Orașul fortificat Aït-Ben-Haddou

Orașul fortificat Aït-Ben-Haddou, foto: 123rf

Orașul fortificat Aït-Ben-Haddou din Maroc este un model tipic de arhitectură tradițională din lut.

Text: Alexandra Hegedus

Călătoria cu microbuzul m-a purtat din satul montan Imlil la Ouarzazate, de-a lungul munților Atlas, prin pasul Tizi N’Tichka (2.260 m), spre orașul Aït-Ben-Haddou, un peisaj impozant cu munți înalți și tradiționale sate berbere.

Coborând partea estică a lanțului muntos, peisajul s-a schimbat brusc într-unul arid, de deșert. Pasul Tichka reprezintă poarta de acces spre Deșertul Sahara. Orașul fortificat Aït-Ben-Haddou este un model tipic de arhitectură tradițională din lut, foarte des întâlnită în arhitectura marocană.

Orașul face parte din Patrimoniul Universal UNESCO din anul 1987. Aici s-au turnat diverse filme. Am rămas impresionată de frumusețea locului, cu sentimentul că aici timpul s-a oprit în loc; la rândul meu, aș fi vrut să rămân acolo.

Casele construite în întregime din argilă roșie, străduțele întortocheate, buticurile cochete cu suvenire și amoniți fosili, țesături tradiționale colorate pestriț, desene pe hârtie făcute din zahăr ars, pe care artistul îți scrie numele în limba arabă contra unei sume modice, toate fac parte din farmecul locului.

Din poveștile ghidului local am reținut că în orașul antic mai trăiesc în prezent patru familii, restul retrăgându-se în locuințe moderne aflate în satul din apropiere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*