Ungaria fermecătoare

Relaxare în familie în zona Eger. Foto: Biroul de turism al Ungariei

Pe aceste meleaguri, strugurii se coc în voie și dau unele dintre cele mai bune vinuri din lume, pământul ascunde ape termale tămăduitoare, iar bucătăria locală este o permanentă ispită.

La doar o oră și jumătate de mers cu mașina de Budapesta, se ascunde Eger, o adevărată bijuterie barocă a Ungariei și unul dintre cele mai frumoase orașe europene. Descoperă-i farmecul plimbându-te pe străzile lui înguste și liniștite, ascultând un concert de orgă în Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice (cunoscută ca Basilica din Eger), care te întâmpină cu statuile monumentale ale Sfinților Petru, Pavel, Ștefan și Ladislau sau ex- plorând impunătorul Palat Arhiepiscopal. Un tur ghidat al cramei istorice a Arhiepiscopului îți va dezvălui un labirintic oraș subteran! 

Eger și împrejurimile

Vizitează castelul Eger, fortăreața unde apărătorii unguri au blocat asediul turcilor în 1552, și urcă în minaretul Eger, cea mai nordică moștenire a Imperiului Otoman. În cartierul Hadas din Mezokovesd, de lângă Eger, descoperi arta populară a comunității Matyo – un muzeu în aer liber, cu case vechi de 100-150 de ani care sunt în prezent case muzeale și ateliere artistice. 

Castele, crame și evadări montane

Dacă reușești să te rupi din mrejele fermecătorului Eger, îndreaptă-te spre Miskolc, cel mai mare oraș din regiune, și Castelul Diósgyőr (supranumit Castelul Reginei, fiind darul de logodnă al reginelor) unde descoperi, în mod interactiv, viața oamenilor din castel, în epoca medievală. Înveselește-te în cramele și vinăriile de pe dealul Avas, situat în imediata apropiere a centrului orașului (vreo 900 de crame, multe dintre ele vechi de 300-400 de ani) și nu uita că în luna februarie are loc Kocsonya Farsang (Festivalul răciturii), dedicat preparatului emblematic al orașului Miskolc – răcitura (kocsonya). 

Mai departe, din Diósgyőr ai la dispoziție trenul cu ecartament îngust (mocănița) care te poartă până în Munții Bukk, la una dintre cele mai frumoase stațiuni montane ale Ungariei. Emblematică pentru stațiune este peștera Anna, renumită pentru formațiunile de travertin, fiind una dintre cele șase astfel de peșteri descoperite în lume. 

Egerszalók. Foto: Biroul de turism al Ungariei

Minuni naturale

Pasajele naturale, vechi de sute de mii de ani, ale peșterii Miskolctapolca (regiunea Miskolc), ascund băi carstice, cu apă încălzită în mod natural ce izvorăște chiar din inima muntelui.

La peștera cu apă termală din Demjen, experiența este poate chiar mai încântătoare datorită toboganelor uriașe construite în munte, iar stațiunea din Egerszalók, districtul Eger, nu este mai puțin impresionantă, fiind cunoscută în special datorită structurii terasate de calcar (așa-numitul „deal de sare”), doar două alte structuri similare existând în întreaga lume. 

Și dacă suntem la capitolul băi, îți recomandăm să-ți faci timp pentru o vizită plăcută și revigorantă la băile turcești (hammam) din Eger, construite în anul 1600. 

