Delicatese din scrumbie, pe scurt

Patru rețete pescărești cu scrumbie, așa cum le descriu localnicii din Sfântu Gheorghe:

Salată de scrumbie: „Din peștele abia sărat, puțin, 24 de ore, se desărează și se face «sushi». Cu ceapă, ardei, mărar, măsline, sau tocată mărunt și pusă în maioneză”. — Tanti Tița 

Scrumbie afumată: „O mâncăm așa, că e bună rău! Așa, cu ceapă verde și cu ridichi, sau toamna, cu un pahar de tulburel alături”. — Sica Simion

Scrumbii în afumătoare la fabrica MIADMAR din Tulcea. Foto: Ionuț Macri

Malasolca: „Se crestează peștele din centimentru în centimetru, să se pătrundă și oasele, și se fierbe în apă. Se servește cu mujdei din belșug și cu cartofi”. — Laura Efimov

Scrumbie la grătar: „Prima dată m-am păcălit s-o pun în tigaie, apoi am aflat că se crestează și se face la grătar, ca să se scurgă bine grăsimea. N-am vrut să mai mănânc altceva!” — Sorin Popescu, proprietar de pensiune.

Crestată mărunt și pusă pe plită de chef Sorin Petcu, scrumbia se odihnește în bucătăria de la Green Village, care, la 170 de locuri, e principalul operator de turism din Sf. Gheorghe. Foto: Ionuț Macri

 

Citește tot articolul Pe urmele scrumbiei de Dunăre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*