Escală în Doha, Qatar

Procesiune călare în Souq Waqif. Qatarezii au îmbrățișat modernitatea, dar le rămân cu atât mai dragi tradiția, caii, deșertul și șoimii. Foto: iStock

O ofertă de nerefuzat – în loc de plictiseala unui tranzit, minivacanţă de lux!

O monarhie tribală, conservatoare și wahhabisstă, s-a transformat, aproape peste noapte, într-un un hub comercial, financiar și mediatic. Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, strămoşii emirilor al-Thani au migrat dinspre deşertul central al Arabiei, stabilindu-se pe această limbă uscată de pământ, ale cărei dune de nisip se rostogoleau neobosite către Golful Persic.

Inițial nu părea o alegere prea inspirată… Exceptând perlele, țara n-avea cine știe ce resurse naturale. Însă, începând cu anii 1940, a început descoperirea zăcămintelor de petrol și gaze…

Azi, trăind într-una dintre cele mai progresiste țări din lumea arabă, unde reforma s-a făcut de sus în jos, la dorința emirului Hamad, tatăl actualului șeic Tamim, qatarezii sunt printre răsfățații timpurilor moderne.

Statutul de cetățean le asigură bogăție, accesul la idei noi şi oportunităţi fără precedent. Majoritatea tinerilor, bărbați și femei, studiază la universităţi occidentale renumite, și se întorc apoi pentru a se alătura corpului de tehnocraţi bine plătiți de guvern sau ocupă posturi manageriale în companii private.

Luminile strălucitoare ale capitalei fac din Doha un colier de perle în noaptea deșertului. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea, aici a fost una dintre cele mai productive zone de perle de pe Terra. Foto: iStock

Qatarul și-a triplat numărul de locuitori în ultimii 15 ani, ajungând la 2,8 milioane. Însă numai circa 350.000 dintre ei sunt cetățeni qatarezi. Restul – străini atrași de oportunitatea de a munci într-un stat taxfree. Aici este și patria celebrei televiziunii Al Jazeera.

Viitorul sună bine pentru micul emirat, cât jumătate de Oltenia. Mai ales de când în largul coastei de nord-est s-a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale neasociat cu un câmp de petrol din lume: circa 25,5 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, cât să încălzească toate casele din SUA pentru 100 de ani. Însă Qatarului îi e proaspătă lecția învățată pe trăite, din însăși istoria recentă a statului: bogăția, în condiții de izolare și culcat pe lauri, duce la stagnare și, pe termen lung, chiar la regres.

Iată motivul pentru care o parte din banii proveniți din resursa naturală a țării sunt investiți în resursa umană a cetățenilor, în afaceri, transport aerian, mass-media, și mai nou, în turism. Oraș al șantierelor în construcție în așteptarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, Doha este deja un punct de întâlnire global.

Cu festivaluri anuale de filme pentru copii, competiții sportive, instalații de artă, expoziții eclectice, Doha a muncit din greu, și își dublează eforturile, pentru a deveni capitala culturală a regiunii.

National Museum of Qatar, foto: 123rf

National Museum of Qatar și 3-2-1 Qatar Olympic and Sports Museum, ambele deschise în 2019, sunt printre cele mai spectaculoase muzee pe care le-am văzut în viața mea! Museum of Islamic Art se laudă cu cea mai impresionantă colecție de artefacte din lumea arabă.

Biblioteca adiacentă are peste 15.000 de texte și manuscrise rare de pe tot mapamondul. Mathaf: Arab Museum of Modern Art, cu peste 9.000 de lucrări de secol XX și XXI din lumea arabă, e cea mai mare colecție de acest gen.

Katara Cultural Village, foto: 123rf

Katara Cultural Village e cel mai mare complex cultural al ţării, cu un amfiteatru, sală de operă, galerii de artă, sală de conferinţe, zonă de promenadă, terase și plajă. Grandiosul Aspire Park, o oază verde cu singurul lac din țară, e un soi de parc olimpic, cu facilităţi de top.

Imaginea orașului cu peste 100 de malluri s-a schimbat radical în ultimile două decenii, și își continuă ritmul accelerat, pe măsură ce se înmulțesc zgârie-norii răsăriți ca ciupercile după o ploaie de bani în special în West Bay.

Souq Waqif, foto: 123rf

La polul opus, Souq Waqif e locul perfect pentru suvenire și experiențe culinare, dar și pentru a amușina puțin tradițiile locale în cadrul arhitectural al unui labirint pestriț și îmbibat de atmosferă orientală.

„Ca și pensinsula pe care se află, Qatarul s-a deschis către marea de modernitate, dar fără a părăsi nici o clipă limanul tradiției, istoriei și culturii proprii. E calea de mijloc arabă, între modelul Arabiei Saudite (foarte conservatoare, defensivă și închisă) și al Dubaiului (comercial, artificial și prea deschis)”, spune ghidul Mustaffa Elotify, un egiptean aflat de 6 ani în Doha.

O ofertă de nerefuzat

Modernul și sportivul Hamad, al patrulea aeroport al lumii în 2019, este dotat inclusiv cu un centru de wellness, săli de sport, terenuri de squash, hotel, grădină și piscină acoperită, cu vedere spre spațiul interior deschis. 1,5 milioane de călători trec anual pe aici. Dar numai vreo 300.000 dintre ei ies în oraș.

Qatarezii au un program incredibil prin care transformă tranzitul prin Doha într-o minivacanţă de lux de până la 4 nopţi într-un hotel de 4 sau 5 stele din Qatar, cu prețuri începând de la doar 23 $. Pachetul de escală (Stopover) al Qatar Airways care îmbie cât mai multă lume să descopere minunile capitalei, continuă în 2020.

Dacă într-unul dintre drumurile voastre prin lumea asta mare poposiți câteva zile aici, chiar merită să degustați din meniul de tururi de oraș sau safariuri în deșert oferite de Discover Qatar. www.discoverqatar.qa

Citește și:

Înțelegând cultura Mesopotamiei

Acasă, în Dubai

Oman: bine de știut dacă vrei să vizitezi acest fascinant tărâm al contrastelor

Text: Cătălin Gruia
Foto: 123rf

1 Trackback / Pingback

  1. Escală în Doha, Qatar | Qatar ⓜ mapamond domains

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*