Weekend prelungit în Bulgaria

Vedere spre Marea Neagră din Tyulenovo. Foto: 123rf

La 20 km de Vama Veche, coasta Bulgariei începe cu o serie de sate și mici localități liniștite pe care le poți explora în trei zile. Aici, marea poate fi la fel de tulbure ca la noi, peisajul însă, se schimbă total.

Plaja din Krapec, în plin sezon

Despre Krapec se spune că este ultimul sat de pescari din Bulgaria. Dacă încă ești nostalgic după liniștea pe care o găseai altădată la 2 mai, aici trebuie să vii. Localnicii oferă cazare ieftină, iar în cele câteva cârciumi (unele aflate chiar pe malul apei) poți mânca pe săturate și ieftin pește sau midii din Marea Neagră gătite după rețete pescărești locale.

Plaja, mărginită de o pădure deasă unde se poate campa gratuit, are vreo 6 km, așa că sunt șanse mari să nu ai vecini de prosop, iar singurul bar de aici oferă tot ce ai nevoie pentru o zi călduroasă: bere rece, umbră, muzică bună.

Farul din Shalba. Foto: 123rf

Localitatea Shabla era una dintre cele mai populare destinații de vacanță din perioada comunistă. Plaja se află la 5 km de centru și merită să dai o tură până aici dacă vrei să vezi cel mai înalt far din Bulgaria.

În plus, este în drum spre Tyulenovo, un loc deja celebru între amatorii de sporturi extreme. În weekend, stâncile devin adevărate trambuline pentru temerarii care plonjează în apă de la înălțimi amețitoare pentru unii. De pe pe mal, fie că alegi să stai confortabil în balconul hotelului sau pur și simplu afară, te poți bucura de o priveliște spectaculoasă, cu delfini care vin aproape de țărm și valuri spumoase care se sparg în stâncile colțuroase. Aglomerație? Nici vorbă. Pe timpul verii, în sat nu sunt mai mult de 200 de locuitori.

Pescarii aduc la restaurant lăzi pline cu midii proaspăt culese.

Încheie călătoria cu o masă la Dalboka, celebra fermă de scoici din zonă. Trebuie să ai noroc să prinzi o masă aici la orele prânzului, așa că cel mai bine ar fi să faci o rezervare sau să vii spre după-amiază.

Comandă scoici pe frigărui pentru că acestea sunt cele mai mari și cărnoase, iar în loc de desert, alege nectarul local de caise sau piersici.

Încearcă

Traversează Dunărea cu bacul pe la Călărași. Călătoria de pe un mal pe celălalt durează 15 minute, iar prețul pentru o mașină mică este de 15 lei. Admiră turnul televiziunii din Silistra și blocurile socialiste ale căror balcoane colorate și scorojite dau spre malul românesc.

Continuă pe drumul ce șerpuiește printre dealurile acoperite de podgorii spre Ostrov – Băneasa – Adamclisi – Negru Vodă – Mangalia, iar pentru un popas, oprește-te la Muzeul Arheologic Adamclisi (10 lei biletul) unde vei vedea vestigii arheologice de pe vremea dacilor. Este un traseu care durează mai mult, cu drumuri peticite și zone rurale sărace, însă răbdarea îți va fi răsplătită cu peisajele pitorești.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*