Peru – Chumi, insula din stufăriș

Foto: Oana Iancu

Pe o insulă artificială de păpuriș, în mijlocul Lacului Titicaca

Text și foto: Oana Iancu

Barca motorizată a tăiat în două oglinda lacului, având ca obstacol principal vântul puternic. Apa era atât de cristalină, încât îmi facea poftă să sar în ea, dar m-am liniștit rapid după ce am testat-o cu mâna și am simțit-o ca de gheață. Am coborât din barcă pășind sigură pe piciorul drept și am simțit cum se mișca pământul sub mine.

Nu era pământ, doar mă aflam pe o insulă artificială de păpuriș, în mijlocul Lacului Titicaca, totuși nu mă așteptam să fiu atât de neputincioasă în vreme ce picioarele mi se afundau din ce în ce mai mult. Ghidul mi-a citit panica pe chip și m-a asigurat că insula e bine ancorată de niște țăruși prinși pe fundul lacului, și face față chiar și unor furtuni puternice. Un pic mai liniștită, am ridicat capul și am văzut fețele zâmbitoare ale localnicilor, care începeau să roiască în jurul nostru, urându-ne bun venit. Prima întrebare care mi-a trecut prin minte: oare cu timpul, această senzație de dezechilibru dispare?

Foto: Oana Iancu
Foto: Oana Iancu

Pe Insula Chumi sunt vreo 25 de suflete care trăiesc modest din turism sau pescuit. Un localnic ne-a făcut o demonstrație despre cum se construiește și se menține această insulă plutitoare.

Mai exact, se așază noi straturi de tulpini de totora, căci acesta este numele plantei, care însă putrezesc destul de repede, așa că procesul trebuie repetat periodic. Este o muncă laborioasă, iar condițiile meteorologice nu sunt deloc prielnice.

Temperatura își cam face de cap aici, așa că localnicii schimbă des pălăria de paie cu căciula de lână colorată, umezeala fiind un locuitor permanent al insulei. Nu s-au plâns însă niciun moment de nimic, iar la plecare ne-au însoțit până la barcă, îngânând voioși un cântec tradițional.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*