O plimbare cu tiroliana îți dezvăluie priveliștea spectaculoasă a regiunii Zemplén. Foto: Biroul de turism al Ungariei
Degustări de vin în regiunea Tokaj. Foto: Biroul de turism al Ungariei

Tokaj și împrejurimile

Solul vulcanic, microclimatul unic, înclinația perfectă a dealurilor, ceața de toamnă care stăruie deasupra râurilor Bodrog și Tisa, putregaiul nobil de pe pereții sculptați în riolit ai cramelor sunt „ingredientele” specifice regiunii Tokaj, zonă cu tradiție seculară în viticultură, care ajută strugurii Furmint și Hárslevelűsa să se transforme în excelente vinuri albe, renumite în lumea întreagă. Poți descoperi zona într-un tur al vinului, fie pe cont propriu, pe jos sau cu bicicleta, fie organizat. Multe crame sunt deschise vizitatorilor, așa că le poți vizita singur sau cu îndrumare profesionistă și să nu rămâi surprins dacă ghidul tău va fi chiar proprietarul cramei! În final, descoperă o perspectivă nouă asupra istoriei și proceselor de vinificație din regiune prin intermediul expoziției interactive de la Muzeul Vinului din Patrimoniul Mondial din Tokaj!

O noapte la zoo

500 de specii de animale și 5.000 de specimene – de la tigrul alb, rinocerul indian, leo- pardul de zăpadă, rechinul-tigru și gorila occidentală la dragonul de Komodo – pot fi admirate la grădina zoologică din Sóstó, unde, pe o suprafață de 30 de hectare, sunt reprezentate cinci continente. Piramida Verde, inedită în Europa (are 4.000 m2 și trei niveluri), are un acvariu uriaș, de 500.000 de litri, unde sunt reconstituite climatul și fauna Oceanului Indian, fiind prevăzut în centru cu un culoar de sticlă pe care te poți plimba. La nivelurile superioare, este recreată o pădure tropicală, cu un microclimat specific. Dacă ai spirit de aventură și o noapte cu vecini precum tigri sau leoparzi nu te sperie, te poți caza chiar aici, în hotelul aflat în incinta grădinii zoologice!

Distracție pentru întreaga familie

O superbă pădure de stejar cu microclimat unic, izvoare termale și un lac pentru plimbări relaxante cu barca. Toate acestea, la numai 5 kilometri de centrul orașului Nyíregyháza! 80% din teritoriul Ungariei are o formă de apă termală subterană, iar Nyíregyháza-Sóstó este unul dintre aceste locuri binecuvântate de natură și una dintre cele mai atractive destinații din Ungaria. Apa termală din Sóstó conține iod, brom și alte minerale, fiind folosită pentru tulburările musculo-scheletale, reumatice și articulare. Pentru o distracție pe cinste pentru întreaga familie, parcul acvatic din apropiere, cu piscine termale, tobogane imense și o zonă tematică pentru copii este deschis tot anul. 

Senzații tari

Ce-ai zice acum de puțină acțiune? Bucură-te de frumusețea Munților Zemplén de-a lungul unui traseu presărat cu ruinele unor vechi castele și locuri numai bune pentru alpinism și descoperă castelele și fortărețele Regéc, Füzér, Sárospatak și Füzérradvány.

Nu rata spectaculosul parc de aventuri din localitatea Zemplén, unde ai la dispoziție cele mai lungi trasee de bob și telescaun din țară și te poți încumeta la un traseu extrem de tiroliană, cu lungimea de 1 km, unde poți atinge viteze de peste 80 km/oră! 

Debrecen te îmbie cu băi termale, băi în aer liber, saune, spa și tobogane uriașe. Foto: Biroul de turism al Ungariei

Debrecen și împrejurimile 

Când te plimbi prin centrul istoric, explorezi piețe, străzi și alei pitorești sau poposești într-un bistrou ori lângă o fântână răcoroasă, simți cum ești cucerit, încet, dar sigur, de farmecul discret al Debrecenului. Este un oraș cu o viață culturală intensă, cu un captivant Muzeu de Artă Modernă și Contemporană (Modem), cu tradiție gastronomică (cu siguranță ai auzit de cârnatul picant „debrecener”) și o istorie bogată – Debrecen este centrul istoric al mișcării reformei protestante din Ungaria. Prin urmare, nu rata Marea Biserică Reformată, de pe pasarela căreia ai panorama superbă a orașului, biblioteca Colegiului Protestant și Muzeul Déri, cu grandioasa Trilogie a lui Hristos, a lui Mihály Munkácsy. La doar 10 minute de centru, cu tramvaiul, este parcul orașului, Nagyerdő, locul ideal pentru a-ți încheia ziua la un picnic cu prietenii. 

