Kavala – ponturi de la localnici

Când cineva pomenește de Grecia, probabil prima imagine care îți vine în minte este cea a insulelelor cu ape albastre. Dar, Grecia poate fi la fel de surprinzătoare și primitoate în partea ei continentală.

La începutul primăverii, am fost trei zile în Kavala, un oraș despre care vag auzisem și pe care de abia așteptam să îl descopăr. Această așezare de coastă are un mare avantaj: este destul de aproape de București dacă te gândești să faci un roadtrip, dar habar n-ai încotro s-o apuci.

Kavala se află la aproximativ nouă ore de mers cu mașina din București și îți oferă tot ce are Grecia mai bun: plaje cu apă cristalină, bucătărie mediteraneeană, situri arheologice și localnici foarte mândri de locurile natale.

La taverna lui Savvas

Taverna lui Savvas este într-un golf retras și liniștit, ferit de centrul orașului. Aici, pescarii își ancorează bărcile după ce se întorc de pe mare fie și cu doar patru – cinci pești, iar pisicile și pescărușii flămânzi îi așteaptă mereu cu același entuziasm.

Savvas este mai mereu acolo și are grijă să ne condimenteze masa cu povești, chiar dacă nu o rupe pe engleză. Râde zgomotos, gesticulează și stă mândru la poze în toate cadrele alese de noi. Vrea neapărat să apără în poza cu mama lui pentru că de la ea a moștenit taverna. Iar când vine vorba de comandă, mergem cu încredere pe mâna lui pentru că sigur ne dă pește proaspăt și salată grecească cu mult ulei de măsline.

Kavala noaptea

E zece seara și terasele din port sunt pline și zgomotoase. Pe faleză trec grupuri de marinari tineri, iar turiștii care deja au deschis sezonul îi opresc pentru poze. Noi ne relaxăm câteva minute bune cu o bere rece în față și cu briza mării tot în față, apoi o luăm la pas pe străduțe și ne oprim acolo unde este aglomerat.

Suntem la magazinul lui Vasilis, unde, pe farfurii mici se servesc delicatese locale: brânzeturi de toate felurile, felii subțiri de carne uscată, măsline de toate culorile sau pur și simplu bucăți de pâine înmuiate în ulei. Vasilis vrea neapărat să ne arate o bucată de brânză pe care în loc să o păstreze ca pe celelalte la rece, în frigidere, o scoate dintr-o amforă plină cu ulei de măsline.

“Așa se păstra brânza pe vremuri”, ne spune Vasilis în timp ce taie din ea. Este sărată și foarte aromată, iar după o îmbucătură trebuie să iei o gură de bere rece.

Amfiteatrul din Philippi
Vedere către rămășițele unei basilici
Sculpturi antice recuperate de arheologi din situl Philippi

Chiar pe acest loc, în râul Zigaktis, apostolul Pavel a botezat-o pe Lydia. Râul a devenit un loc de pelerinaj, iar azi, sunt mulți creștini din Coreea de Sud care vin aici.

Philippi

În Grecia, orice discuție începe și se termină cu o întâmplare de acum câteva mii de ani sau cu un personaj magnific după ale cărui gândire și valori ne ghidăm și azi.

Situl Philippi este un loc unde poți să vezi istoria în straturi: blocurile mari de piatră care pot fi observate la baza clădirilor de aici sunt urmele coloniștilor din Thassos care în anul 360 Î.Hr. au fondat aici orașul Krinides. La scurt timp, regele Macedoniei, Phillip al II-lea a dat cucerit orașul și i-a dat numele său.

Cărămizile roșii, al doilea strat, sunt urmele romanilor. Un eveniment important a marcat istoria orașului. Bătălia de la Philippi din 42 Î.Hr. care s-a dat între romanii care susțineau republica, conduși de generali Brutus și Cassius și cei care susțineau monarhia, conduși de Marc Antoniu, Octavian (primul împărat roman după Cezar Augustus) și Lepidus. Primii au pierdut lupta, iar liderii lor s-au sinucis. Orașul se schimbă iar după ce pe aici, în 49/50 trece Apostolul Paul care pune bazele creștinismului și o botează pe Lydia în râul Zigaktis.

Azi Philippi este un mare muzeu în aer liber care trăiește. Pe timpul verii se organizează festivaluri de muzică și teatru, de gastronomie și dansuri.

Plajele

“Cel mai mult îmi place că pe timpul verii, îmi pun costumul de baie în geantă și, după muncă să mă duc direct la plajă”, ne spune Caliope, ghidul nostru.

În Kavala găsești o plajă cu apă cristalină la doar câteva minute de centrul orașului și toate au primit distincția blue flag, ceea ce le recomandă ca sustenabile și prietenoase cu mediul. Kalamitsa, Batis, Tosca, Palio, Rapsani sau Perigiali sunt plajele nu foarte departe de centrul orașului.

Dacă vrei să conduci de-a lungul coastei ceva mai mult de 10 km, atunci vei ajunge la plaje frumoase precum Nea Iraklitsa, Nea Peramos, Ammolofi sau Karamoti.

Orașul văzut de sus, din fortăreață

Kavala, de sus

Harry, al doilea ghid al nostru care lucrează pentru Dimofelia – organizație care gestionează proiecte locale de promovare a orașului, ne urcă într-un Fiat cu capota foarte înaltă și gonește pe străduțele înguste din centrul vechi al Kavalei până sus la fortăreață. Ar fi fost de fapt o plimbare printre case colorate cu mici grădini de zarzavat, cu suișuri și coborâșuri, dar preferăm să ajungem mai repede sus și să admirăm panorama. Fortăreața este unul din cele mai importante monumente ale orașului și în trecut avea rol de apărare.

“Dacă vii în Kavala ai două opțiuni: te odihnești și explorezi orașul la pas sau vii cu mașina și te aventurezi prin împrejurimi pe la biserici bizantine, prin sate de munte și păduri cu cascade și rute istorice”, ne spune Harry, cel care poate să susțină o conversație pe orice temă.

De sus, din fortăreață Kavala se vede mai bine și mai clar: arată exact ca într-o carte poștală.

Orașul, pe scurt

Pe unde te mai plimbi: străzile din partea veche a orașului sunt fermecătoare și ai ocazia să vezi de aproape viața de zi cu zi a localnicilor.

Unde mai mânânci: cele mai multe taverne sunt afaceri de familie. La Sousouro vei găsi un meniu consistent, cu carne pregătită pe grătar, pește proaspăt, salate și, mai mult ca sigur că o vei vedea și pe proprietară la o masă retrasă.

De unde admiri forfota de pe faleză: seara, barurile și terasele de pe faleză se umplu cu turiști și localnici, așa că ar fi bine să vii un pic mai devreme de ora 9. La Epicure, poți găsi băuturi mai speciale, limonade, vinuri locale, cocktailuri și bineînțeles gustări.

Unde stai: centrul orașului poate deveni aglomerat și zgomotos, mai ales în plin sezon. O variantă bună pentru cazare, pot fi hotelurile care sunt la marginea orașului.

Prin împejurimi: de aici iei feribotul către insula Thassos. În delta Nestos te așteaptă lagune, peșteri, trasee pentru canoe și puncte de observare a vieții sălbatice. La 55 km NV de Kavala, este peștera Alistrati, una dintre cele mai mari din Europa.

Foto, video: Sergiu Mihăescu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*