Fotojurnal: Meganissi

Doamna Sofia țese la gherghef pe prispa din fața casei. În colțul din stânga, o mică icoană o veghează atunci când muncește.

Insula Meganissi este la o aruncătură de ancoră de Nidri, Lefkada și merită să faci un drum pe mare până aici, dacă vrei să iei o pauză de la aglomerația pe care o găsești în plin sezon în Lefkada.

Am ajuns pe insulă într-o după-amiază de iunie, când căldura îi ținea în casă pe cei mai mulți dintre localnici. Chiar dacă era foarte cald, am luat-o în sus, pe drumul care duce în inima satului Vathy și poate că a fost mai bine așa pentru că am avut timp să admir casele tradiționale.

Insula cu doar trei sate (Vathy, Spartohori, Katomery) și o mie și ceva de locuitori are o populație îmbătrânită pentru că cei mai mulți tineri pleacă fie în orașele mai mari din Grecia, fie în alte țări. Pe timpul verii însă, cei mai mulți se întorc în vizită la cei pe care i-au lăsat în urmă.

Aici nu există mijloace de transport în comun, iar dacă vrei să ajungi dintr-un loc în altul trebuie să folosești mașina, barca sau motocicleta.

Pe Insula Meganissi sunt multe plaje sălbatice, unde cu puțin noroc, poți să petreci o după-amiază fără să auzi pe nimeni. Aceasta este una dintre ele.
O mică capelă, la intrarea în satul Vathy.

Arhitectură tradițională
În timp ce mă plimbam pe străzile pustii din sat, m-a speriat claxonul insistent al unei mașini. Până la urmă mi-am dat seama că vânzătorii ambulanți de fructe și legume proapete doar voiau să se facă auziți.
Pe insulă sunt foarte puține locurile care oferă cazare. Momentan aici, există un singur hotel de lux cu piscină, în rest sunt mci pensiuni sau apartamente tradiționale cu vedere spre mare.
Doamna Sofia (85) face ceea ce îi place: țese la gherghef o rochie de in pentru nepoata ei.
Un localnic curăță în aer liber suportul pentru lumânări.
Într-o piațetă din Vathy
Amurg în portul din Vathy

Citește și

Grecia, de pe velier

Attica, o destinație pentru fiecare

Recomandări din Leros

Kavala – ponturi de la localnici

Foto: Sergiu Mihăescu

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*