Băile termale de la Hagymatikum. Foto: Biroul de turism al Ungariei

Sănătate din apă

Nu departe de Nagyerdő, se află un centru spa care te îmbie cu băi termale, băi în aer liber, saune, spa, tobogane uriașe și tratamente pe bază de ape termale și la doar 20 km de Debrecen, Hajdúszoboszló este o destinație consacrată în turismul balnear, cu tratamente pentru tulburări musculo-scheletale. Com- plexul are un centru spa de interior parc acvatic, o „zonă extremă” și cea mai mare piscină artificială din Europa Centrală.

Splendoare sălbatică

Insule, lagune secrete, păduri riverane, bălți și golfuri ascunse creează un peisaj fascinant și sălbatic în nordul Marii Câmpii Ungare, pe Lacul Tisa, din Parcul Național Hortobágy. Poți descoperi zona pe apă sau cu bicicleta, pe un traseu de 70 km care înconjoară lacul.

Băi și spa

În Ungaria sunt peste 270 de tipuri de ape minerale și termale certificate, recomandate datorită compoziției lor în tratarea a dife- rite afecțiuni medicale (conțin brom, ra- don, sulfați și fier sau, în unele cazuri, pot fi alcaline, calcaroase, sulfuroase sau carbonate). Tratamentele din aceste stațiuni folosesc proprietățile naturale de vindecare ale apei ter- male și ale noroiului mineral, dar și condițiile microclimatice locale. Cel mai frecvent sunt utilizate pentru a trata tulburările musculo- scheletale, dar și pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, a problemelor ginecologice sau a leziunilor sportive. 

Lacul Hévíz – veritabilă minune a naturii și izvor de sănătate. Foto: Biroul de turism al Ungariei

Sănătate și frumusețe

Nu departe de Lacul Balaton, Hévíz (4,4 ha), bogat în sulf și minerale, se află cel mai mare lac termal natural din lume, încă activ din punct de vedere biologic, cu o apă suficient de caldă pentru a face o baie bună chiar și în timpul iernii (temperatura poate atinge 23- 25°C iarna și 33-36°C vara).

Terapia tradițională Hévíz, care utilizează apa termală bogată în substanțe minerale a lacului, și-a dovedit eficiența în tratarea afecțiunilor musculo-scheletale, aceasta constând în băi, împachetări cu nămol sau băi de nămol din Hévíz și baie cu greutăți, o metodă de tratament inventată de reumatologii maghiari. Acestora li se adaugă con- sumul de apă medicinală din Hévíz (de la o fântână cu apă potabilă), hidroterapie, masaj terapeutic și fizioterapie. În Tapolca este cea mai mare peșteră din țară care furnizează servicii complexe de tratament, iar pe dealurile Mátra se pot face băi uscate cu dioxid de carbon (mofetă) sub formă de vapori de gaz care provin dintr-o evacuare naturală a CO2 din pământ (tratamentul ameliorează simptomele problemelor cardiovasculare). Tratamentele pe bază de nămol medicinal sunt incluse în meniul multor centre spa și de wellness, pe lângă terapii speciale, saune și diferite tipuri de masaj. De reținut că majoritatea hotelurilor din Ungaria oferă tratamente de înfrumusețare. În Gyula, Hajdúszoboszló, Bükfürdő și Harkány, poți chiar să achiziționezi produse cosmetice făcute cu apă termală locală, iar în jurul Lacului Balaton și în regiunile viticole Tokaj, Villány și Eger sunt numeroase hoteluri-cramă unde poți încerca servicii de vinoterapie, precum tratamente cu gel de vin pe bază de Cabernet, exfolieri cu sâmburi de struguri și masaje cu vin Portugieser! 

Articol susținut de Biroul de turism al Ungariei

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*