Sicilia în extrasezon

La 2.000 de ani de la fondarea orașului, în Taormina s-a deschis primul hotel, în 1874. Astăzi, orășelul de pe Muntele Tauro este considerat perla Siciliei. Foto: Helmut Ignat

Pentru vizitarea atracțiilor locale în liniște, relaxare într-o climă prietenoasă, peisaje splendide de mare și munte.

Sezonul turistic începe în Sicilia pe la sfârșitul lui aprilie, bornă fiind Paștele catolic, și se termină toamna târziu. În perioada noiembrie-martie, ca în mai toate stațiunile estivale europene, zona litorală pare abandonată. Totuși, în partea estică a insulei există elementul care nu-și pierde niciodată importanța: Etna. Muntele e mai greu accesibil iarna, fiind limitată în funcție de vreme urcarea la diverse altitudini, totuși de la nivelul mării este chiar mai impresionant în sezonul rece, grație vizibilității sporite a vârfului, acoperit de obicei cu zăpadă.

Foto: Helmut Ignat
Cu peste 3.300 m înălțime, vulcanul activ Etna domină întreaga regiune. Șoseaua asfaltată urcă până la Rifugio Sapienza (1.900 m), de unde se poate merge mai sus cu funicularul, autobuzele de teren sau pe propriile picioare. Foto: Helmut Ignat

Chiar dacă acolo totul e înghețat, iar vântul poate să bată și cu 100 km/h, pe țărm multe plante sunt înflorite, iar livezile de portocali și lămâi sunt pline de fructe coapte, gata de cules.

Am întâlnit la cumpăna dintre ani o vreme incredibil de schimbătoare, în interval de câteva ore derulându-se imagini de însorire totală, ploaie cu soare, nori spectaculoși, plafon cenușiu, rafale de vânt, curcubeie, grindină, și de la capăt. Totul acompaniat de un vânt consistent, dar călduț, temperatura medie în cursul zilei fiind de 13-15 grade.

Acest spectacol al vremii, al norilor și luminii este unul dintre motivele pentru care merită să mergi în Sicilia în extrasezon. Un altul ar fi acela că poți vizita în liniște punctele de mare interes și de incredibilă aglomerație în timpul sezonului, cum ar fi Taormina. Aici, magazinele și restau- rantele sunt deschise, iar densitatea vizitatorilor e absolut suportabilă. Mai mult, magazinele se întrec în discounturi de 30-50%. Ceva mai greu e cu transportul, mijloacele disponibile (taxiuri, autobuze) fiind mai rare decât vara.

O zi obișnuită pentru turistul inspirat care alege să viziteze Sicilia în extrasezon poate începe cu o plimbare matinală pe plaja aproape pustie (sus) și se poate termina tot la pas, pe Corso Umberto, vestita stradă principală din Taormina (jos). Foto: Helmut Ignat
Foto: Helmut Ignat

Desigur că în această parte a insulei totul se învârte în jurul lavei și cenușei vulcanice, de la erupțiile care au marcat viața locuitorilor, la mineralele cu care îngrașă terenurile agricole și până la turismul din jurul Etnei. Ultima scurgere periculoasă a fost și cea mai lungă (a durat mai mult de 400 de zile), în 1992, când lava s-a oprit miraculos la numai câțiva metri de prima casă din Zaferana, o localitate mică, dar recunoscută pentru producția de miere de albine (aici se obține 15% din producția națională). În zonele acoperite de lavă, vegetația începe să crească abia după 20-30 de ani, întâi mușchi, apoi iarbă, arbuști, copacii urmând mult mai târziu.

Un ghid bun (cum a fost Rosario, de la Sicily Legends) e gata să furnizeze o mulțime de informații despre Etna, în decursul unei excursii de o zi, în care puteți vedea peisaje montane cu vegetație bogată sau „selenare”, cratere și văi pe care se scurge lavă, dar și țărmul mării de la 2-3.000 m (adică o perspectivă chiar mai interesantă decât cea a contemplării vulcanului de la nivelul mării). Bonus – intrarea în cel de-al zecelea tunel de lavă din lume (ca lungime, acesta având ceva mai mult de 1 km).

În lipsă de plajă și baie în mare, am optat și pentru un tur „Nașul”, în cele două sate unde s-au filmat în 1972 secvențe din celebrul film al lui Francis Ford Coppola. Probabil că vara, Savoca, o mică localitate cu numai 200 de locuitori, e oarecum animată de turiștii aflați pe urmele Nașului, dar noi am întâlnit doar un brutar, pe care l-am făcut fericit cumpărându-i două pungi de cantuccini sicilieni, și personalul barului Vitelli (unde Al Pacino și-a cerut mireasa). Pe pereții barului sunt numeroase fotografii din timpul filmărilor, iar celebra melodie a filmului se derulează non-stop.

În rest, case părăsite (cel puțin temporar) și străduțe pustii, pe care la un moment dat a început să ne învăluie de nicăieri Ave Maria, părând a fi coloana sonoră a unui film în care jucăm fără voie. În final, Rosario ne-a lămurit – melodia venea de la biserica Santa Lucia, închisă, de altfel, dar care difuzează periodic în megafoane muzică de profil.

În minuscula localitate Savoca, terasele își conservă frumusețea chiar și pe timpul iernii (sus). Barul Vitelli, unde Al Pacino și-a cerut mireasa, este funcțional, dar are și un rol suplimentar, de mini-muzeu dedicat „Nașului” ( jos). Foto: Helmut Ignat
Foto: Helmut Ignat

Forza d’Agro, celălalt sat al turului, ne-a oferit, pe lângă un vânt care flutură violent frunzele palmierilor, un view-point superb și un curcubeu imens între mare și uscat, care părea că e montat acolo, atât de mult a durat (spre deosebire de unul format în ziua precedentă deasupra Etnei, care a durat mai puțin de două minute).

O recomandare: ziua fiind scurtă, ar fi bine să alegeți un hotel cu piscină interioară/spa, pentru a avea o opțiune de relaxare în plus, dat fiind faptul că terasele pe care se petrec serile de vară nu sunt o atracție în sezonul rece.

Așadar, Sicilia în extrasezon? Da, dacă preferați vizitarea obiectivelor locale (istorice, culturale, naturale) în liniște, relaxare într-o climă prietenoasă, cu plante și flori, peisaje splendide de mare și munte.

Citește și

Periplu prin Sicilia

Insula Eoliană Salina din Sicilia

Text, foto: Helmut Ignat
Articol publicat în ediția de martie – mai 2019 a revistei National Geographic Traveler

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*