Capitala culturală a Indiei

kolkata
Victoria Memorial e printre cele mai vizitate locații din Kolkata, muzeul și grădinile sale fiind locul perfect pentru zilele călduroase. Foto: Horia-Mihai Gligor

Kolkata este renumită pentru influența sa asupra culturii Indiei.

O mulțime de poeți, pictori, muzicieni își au originile în Kolkata. Cel mai cunoscut e Rabindranath Tagore, primul laureat Nobel al Asiei, poet, romancier, pedagog, muzician, pictor, autor al imnului Indiei (și Bangladeshului). Apoi, în Kolkata o regăsim și pe Maitreyi Devi, eroina lui Mircea Eliade. Maitreyi a fost mai mult decât un personaj. La 16 ani, debuta în poezie cu un volum purtând prefața lui Tagore. Cu Na Hanyate, romanul replică la romanul lui Eliade, Maitreyi Devi a câștigat, în 1976, Sahitya Akademi Award, cel mai important premiu al Academiei Bengaleze de Literatură.

Dincolo de această legătură de suflet între România și Kolkata, metropola are o mulțime de locații ce nu trebuie ratate: Victoria Memorial Hall, un monument impresionant dedicat Reginei Victoria, realizat după planurile Taj Mahalului și cu marmură adusă din aceeași carieră, o galerie de artă extraordinară concurată, în Kolkata, doar de celebrul Marble Palace, aparținând unei vechi familii de maharajahi, unde sunt expuse cu mândrie, alături de obiecte de o valoare inestimabilă, două tablouri purtând semnătura lui Rubens.

Indian Museum, celebra The Asiatic Society și muzeul ei sau Jorasanko, casa memorială Rabindranath Tagore, completează lista locațiilor must see ale Kolkatei. Și dacă te atrage mai mult partea spirituală, ei bine, ai ce vedea: Kolkata și împrejurimile sale are nenumărate biserici (St. Paul’s Cathedral, St. John’s Church), temple hinduse (Birla Mandir, Dakshineswar Kali Temple, Kalighat Kali Temple), budiste, jaine, moschei (Nakoda Masjid, Tapu Sultan Masjid), sinagogi. Casa Maicii Tereza se găsește tot aici, foarte aproape de Ripon Street 82, unde Eliade a locuit inițial, la pensiunea doamnei Perris. Și dacă tot vorbim despre Eliade, dacă te afli în Kolkata, fă o plimbare pe malurile Lacului Dhakuria (sau Rabindra Sarovar Lake). Scena logodnei din romanul Maitreyi a avut loc acolo.

Foto: Horia-Mihai Gligor

Pontul din interior

Viza

Viză se obține sau la București, la Ambasada Indiei în România (detalii la eoiromania.in) sau la sosirea acolo (E-Visa). În ambele cazuri, doritorii vor trebui să completeze un formular, să aibă rezervare dus-întors la zbor și rezervare la hotel și să achite o taxă. La Ambasadă viza turistică  se obține în 3 zile lucrătoare și costă 180 lei.

Vreme

Din octombrie până spre finalul lunii februarie e perioada ideală, cu temperaturi de până la 30 de grade Celsius pe perioada zilei. Începând cu martie, temperaturile urcă, ajungând în iunie până la 48 de grade Celsius și umiditate accentuată, iar apoi vine musonul (iunie-august), cu ploi torențiale și călduri insuportabile.

Piețe

New Market e cea mai mare piață a Kolkatei. Gariahat Market și Barabazar Market sunt și ele locații celebre, unde totul se negociază. În zona piețelor există și o serie de magazine retail, cu prețuri fixe, ce vând de toate, de la mâncare și cosmetice la haine de toate felurile. Recomand Baazar Kolkata, Citi Mart, Big Bazaar. Iar pentru împătimiții de lectură, College Street are standuri cu mii și mii de cărți. Neapărat să vezi și piața de flori de la celebrul Howrah Bridge.

Foto: Horia-Mihai Gligor
Foto: Horia-Mihai Gligor

Mâncare

Kolkata e recunoscută pentru mâncarea sa stradală. La fiecare pas dai de bucătării improvizate și gusturi incredibile: de la preparatele tandoori, la chicken roll, dal, chapati, roti, phuchka sau pani puri, samosas, alu dom, momo, chow mein, pulao sau biryani, pui, pește sau capră, pentru toate gusturile. Totul se prepară în fața ta, cu o rapiditate năucitoare. Nu lipsesc lassi (băutură pe bază de iaurt), masala chai (ceai condimentat, cu lapte) sau dulciurile specific bengaleze, gen gulab jamun, misthi doi sau rasogolla. Cele mai bune le găsești la Haldiram’s sau la Ganguram Sweets și Hindustan Sweets.

Pentru gusturi alese, recomand restaurantele din zona Park Street: Peter Cat, unde am mâncat cel mai bun pește din viața mea, sau Mocambo, unde gusturile Indiei se îmbină perfect cu cele ale Occidentului.

Text: Mihaela Gligor
Foto: Horia-Mihai Gligor

Citește și

Poezia străzii în Kolkata

Coridă în stil indian

Colombo vibrează în ritm de sunete urbane și culori tari

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*