Cusco cu cântec

Un șaman cântă la flaut lângă „Râul Clocotit” din partea amazoniană a țării. Foto: Sofía Ruzo

 

În perioada cât a trăit printre indigenii q’ero din Anzi, în sudul statului Peru, Holly Wissler a fost captivată de muzica lor. Etno-muzicologul și expertul Nat Geo Expeditions, care locuiește acum în Cusco, ne îndrumă spre cele mai bune ritmuri locale.

1 Atelier ascuns

Într-un magazin cu firma simplă „Luthier”, instrumentele din Anzi făurite cu măiestrie stau împrăștiate în jurul creatorului lor. Sabino Huamán, lutier de a treia generație, vă va arăta cum să cântați la charango, bandurria, chitară și flautul quena. Wissler vă sfătuiește să cereți să îi vizitați atelierul de la etaj – și, chiar dacă nu cumpărați nimic, nu uitați să îi lăsați lui Huamán un bacșiș pentru timpul pe care vi l-a dedicat.

2 Imnurile Anzilor

Cu greu ai putea da din întâmplare peste muzica tradițională a Anzilor – trebuie să o cauți. Wissler sugerează să îl contactați pe Santos Machacca Apaza, un etnic q’ero, pentru a asista la o ofrandă pentru apus (zeii munților) și Pachamama (Mama Pământ) în casa familiei lui, la 20 de minute de Cusco. Cereți muzică dinainte, ca mama lui să vină să cânte, acompaniată de pinkuyllu de tatăl lui, după ce oficiază ceremonia de o oră.

3 Cină și divertisment

Muzica de stânga, anti-dictatorială, din anii 1960 și 1970 a devenit folkul Anzilor, acompaniat la chitară, charango, diverse flaute și tobe. „Sunt foarte populare”, spune Wissler despre melodiile fascinante, savurate cel mai bine la cină, la multe restaurante din Cusco, printre care recent-deschisul Ayasqa, din Plaza de Armas, care servește feluri peruviene „ca la mama acasă”, foarte lăudate.

4 Electric Inca

După spectacol, treceți la băuturi și dans la localul acesta, unde rockul din Anzi e nelipsit. Ukukus cântă live zilnic, iar duminica puteți asculta formația Amaru Pumac Kuntur, botezată după cele trei figuri cosmice ale imperiului incas (șarpele, puma și condorul). Aici, muzica folk capătă note electrice, naiurile și flautele quena sunt reinventate în stil rock-and-roll, iar versurile sunt ba în quechua, ba în spaniolă.

Text: Hannah Lott-Schwartz

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*