca de aproximativ trei ore. Totul este foarte bine organizat în Galápagos, doar autoritățile locale asigură transportul între insule, contra cost, bineînțeles.

Am ales San Cristobal pentru că ne doream foarte mult să înotăm cu leii de mare și știam că această insulă îi găzduiește pe cei mai mulți. E greu de descris în cuvinte momentul în care eram aproape de ponton și vietățile acestea mici, sau foarte mari, se jucau pe lângă barca noastră. Am fost și mai surprinși când am realizat că plajele erau destul de aglomerate, dar nu din cauza turiștilor, ci din cauza leilor de mare.

Un leu de mare se bucură de un moment liniștit în apele turcoaz care mărginesc insula San Cristobal. Foto: Radu Vladislav

Centrul de Interpretare San Cristobal

Aici am aflat foarte multe detalii despre istoria Arhipeleagului Galápagos. Istoria este prezentată cronologic, animat și captivant, iar accesul este gratuit. Tot aici se explică impactul omului asupra evoluției și care sunt metodele prin care locuitorii din Galápagos încearcă să protejeze mediul înconjurător.  

În plus, după această vizită am înțeles mai bine cum afectează clima din Galápagos flora și fauna din arhipeleag. 

Zona Cerro Tijeretas

Sunt trei puncte de atracție aici: plaja Baquerizo (cea mai îndepărtată), zona Tijeretas (recomandată pentru snorkeling) și plaja Punto Carola (paradisul leilor de mare).

Noi am decis să începem aventura cu Baquerizo și după o drumeție pe pietre vulcanice de aproximativ două ore am ajuns la o plajă sălbatică, unde eram doar noi înconjurați de crabi, iguane, lei de mare și câteva țestoase. 

Ultima oprire a fost Punto Carola, o plajă mică, unde abia găseai loc să îți pui prosopul din cauza leilor de mare care o populau. Leii de mare tind să devină agresivi atunci când le este invadat spațiul.

Leon Dormido (Kicker Rock). Foto: Alina Petcu

Leon Dormido (sau Kicker Rock)

Leon Dormido este o rocă de suprafață rămasă dintr-un con vulcanic, care a fost erodată de apă de-a lungul a mii de ani, luând forma unui leu care doarme. 

Această rocă are înălțimea de 140 de metri și este una dintre cele mai cunoscute zone din Galápagos, pentru că este un loc foarte atractiv pentru snorkeling și scufundări. Aici poți vedea specii de pești colorați, țestoase marine, lei de mare și rechini, printre care și terifiantul rechin-ciocan. 

Insulele Galápagos sunt vizitate anual de aproximativ 245.000 turiști, iar autoritățile au în plan limitarea acestui număr pentru păstrarea ecosistemului în condiții optime.  

Aceasta este doar una dintre metodele prin care locuitorii protejează acest tărâm unic, una dintre puținele zone care au fost scoase de UNESCO din Patrimoniul Mondial datorită progreselor mari de conservare realizate.

Foto: arhiva personală

Despre autori 

Alina și Radu locuiau în Rotterdam și aveau tot ce le trebuia pentru o viață liniștită și confortabilă. Într-o zi au decis să iasă din zona de confort și să vândă tot ce aveau pentru a călători în jurul lumii.

Și-au luat bilete doar dus spre Rio de Janeiro și au dat startul aventurii. Urmărește-i pe contul de instagram: Lapona.enigel.

 

 

Text: Alina Petcu
Foto: Radu Vladislav, Alina Petcu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*