Scurt pe doi: De ce să mergi în Istria, Croația

Pe urmele romantismului în portul pescăresc din Rovinj, Istria, cea mai nordică peninsulă croată. Foto: Janos Gaspar/123rf.com

Dealurile umbroase și unduitoare ale Istriei – un fel de Toscana, dar cu trecut habsbug – sunt tot mai cunoscute pentru trufe, vinurile albe Malvazija, stancijas (domenii) producătoare de ulei de măsline și orășelele în ruină de pe coline.

Cicliștii pot pedala peste 2.000 km pe pistele de biciclete foarte bine întreținute. Pe coastă abundă priveliștile însorite asupra mării și ocaziile spontane de înot și snorkeling.

Satul medieval Bale – considerat de unii nucleu spiritual, pentru energia sa netulburată – adăpostește castelul gotic Soardo-Bembo și se învecinează cu ruinele Monkodonja din Epoca Bronzului și cu Rezervația Ornitologică Palud, unde-și are cuibul o barză neagră rară.

Cripta bisericii Sf. Iulian din Bela adăpostește obiecte prețioase, printre care coloane corintiene și statui antice, care ne amintesc că ne aflăm pe vechea Via Flavia, drumul pe care au călătorit odată soldați romani, dogi venețieni, papi și chiar Casanova.

Rovinj, oraș romantic și fost stat vasal al Veneției, se înalță din apele Adriaticii ca o insulă rătăcită de fosta sa patrie. Golfulețele adriatice, umbrite de pini, îmbie la o baie răcoritoare. Serile se încheie cu cocktailuri cu șampanie la Valentino Bar, un local șic, ridicat  în bătaia brizei chiar pe apă și iluminat în nuanțe vii de azuriu cu lumini subacvatice – un loc cum nu se poate mai bun unde să vă descoperiți instinctele de Casanova.

Text: Adam H. Graham

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*